Hallituksen salamyhkäisyys ja ristiriitaisuus hämmentävät kansainvälisen matkailun toimijoita
Kansainvälisen matkustuksen parissa toimivien matkatoimistojen, matkanjärjestäjien, varustamoiden, lentoyhtiöiden, autovuokraamoiden, hotellien, valuutanvaihtoyritysten, matkailuoppaiden ja lukuisten muiden toimijoiden keskuudessa vallitsee parhaillaan suuri hämmennys Suomen hallituksen linjasta ja aktiivisuudesta maan rajojen avaamisesta kansainväliselle matkustamiselle.
Matkustus alkaa maailmalla vähitellen käynnistyä, ja monet EU-jäsenvaltiot käyvät joko kahden- tai usean maan välisiä keskusteluja matkustuksen avaamisesta. Suomen hallituksen ja ministeriöiden viestit ovat kuitenkin ristiriitaisia ja sekavia, ja ne aiheuttavat suurta turhautuneisuutta matkailuyritysten ja matkailijoiden keskuudessa.
Matkailuala vaatii Suomen hallitukselta nyt vahvaa johtajuutta ja rohkeita päätöksiä, joilla suomalaisten ja kansainvälisten matkailijoiden matkustusta maastamme ja maahamme käynnistetään. Terveyden uhalla tätä ei tule tietenkään tehdä, mutta muiden jäsenvaltioiden tapaan turvallisia ja toimivia ratkaisuja on löydettävissä.
Koronaviruspandemian suuriin uhreihin lukeutuva matkailuteollisuus on odottanut kuukausien ajan tautitilanteen tasoittumista niin, että matkustusta eri maiden kesken voidaan avata joko ns. matkustuskuplien tai yleisten, esimerkiksi EU-komission, linjausten mukaisesti.
Suomen lähialueilla Baltian maat avasivat kolmen maan keskinäisen matkustuskuplan jo toukokuun puolivälissä, ja samanlaisia keskusteluja on menossa useiden Keski-Euroopan ja Balkanin alueen maiden kesken. Kun tätä vyyhtiä lähdetään jostain pian purkamaan, olisi Suomen rajojen avaamisen luonnollisin suunta ensin naapurimaihimme, mutta hyvin pian myös muihin maihin, joissa tautitilanne on vastaava kuin Suomessa.
Suomalainen matkailuala on kiihkeästi odottanut hallituksen tiedonantoa neuvotteluista Baltian ja pohjoismaisten naapureidemme sekä muiden EU-maiden kanssa. Hallituksen jäsenten kansainvälisen matkailun suhteen kielteiset mielipiteet herättävät kuitenkin melkoista pelkoa alan toimijoiden keskuudessa. Onko kommenttien takana vain terveysturvallisuuteen liittyvä huoli vai millä motiiveilla hallitus kansalaisia tässä epäselvässä tilanteessa ohjeistaa, aprikoi Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.
Kun Suomen rajat pidetään säpissä, tietoa maahantulon mahdollisuudesta joutuvat odottamaan myös ne tuhannet kansainväliset matkailijat, joilla on ollut kesämatka varattuna Suomeen. Jos muu Eurooppa alkaa aueta matkailulle, mahdollisesti ensin samassa tautitilanteessa olevien maiden kesken, on perin outoa, jos Suomen hallitus ei ole halukas ja kiinnostunut osallistumaan tällaisiin keskusteluihin.
Viime päivien kommentit, joissa viranomaisten taholta kyseenalaistetaan jopa liikkuminen kotimaan sisällä yhden ministerin sitä puoltaessa, ovat omiaan sekoittamaan selväjärkisimmänkin suomalaisen pään.
Matkailuyritykset saavat paljon yhteydenottoja hämmentyneiltä asiakkailtaan, jotka eivät enää tiedä, mitä ohjeistusta tai suositusta heidän tulisi noudattaa, puhumattakaan siitä, mitkä matkustajien lainmukaiset oikeudet ovat. Samaa pohtivat myös matkailuyritykset, jotka ihmettelevät myös, miksi hallituksen kansalaisille antama suositus muuttuu matkailuyrityksille pakottavaksi määräykseksi. Mitä nopeammin päästään purkamaan matkustuksen rajoituksia ja avaamaan matkustusta, ensin vaikka asteittain, suomalaisten usko tulevaisuuteen lisääntyy, uskoo Mäki-Fränti.
Selkeiden ja avointen linjausten saaminen vapaa-ajanmatkustuksen avautumiseen on edellytys sille, että myös koronapandemian synnyttämää matkailuyritysten talouskriisiä päästään purkamaan.
Hallituksen salamyhkäisille kabinettikeskusteluille ja päätösten lykkäämiselle ei ole suomalaisella matkailuteollisuudella enää varaa.
Lähde: SMAL