Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMALin puheenjohtajaehdokas: Timo Saranpää

SMALin syyskokouksessa keskiviikkona 28.10. valitaan liiton puheenjohtaja kaudelle 2021–2022. Uusi puheenjohtaja aloittaa kautensa vuodenvaihteessa yhtenä tärkeimpänä tehtävänään luotsata ala koronakriisin yli.

Ehdolla on kaksi tuttua ehdokasta, jotka olivat ehdolla myös vuonna 2018; Anne-Marjut Väänänen ja Timo Saranpää.

Ikkunapaikka haastatteli kumpaakin ehdokasta, tässä vuorossa Timo Saranpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Timo Saranpää on toiminut yrittäjänä lähes 25 vuotta. 1990-luvulla hän perusti osaomistajayrittäjäkonseptille rakentuneen ravintolaketjun, joka myytiin ISS:lle vuonna 2004. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 2006, Saranpää osti osuuden ensimmäisestä matkatoimistostaan. Nyt hän toimii muutaman yrityskaupan jälkeen nykymuotoisen Kon-Tiki Toursin yrittäjänä.

Koko yrittäjäuransa ajan Saranpää on toiminut myös laskentatoimen kouluttajana ja konsulttina. Hän on kirjoittanut muun muassa matkatoimistoalan ja hotelli- ja ravintola-alan laskentatoimen ohjeistukset. Kaksitahoisen yrittäjäuran rinnalla Saranpäällä on pitkä kokemus järjestötoiminnasta, muun muassa Ekonomiliiton ja AKY-Akavalaisten Yrittäjien puheenjohtajana.

Saranpää asettui nyt toistamiseen ehdolle SMALin puheenjohtajaksi. ”Koen velvollisuudekseni tehdä kaiken voitavissa olevan kriisistä selviämiseksi. Siksi haen. Keskellä rauhanajan historian pahinta matkailun kriisiä on tärkeää keskustella myös yhteisen järjestömme tulevaisuudesta ja roolista. Tällä hetkellä johdamme yrityksiämme hernerokkasumussa. Näkyvyyttä ei ole kuin lähitulevaisuuteen, ja tärkein tavoite on viedä yritykset läpi kriisin. Perinteisiä brändejä poistuu markkinoilta ja kriisin pitkittyessä valitettava kehitys kiihtyy.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saranpää näkee SMALin tärkeässä roolissa alan johtamisessa kriisistä ulos. ”Strategiakeskustelun herättämisen lisäksi toinen motiiveistani on yrittäjyyden esille nostaminen. Ilman yrittäjiä ja yrittäjyyttä ei ole alan palveluita ja työpaikkoja. Kannan huolta yrittäjien jaksamisesta.”

Saranpää tietää, että motivaatio on koetuksella, kun energia kuluu hengissä pysymiseen. Siksi hän haluaa tehdä kaiken voitavan yrittäjien auttamiseksi.

”Akuutti tilanne on katastrofaalinen ja on vaikea nähdä miten tilanne voisi olla huonompi. Myynti on leikkautunut nolliin ja ennen kriisiä tehtyä myyntiä palautetaan asiakkaille kulujen jäädessä meille.

Kuulostaa lohduttomalta. Meidän on silti kyettävä näkemään tuon yli. Meidän on autettava yrityksiä säilyttämään tulevaisuuden uskonsa, näkemään kriisin jälkeisen maailman mahdollisuudet ja selviämään.

Matkustaminen ei häviä ja taas tulee hetki jolloin meitä tarvitaan. Siksi tarvitaan myös yhteistä liittoa tilanteen näyttäessä erityisen pahalta.”

SMALilla on Saranpään mukaan suuri rooli kriisistä selviämiseksi. ”Kriisistä selviäminen vaatii johtajuutta. Meillä tulee olla selkeät selviytymisspeksit lyhyen ajan juoksusta pitkään marssiin. Lyhyellä tähtäimellä kaikki yritysten selviytymiseen vaikuttavat keinot on kaivettava esille ja edistettävä niiden toteutumista. Keskipitkällä aikavälillä on varmistettava valmius toimia, kun tilanne laukeaa. Pitkä marssi vaatii bisneksen luomista uudelleen. On käytävä pelisäännöt läpi matkailuekosysteemin eri toimijoiden Kesken. Siihen lukeutuvat muun muassa yhteistyökumppanit, agentit, eri viranomaiset kansallisella ja EU-tasolla. Vanhaan maailmaan, jossa vastuullinen matkanjärjestäjä kantaa riskit ja vastuut koko matkaketjun puolesta, ei pidä olla paluuta.”

Saranpää arvioi, että SMAL:in perustehtäviin kriisi ei tuo muutosta. ”Kuten tähänkin asti tehtävä on palvella jäsenistön tarpeita mm. erittäin tärkeäksi koetulla juridisella neuvonnalla. Kriisi on osoittanut myös edunvalvonnan merkityksen. On erittäin tärkeää, että jatkossakin alan yrityksille on yhteinen kanava vaikuttaa päättäjiin. Yhteinen liitto on myös tulevaisuudessa tärkeä verkostoitumispaikka alan ihmisille.”

Saranpään mukaan on tärkeä arvioida tulevat pelisäännöt tulos- ja taselaskelman eriin vaikuttamisen kautta. Vähintään yhtä tärkeää on ottaa huomioon yrittäjien yrityksensä puolesta ottamat henkilökohtaiset riskit, kuten takaukset ja vastavakuudet.

”Emme saa unohtaa yrittäjien ja henkilöstön jaksamista. Yhteisen liiton tehtävä on auttaa yrittäjiä jaksamaan sumun läpi. On valettava uskoa, annettava vertaistukea ja voimaa, jotta voimme pitää alan hengissä. Lentokoneviisaus pätee: yrittäjille on saatava ensin maskit, jotta he voivat auttaa muita”, sanoo Saranpää.

”Kaikkein suurimman riskin ottavat itsensä ja omaisuutensa peliin laittaneet yrittäjät. Painottaisin yritysten ja yrittäjien selviytymisen tukea. Koko elinkeinon ja liiton tulevaisuus on kiinni yrittäjistä. Heidän onnistuessaan työpaikat pelastuvat, ala elpyy ja liitto säilyttää jäsenpohjansa”, sanoo Timo Saranpää.

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.