Loppuvuoden Menu Nordicin Silja Linen ja Tallinkin laivojen fine dining -ravintoloihin on suunnitellut virolainen keittiömestari Peeter Pihel. Ensimmäistä kertaa Tallinkin historiassa kyseinen menu on virolaisen keittiömestarin suunnittelema. Menu sisältää aitoja virolaisia makuja ja raaka-aineet saadaan maan metsistä, niityiltä ja vesistä. Menu kunnioittaa perinteisiä ruoanvalmistustekniikoita ja on omistettu satavuotiaalle Virolle.
Keittiömestari Peeter Pihel on hyödyntänyt viiden ruokalajin Menu Nordicin suunnittelussa perinteisiä virolaisia reseptejä ja ottanut lisäksi mukaan täysin uutta reseptiikkaa. Menun lähtökohtana on tyypilliset virolaiset raaka-aineet ja annokset, joihin hän on tuonut uusia ja odottamattomiakin makuja ympäröivästä luonnosta. Menussa nautitaan sikaa, siikaa, turskanposkea ja viiriäistä yhdistettynä kauden vihanneksiin ja juureksiin.
”Menu Nordicin raaka-aineet ja makuyhdistelmät ovat hyvin yksinkertaisia. Tavoitteena on korostaa jokaista raaka-ainetta sellaisenaan, eikä tukahduttaa niitä liioilla makuyhdistelmillä. Tästä syystä lautasella on korkeintaan 3-5 erilaista elementtiä”, kertoo Pihel.
Menussa on makuja parhaista raaka-aineista kautta maan. Käytetyt ruoanlaittotekniikat vaihtelevat suolauksesta savustamiseen ja heinälaatikossa kypsyttämiseen. Joissakin perinteisissä ruokalajeissa raaka-aineet on korvattu muilla vaihtoehdoilla, jotka antavat ruokiin nykyaikaisia piirteitä. Esimerkiksi jälkiruoka pohjautuu tattariin, jota käytetään tavallisesti puurona ja lihan lisukkeena. Peeter Pihel on yhdistänyt sen virolaislasten rakastamaan klassikkoon, vispipuuroa muistuttavaan mannavaahtoon, jossa on punaherukkamehua ja tattarimannaa. Herkku tarjoillaan rahkalumen ja tuoksumataralla maustetun vaniljakastikkeen kera.
Kasvissyöjille ja vegaaneille on suunniteltu erikseen kolmen ruokalajin menu, jossa liha ja kala on korvattu erilaisilla vihanneksilla ja kasviksilla, kuten mustajuurella, maa-artisokalla ja lehtikaalilla.
Peeter Pihelin suunnittelemaa viiden ruokalajin Menu Nordicia pääsee nauttimaan Helsinki-Tukholma-reitin ja Tukholma-Tallinna-reitin fine dining –ravintoloissa 19.9.2018 alkaen aina 9.1.2019 saakka.
Viiden ruokalajin menu viineineen maksaa 118 euroa ja kanta-asiakkaille 109 euroa.
Menu Nordic by Peeter Pihel
PUNAJUURI JA PORSAS
Heinässä kypsytettyä punajuurta, karhunlaukan marjoja ja
kuusi kuukautta suolattua porsaankylkeä
Pfaffl Weissburgunder, Niederösterreich, Austria 10 cl
MUSTAJUURI JA SIIKA (pääkuvassa)
Paahdettua mustajuurta, graavattua siikaa ja siianmätiä, hera-tilliöljykastiketta
Nespoli Campodora Albana Secco, Romagna, Italy 10 cl
TURSKANPOSKI JA SIPULI
Turskanposkea, sipulia ja jokirapukastiketta
Chapoutier Bila-Haut Cotes du Roussilion Blanc, Languedoc-Roussillon, France 12 cl
VIIRIÄINEN JA PORKKANA
Viiriäistä Järveotsan tilalta, pikkelöityä porkkanaa ja savustettua maa-artisokkaa
Joseph Drouhin Rully Rouge, Bourgogne, France 12 cl
MANNA JA PUNAHERUKKA
Punaherukka-semolinamoussea, rahkalunta ja tuoksumataralla maustettua maitoa
Acquesi Piemonte Brachetto Spumante, Piemonte, Italy 10 cl
Jaa artikkeli: