Ammattilaisraati on jälleen valinnut Suomen 50 parasta ravintolaa. Sama voittaja vei potin jo viidettä kertaa, mutta muita muutoksia listoilta toki löytyy.
Palace on taas ykkönen
Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin.
Muissa kategorioissa toki nähtiin vaihtelua. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian.
Grön kakkonen, BasBas kolmonen
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Palace on keskiviikkona julkistetun Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -listan selvä ykkönen.
Palace palkittiin myös Paras tunnelma -palkinnolla. Toiseksi äänestyksessä tuli ravintola Grön Helsingistä. Kolmas on BasBas Helsingistä. Tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2024 -messuilla.
Turun ykkösravintola Kaskis sijoittui äänestyksessä neljänneksi. Palacella on kaksi Michelin-tähteä. Grönillä ja Kaskiksella on kummallakin yksi tähti.
Kymmenen kärjessä listalla on kahdeksan ravintolaa Helsingistä ja kaksi Turusta. Helsinkiläisistä viidenneksi ylsi Savoy, kuudes oli Vinkkeli. Seitsemänneksi nousi turkulainen Smör. Seuraavina olivat Luovuus kukkii kaaoksesta, Bona Fide ja Bistro Bardot.
Uudella listalla on käynyt kuhina. Listan sisäinen järjestys elää vahvasti. Nopeita nousuja ja laskuja on useita. Lisäksi uusia ravintoloita on kymmenen, seitsemän teki paluun listalle – vastaavasti 17 edellisen vuoden listan ravintolaa on pudonnut bubbling under -listalle sijoille 51–100.
Outous ja persoonallisuus puhuttelevat
Äänestyksen järjestäjän Viisi Tähteä -sivuston päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että yhä useampi uusi ravintola suunnitellaan siten, että aivan kuin se olisi ollut aina olemassa. Ideana on olla klassikko jo syntyessä.
Yhteisinä tunnusmerkkeinä ovat hyvä hinta-laatusuhde, klassisuus ja erityisesti lämmin kodikkuus.
”Palvelun merkitys on kasvanut osana tunnelmaa. Outous ja persoonallisuus puhuttelevat. Omaäänisiä paikkoja ei ole ollut listalla koskaan näin monta kuin nyt. Hullut ajat vaativat positiivisesti hulluja ideoita, jotka vapauttavat meidät arjen negatiivisesta ja tuhoavasta hulluudesta”, Rislakki perustelee.
Ennätysmäärä horeca-alojen ammattilaisia antoi äänensä
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys järjestettiin nyt 16. kerran. Viisi Tähteä -lehti aloitti ravintolalistauksen vuonna 2004.
Äänestäjinä oli lähes 450 ravintola- sekä juoma- ja ruoka-alojen ammattilaista sekä median edustajaa eri puolilta maata. Kyseessä on ylivoimaisesti maan laajin ja merkittävin ravintolalistaus. Äänestäjien nimiä ei kerrota julkisuuteen, mutta he edustavat Suomen ravintolamaailman arvostetuinta kärkeä.
Noin 70 prosenttia äänestäjistä on ravintola-alan ammattilaisia. Suurimpana ryhmänä ovat ravintolan omistajat sekä johtotehtävissä työskentelevät. Mukana on merkittävä joukko keittiömestareita, kokkeja sekä ravintolapäälliköitä ja muuta salihenkilökuntaa.
Joukossa on myös juoma- ja ruoka-alojen ammattilaisia, matkailuvaikuttajia sekä ravintoloiden parissa työskenteleviä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia.
Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.
Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintoloiden konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen sekä kokemuksen ja tunnelman arviointi.
Suomen 50 Parasta ravintolaa 2024
- Palace, Helsinki
- Grön, Helsinki
- BasBas, Helsinki
- Kaskis, Turku
- Savoy, Helsinki
- Vinkkeli, Helsinki
- Smör, Turku
- Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
- Bona Fide, Helsinki
- Bistro Bardot, Helsinki
- Vår, Porvoo
- Le Coucou Vert, Helsinki – uusi
- Café Savoy, Helsinki
- Demo, Helsinki
- Alexanderplats, Helsinki
- Olo, Helsinki
- Kuurna, Helsinki
- Ravintola305 Helsinki – uusi
- Brasa, Helsinki
- Kajo, Tampere
- Ristorante Scolare, Helsinki – uusi
- Finnjävel, Helsinki
- Wellamo, Helsinki
- Nolla, Helsinki
- Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
- Mami, Turku
- Ravinteli Huber, Tampere
- Muru, Helsinki
- SicaPelle, Porvoo
- Solitary, Rantasalmi – uusi
- Outo, Helsinki – uusi
- Ragu, Helsinki
- Nokka, Helsinki
- Le Ankka, Helsinki – uusi
- Bistro Gina, Helsinki – uusi
- Pastis, Helsinki
- Mat Distrikt, Helsinki
- Bistro O Mat, Kirkkonummi
- Kosmos, Helsinki
- Gastro Cafe Kallio, Helsinki
- The Bull & The Firm, Helsinki
- Goose Pastabar, Helsinki
- Sky Kitchen & View, Rovaniemi
- LiV, Tampere
- Bistro Le Coin, Helsinki – uusi
- Pompier Espa, Helsinki
- Tertin Kartano, Mikkeli
- Bistro Eloisa, Tampere
- Spis, Helsinki
- Ravinteli Bertha, Tampere
Kategoriavoittajat
Paras Innovatiivinen: Outo, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Tulokas: Ravintola305, Helsinki
Ammattilaisten Ammattilainen: Nicolas Thieulon, BasBas
Paras muutoksentekijä. Toni Kostian, Grön
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Paras Palvelu: Palace, Helsinki
Lähde: Viisi tähteä
Kuva: Andres Teiss / Viisi Tähteä
Jaa artikkeli: