Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Suomen 50 parasta ravintolaa

Ravintola Palace voittaja Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä.
Pohjoisen maut ja keittiöt vahvassa nousussa.

Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin selvästi voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä. Seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Baskeri & Basso Bistro, Inari ja Olo. Kahden edellisen vuoden voittaja, helsinkiläinen Grön, oli viides. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki -messuilla keskiviikkona.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama Ravintola Palace otti oman paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa selvästi eniten ääniä. Äänestykseen osallistui noin 350 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palace äänestettiin myös voittajaksi kolmessa eri kategoriassa. Se oli ykkönen sarjoissa Paras ruoka, Paras kalaravintola ja Paras kahvi. Ravintolalla on myös yksi Michelin-tähti.

”Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa perusteluissa Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Äänestyksessä kuusi seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Baskeri & Basso Bistro (Paras palvelu ja Paras työnantaja). Ravintola tunnetaan myös nimellä BasBas. Seuraavina olivat Inari, Olo, kahden edellisen vuoden voittaja Grön, Vinkkeli ja Savoy. Paras Helsingin ulkopuolinen ravintola oli kahdeksanneksi sijoittunut Kaskis Turusta.

Ensimmäistä kertaa äänestettiin myös henkilö eli vuoden ravintolavaikuttaja.  Ammattilaisten ammattilainen (kumppanina Gastro Helsinki -messut) on pitkän linjan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo-Groupista Helsingistä. Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta.

Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä pääkumppaninaan ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Muita yhteistyökumppaneita ovat Gastro Helsinki 2020 -messut sekä Artek / Vitra, Wihuri-Aarnio-Metro-tukku ja Fredman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjoinen keittiö nostaa arvostustaan

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on jälleen uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista on tehtävissä johtopäätös, että pohjoiset maut ja keittiö ovat nostaneet arvostustaan.

Rislakin mukaan tämän vuoden selkeä ilmiö on pohjoisten raaka-aineiden ja keittiön esiin nousu Lapin voimalla.
”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa jne.”, Rislakki jatkaa.
Listan ravintoloista 17 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 33 Helsingistä ja 17 muualta maasta, joista viisi on Turusta ja neljä Tampereelta. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Aanaar Inarista (23.). Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana myös Tapio Posiolta (14.), Ostroferia Oulusta (22.) ja Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (31.).

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat Paras ruoka, Paras eettinen, Paras innovatiivinen, Paras työnantaja, Paras sisustus, Paras tunnelma, Paras liha, kala ja kahvi sekä Ammattilaisten ammattilainen.
Kunkin ravintolan perustelut ovat luettavissa Viiden Tähden verkkosivuilta www.viistahtea.com. Siellä julkistetaan myös sijoille 51-100 päätyneiden ravintoloiden nimet.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020

  1. Palace, Helsinki
    2. Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
    3. Inari, Helsinki
    4. Olo, Helsinki
    5. Grön, Helsinki
    6. Vinkkeli, Helsinki
    7. Savoy, Helsinki
    8. Kaskis, Turku
    9. Ora, Helsinki
    10. Demo, Helsinki

    11. C, Tampere
    12. Kuurna, Helsinki
    13. Alexanderplats, Helsinki
    14. Tapio, Posio
    15. Muru, Helsinki
    16. Mami, Turku
    17. Ultima, Helsinki
    18. Finnjävel, Helsinki
    19. Nolla, Helsinki
    20. Wino, Helsinki

    21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
    22. Ostroferia, Oulu
    23. Aanaar, Inari
    24. Ravinteli Huber, Tampere
    25. Ravinteli Bertha, Tampere
    26. Nokka, Helsinki
    27. Kakolanruusu, Turku
    28. SicaPelle, Porvoo
    29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
    30. Kajo, Tampere

    31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
    32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
    33. Paakari, Kangasala
    34. Pastis, Helsinki
    35. Hello Stranger, Helsinki
    36. Yes Yes Yes, Helsinki
    37. Kosmos, Helsinki
    38. Farang, Helsinki
    39. Ragu, Helsinki
    40. Penélope, Helsinki

    41. Local Bistro, Joensuu
    42. Nude, Helsinki
    43. Maannos, Helsinki
    44. Spis, Helsinki
    45. Gaijin, Helsinki
    46. Plein, Helsinki
    47. Smör, Turku
    48. Sikke’s, Helsinki
    49. Ludu, Turku
    50. Old Boy BBQ, Helsinki

Lähde: Viisi Tähteä
Kuva: Andres Teiss

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.