Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMALin syyskokous järjestettiin hybridinä

Suomen matkailualan liiton (SMAL) syyskokous järjestettiin 28.10.2020 Original Sokos Hotel Pasilassa hybridinä.

Paikalla Pasilassa on viitisenkymmentä jäsentä ja Teamsin kautta toiset viitisenkymmentä.

Päivän avaussanoissa liiton puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen kertoi SMALin toimista koronavuoden aikana. Liiton alulle pantu organisaatiomuutos sai jäädä, kun liitto alkoi maaliskuun alussa ajamaan jäsenistönsä asiaa koronakriisissä. Lukuisat yhteydenpidot eri ministeriöihin, poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin ovat työllistäneet niin liiton toimiston henkilökunnan, puheenjohtajan kuin liiton hallituksenkin.
Vuoden aikana SMAL on vaatinut mm. tautiraja-arvojen nostoa, yhden testin logiikkaa ja parempia järjestelyjä Helsinki-Vantaan lentoasemalle, missä jonot niin passintarkastuksiin kuin koronatesteihinkin ovat venyneet luvattoman pitkiksi ja hitaiksi. On myös nostettu esiin, että EU:n ulkopuoliset maat, joissa tartuntamäärät ovat pienet, pitäisi luokitella niin sanotuiksi vihreiksi maiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Professori Antti Honkanen, Lapin yliopisto.

Päivän työohjelman aloitti professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta. Hän pohti puheessaan palaako matkailu koronan jälkeen ennalleen vai onko nyt uuden aika?
”Pelkkä korona ei yksin vaikuta matkustuksen vähenemiseen, vaan jatkossa yhä enemmän myös ympäristötietoisuus”, Honkanen sanoo. ”Toistaiseksi siitä puhutaan paljon, mutta se ei vielä näy käyttäytymisessä.”
Mikä sitten vaikuttaa matkailuun, kun se taas alkaa? Honkasen mukaan turvallisuus nousee yhä tärkeämmäksi, lähimatkailu kasvaa ainakin hetkellisesti, airbnb ja vastaavat majoitusmuodot tulevat yhä suositummaksi, kestävää matkailua suositaan, teknologian merkitys kasvaa ja myös etätyön tekeminen ulkomailla kasvaa.

Honkasen mukaan myös talouden ongelmat heijastuvat matkustukseen. ”90-luvun laman aikana myös ne, joilla olisi ollut rahaa matkustaa, jättivät matkustamatta.”

Honkanen uskoo, että korona nopeuttaa tiettyjä trendejä, mutta hän uskoo, että ulkomaan matkustus palaa melko nopeasti ennalleen.

Ulkoministeriön kansliapäällikkö Pasi Tuominen.

Ulkoministeriön kansliapäällikkö Pasi Tuominen vahvisti, että ulkoministeriö suosittelee edelleen tarpeetonta matkustusta ulkomaille.
Tuomisen mukaan luottamuksen ja ennustettavuuden palauttaminen matkustamiseen on ensiarvoisen tärkeä. Toiminnassa tulisi olla johdonmukaisuutta, ennustettavuutta ja selkeät kriteerit liittyen karanteeneihin ja matkustussuosituksiin. Yhteinen EU:n lähestymistapa olisi tarpeen.
Finnairin Topi Manner on tuonut esille, että sana matkustusrajoitus pitäisi muuttaa matkustuslinjaukseksi. Tuominen on toista mieltä: ”Suomeen tuleville on edelleen matkustusrajoituksia, sen sijaan ulkomaille lähteville annamme matkustussuosituksia. Nyt UM yksioikoisesti suosittelee välttämään tarpeetonta matkustusta.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuominen kuitenkin painottaa, että on välttämätöntä, että kaikissa tulevissa koronapäätöksissä emme sulje ja eristä Suomea. Seurauksena olisi Suomen taloudellinen konkurssi. Suomalaiset yritykset tarvitsevat liikematkustusta. Uusia sopimuksia ja uusia tilauksia on välttämätöntä saada.
Tuominen kuitenkin uskoo, että matkustus tulee muuttumaan eikä paluuta ihan entiseen ole. Tulevaisuudessa vastaavia matkustussuosituksia saattaa tulla, sillä uusia pandemioita varmasti tulee muitakin.

 

Erityisasiantuntija Linda Nystedt Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Erityisasiantuntija Linda Nystedt Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoi, että ennen koronaa kkv:n hallussa olleet vakuudet olivat 230-250 miljoonaa euroa. Nyt summa on 107 miljoonaa euroa. Summa on lähes 60 % vähemmän. Rekisteröityjä yrityksiä on nyt 570 kappaletta.

Koronapandemian aikana virastoon on tullut kolme konkurssihakemusta.

Nystedt kertoi myös alkuviikosta voimaan tulleesta muutoksesta, missä matkanjärjestäjän konkurssitapauksessa valtio korvaa matkustajille koronapandemian vuoksi peruuntuneen matkan osalta voucherit, jotka asiakas on ottanut vastaan maksupalautuksen sijaan.

Valtion budjetista on takauksille varattu täksi vuodeksi 2 miljoonaa euroa ja seuraavaksi kahdeksi vuodeksi 3 miljoonaa euroa.
Lakimuutos koskee niitä peruutuksia, jotka ovat tapahtuneet 16.3. jälkeen, kun hallitus ilmoitti matkustusrajoituksista.
Nystedt myös kertoi, että lailla säädetyt valvontamaksut erääntyvät vasta ensi toukokuun lopulla.

 

Vectorin Jaana Alenius oli mukana verkon välityksellä Tukholmasta.

Vector Nordicin toimitusjohtaja Jaana Alenius kertoi Ruotsista käsin Vectorin kuulumiset.
SMAL, SRF (Ruotsin matkatoimistoliitto), ETFL (Viron matkatoimistoalanliitto), pohjoismaiset matkanjärjestäjät ja matkatoimistot perustivat Vector Nordicin koska matkatakuita varten tarvittiin toimialakohtainen ratkaisu.
Vectorin omistavat 100 % SMAL, SFR, ETFL, Gar-Bo vakuutusyhtiö sekä noin 70 pohjoismaalaista ja virolaista matkatoimistoa.

Vectorilla oli huhtikuussa 423 pohjoismaalaista asiakasta, joista pääosa, 282, Ruotsista. Suomesta on mukana 52 toimistoa ja muista Pohjoismaista hieman vähemmän.
Alenius kertoo, että kun Nordic Guarantee lähti pois markkinoilta, Vectorin kasvu on ollut kovaa. Viime vuonna se kasvoi noin 40 %.

 

Matkamessujen myyntipäällikkö Lumia Ankkuri.

Takaisin matkamessujen myyntipäälliköksi palannut Lumia Ankkuri kertoi matkamessujen uudesta ajankohdasta, joka on 19.-23.5.2021.
Ankkuri muistutti, että matkamessujen tärkein tehtävä on tukea matkailun elpymistä.
Vaikka digitaalisia ja hybridimessuja on koronavuoden aikana järjestetty, tutkimusten mukaan fyysisiä tapaamisia kaivataan. Toukokuun matkamessuilla korostetaankin terveysvastuullisuutta ja mm. kaikille kävijöille jaetaan maksutta kasvomaskit.
Toukokuun messuilla tuodaan yhä vahvemmin esille kotimaata sekä ravintoloita ja ruokamatkailua.

Baltia, Pohjoismaat ja Eurooppa ovat näkyvästi esillä. ”Kreikka on jo vahvistanut olevansa vuoden 2021 partnerimaa”, kertoo Ankkuri.
Messuilla toteutetaan myös workshop-päivä osittain hybridinä ja Business Forum järjestetään entiseen tapaan. Samanaikaisesti järjestetään myös Maata Pitkin Matkamessut.
Messujen tekemän kyselyn perusteella 74 % messukeskuksen kävijöistä odottaa jo seuraavia messuja.

SMALin apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson ja toimitusjohtaha Heli Mäki-Fränti.

Päivi Laatikainen-Mattsson ja Heli Mäki-Fränti kertoivat SMALin lukuisista toimista koronavuoden aikana.

Laatikainen-Mattsson kertoi muun muassa, että liitossa opastettiin jäsenyrityksiä kustannustuen ja Business Finlandin kehitysraha-anomusten tekemisessä. Kehitysrahaa haki yli 40 % liiton jäsenistä ja ne saivat sitä yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

Kustannustukilaki I oli kaiken kaikkiaan epäonnistunut. Jäsenet saivat sitä kuitenkin 3,8 miljoonaa euroa.

Nyt odotellaan Kustannustuki II -versiota, jonka kriteereihin SMAL on antanut suosituksia. Myös Kustannustuki III -versiota odotetaan.

SMAL on koko koronavuoden ollut tiiviissä yhteydessä viranomaisiin ja ajanut jäsenistön asioita. Heli Mäki-Fränti kertoi, että he ovat muistuttaneet joka käänteessä, että matkailuteollisuuden osuus BKT:sta on 2,7 % ja ala työllistää 142 00 henkilöä 29 000 yrityksessä.

Mäki-Fränti kertoi, että matkatoimistoalan myynti huhti-syyskuussa oli 8,7 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Sääntömääräisen kokouksen sihteerinä toimi Heli Mäki-Fränti ja puheenjohtajana Marco Palmu. Koko tilaisuus streemattiin Teamsiin.

Sääntömääräinen kokous

Sääntömääräisen kokouksen puheenjohtajana toimi Tallink Siljan Marco Palmu ja sihteerinä tuttuun tapaan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Mäki-Fränti kävi läpi liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle. Ensi kertaa liiton historiassa talousarvioksi vuonna 2021 esitettiin 81 000 euroa miinusta.

Toimintasuunnitelman tärkeimmät kohdat:

Covid-19-pandemia ja tukitoimet toimialan selviytymiseksi

SMALin uuden organisaation jalkauttaminen

Matkailualan lainsäädännön muutokset

Jäsenkokoukset ja muut tapahtumat

Viestintä, tutkimus ja tilastointi sekä koulutus

Liiton ja palveluyhtiön välinen työnjako

 

Kokouksessa hyväksyttiin ehdotus, että vuoden 2021 jäsenmaksut ovat 25 % vuoden 2020 maksettuja jäsenmaksuja pienemmät.

 

Sääntömääräisessä kokouksessa valittiin liiton uusi hallitus.

Olympia Kaukomatkatoimiston toimitusjohtaja Anne-Marjut Väänänen valittiin liiton puheenjohtajaksi toiselle kaksivuotiskaudeksi.

Alun perin hallituksen puheenjohtajaehdokkaiksi olivat ilmoittautuneet istuva puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen sekä Timo Saranpää.

Kokouksessa kuitenkin kuultiin, että Saranpää oli vetäytynyt ehdokkuudesta ja puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin ilman äänestystä Anne-Marjut Väänänen.

 

 

SMALin hallitus 2021–2022

Puheenjohtaja                   Anne-Marjut Väänänen    Olympia Kaukomatkatoimisto

 

Varsinaiset jäsenet            Peter Forsström                 Milargo Oy / Elämys Group

Lauri Laakso                       Matkapojat Oy

Petri Novitsky                     Futurist Oy

Timo Kousa                        Aurinkomatkat Oy

Timo Saranpää                   Kon-Tiki Tours Oy

 

Varajäsenet                        Merja Hart                         TTE – The Travel Experience Oy

Harri Kaijanto                    STS Alppimatkat

Olli Miettinen                     Matka-Miettinen Oy

Heidi Laukas                       Kouvolan Matkatoimisto Oy

Jukka-Paco Halonen          Viada Oy

 

 

Matkanjärjestäjäjohtokunta

Puheenjohtaja                            Peter Forsström                         Milargo Oy / Elämys Group

Varapuheenjohtaja                    Harri Kaijanto                              STS Alppimatkat

Jäsenet                                         Laura Aaltonen                           TUI Finland Oy

Pekka Antila                                Aurinkomatkat Oy

Ari Huuskonen Olympia Kaukomatkatoimisto

Satu Kontulainen                        Apollomatkat

Heidi Kilpiä                                   Pamplemousse Oy

Antti Partanen Kristina Cruises Oy

Jessica Virtanen                          Tjäreborg Oy

Matkapalvelujohtokunta

Puheenjohtaja                            Lauri Laakso                                Matkapojat Oy

Varapuheenjohtaja                    Olli Miettinen                              Matka-Miettinen Oy

Jäsenet                                         Arjaliisa Arra                                Matkatoimisto Häme-Matkat Oy

Lasse Kauppi                               GBT Finland Oy

Kai Paroma                                  CWT Finland Oy

Petri Pohjonen HTE-Tours Oy

Mari Rauhaniemi                        Forssan Matkatoimisto Oy

Suomi-johtokunta

Puheenjohtaja                            Petri Novitsky                             Futurist Oy

Varapuheenjohtaja                    Merja Hart                                   TTE – The Travel Experience Oy

Jäsenet                                         Karoliina Ala-Opas                     Milargo Oy / Elämys Group

Jukka-Paco Halonen                  Viada Oy

Anne-Marget Hellén                  Turku Touring Oy

Peter Kåla                                    Stromma Finland Oy

Kim Lång                                      LSS Long Special Services Oy

Marju Niskanen                          Tumlare Corporation AB

Ken Nyström                               Next Travel Oy

Birthe Suni                                   Kristina Cruises Oy

 

Partnerijohtokunta

Puheenjohtaja                            Marco Palmu                              Tallink Silja Oy

Varapuheenjohtaja                    Katri Järvi                                     Eckerö Line AB Oy

Jäsenet                                         Krista Orvomaa                          Finnlines Oyj

 

Kokouspäivän lopuksi kohotettiin malja 80-vuotiaalle liitolle.
Tarkoitus oli juhlia näyttävästi Travel Galassa, mutta se jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.