Hyppää sisältöön
Savonlinnan lentoasema
· Ikkunapaikka

Savonlinnan lentoasema täyttää 50 vuotta

Savonlinnan lentoasema on palvellut matkustajia pian puoli vuosisataa.

Lentoasemayhtiö Finavian lentoasemaverkostoon 1980 vuodesta lähtien kuulunut Savonlinnan lentoasema saavuttaa 50 vuoden iän kesällä 2024.

Tuoreet kolmen miljoonan investoinnit

Ensimmäiset lennot saapuivat Savonlinnan lentoasemalle jo marraskuussa 1973, jolloin lentoaseman rakennustyöt olivat vielä osin kesken. Virallisesti lentoasema vihittiin käyttöön kesäkuussa 1974, ja se siirtyi osaksi Finavian lentoasemaverkostoa vuonna 1980.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1995 terminaalitiloja kehitettiin eriyttämällä lähtevien ja saapuvien matkustajien tilat ja sujuvoittamalla matkatavarankäsittelyä. Vuonna 2022 Finavia investoi kolme miljoonaa euroa lentoaseman kiitotien ja rullaustien päällystämiseen ja lentokoneiden pysäköintipaikka-alueena toimivan asematason kunnostamiseen. Samalla kiitotievalojärjestelmä uusittiin energiatehokkaaksi led-valojärjestelmäksi.

Oopperajuhlien aika on vilkkain sesonki

“Oopperajuhlien aikana lentoaseman matkustajamäärä nousee ja terminaalissa on perinteisesti iloinen vilinä. Itä-Suomi tarjoaa koko vuoden mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, mutta kesällä tunnelma on erityisen mukava”, kertoo Savonlinnan lentoaseman päällikkö Mauri Vihavainen.

Finavia on valinnut Savonlinnan lentoaseman Vuoden lentoasemaksi vuosina 1989, 1996 ja 2021. Viimeisin tunnustus myönnettiin koronapandemian aikana, jolloin lentoasemayhteisö osoitti vahvaa sitoutuneisuutta ja resilienssiä poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa.

Valtion ja kaupungin tuki jatkuu

Matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on 2000-luvulla laskenut merkittävästi huippuvuosista. Vuonna 1998 Savonlinnan lentoaseman kautta matkusti yli 58 000 matkustajaa, mutta 20 vuoden aikana matkustajamäärä väheni noin 10 000 vuosittaiseen matkustajaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmanlaajuisen koronapandemian lentoliikenteen pysähtymisen jäljiltä vuosittainen matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on asettunut noin 3 000 matkustajaan. Nykyään Savonlinnan reittilennot toimivat valtion ja Savonlinnan kaupungin tuella, joka jatkuu vähintään vuoden 2025 loppuun asti.

Kesäisin Savonlinnaan tulee tilauslentoja Hollannista ja Saksasta. Tilauslennot tuovat kesäturisteja ihailemaan Itä-Suomea ja nauttimaan Suomen kesästä. Tämänhetkisten tietojen mukaan tilauslennot jatkuvat myös kesällä 2024.

Lähde ja kuva: Finavia

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.