Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Suomi-ruokaviikko vie suomalaisia makuja maailmalle

Suomen suurlähetystöissä maailmalla toteutettava Suomi-ruokaviikko edistää suomalaisen ruokakulttuurin ja suomalaisten raaka-aineiden tunnettavuutta maailmalla ja tarjoaa ruokaviikon toteuttaville opettajille ja opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden saada kansainvälistä kokemusta.

Helmikuussa maisteltiin Kenian pääkaupungissa Nairobissa suomalaisia ruokia ja juomia Suomen suurlähettiläs Pirkka Tapiolan virka-asunnon illallisilla ja puutarhajuhlassa. Kutsuvieraina oli kansainvälinen joukko diplomaatteja, ravintola- ja koulutusalan toimijoita sekä median edustajia.

Kahdeksan hengen tiimi sai Nairobista uusien alämysten lisäksi sekä ammatillisista ja kulttuurisia oppeja.

Viikko oli jatkumoa jo vuonna 2015 alkaneelle Turun ammatti-instituutin ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon yhteistyölle Suomen suurlähetystöjen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Opettajat Niina Vahtera ja Tomi Aho opiskelijoineen saapuivat Keniaan matkalaukut täynnä ruokia ja juomia kuten suomalaisten tislaamojen väkeviä alkoholijuomia, peuranlihaa, puolukanvarpuja, lakkoja ja jopa vehnäntähkiä drinkkien ja kattauksen koristeeksi. Pöytiä somistettiin myös Suomesta tuoduilla havunoksilla ja kävyillä.  Tilaisuudet ja tarjoilu suunniteltiin yhteistyössä suurlähettiläs Pirkka Tapiolan kanssa.

Kansainvälinen kokemus on tärkeää myös opettajille, sanoo Turun ammatti-instituutin ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera.

Tärkeä ammatillinen ja kulttuurinen oppimiskokemus

Kahdeksan hengen tiimi palasi Nairobista Suomeen kiitollisina ja kylläisinä uusista elämyksistä sekä ammatillisista ja kulttuurisista opeista.

− Kansainvälinen kokemus on tärkeää myös opettajille. Se auttaa pysymään ajan hermolla ja haastamaan itseään sekä ammatillisesti että henkisesti. Nyt on reppu täynnä vietävää omaan opetukseen, omalle tiimille ja omille opiskelijoille. Kokemukset maailmalla tekevät omasta opetustyöstä mielekkäämpää ja nostavat omaa ammatti-identiteettiä, kertoo Turun ammatti-instituutin ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka opetti paljon, myös paineensietokykyä ja kykyä sopeutua työskentelemään vaihtelevissa olosuhteissa.

− Ammatillisesti matkan tärkein opetus oli se, että vaikka kuinka suunnittelisi asioita etukäteen ne voivat muuttua lennosta. Kulttuurisesti varmasti tämä paikallisten kiireettömyys jäi mieleeni, sanoo tarjoilijaopiskelija Tuomas Sippola.

Kansainvälinen kokemus on todella arvokasta.  Se antaa osaamista ja varmuutta sekä tuo uskottavuutta niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneiden silmissä, kertoo ravintola Nahkurin Kellarin yrittäjä ja opiskelija Arttu Parviainen.

 

Matkan kokemukset herättivät myös ristiriitaisia tunteita.

− Nairobin katukuvassa näkyvä yhteiskunnan jakautuneisuus pisti mietteliääksi. Tunsin jonkinlaista ristiriitaisuutta siitä, kun tiesin, miten asiat meillä täällä Suomessa on, Tuomas Sippola sanoo.

Suomalaisia makuja cocktaileissa.

− Kulttuurisesti isoin oppi oli paikallisten positiivinen elämänasenne ja vieraanvaraisuus. Vaikka asumme kaukana toisistamme, yhtäläisyyksiä löytyy; tietynlainen yhteenkuuluvuuden tunne syttyi. Oli upeaa kohdata erilaisia ihmisiä uudesta kulttuurista, tähtikokkiopiskelija Maija Kyyrönen pohtii.

Hän kuten koko tiimi suosittelee lämpimästi hyödyntämään mahdollisuudet lähteä ulkomaille.

− Avartakaa näkemyksiänne, oppikaa uutta ja verkostoitukaa. Vaikka kulttuuri olisi eri ja elintavat hyvin erilaiset, rakkaus ruokaan, hyvään palveluun ja elämyksien luomiseen yhdistää ravintola-alan ammattilaisia kaikkialla maailmassa, Maija Kyyrönen sanoo.

Isabel Sarenko tarjoilee vieraille suomalaisia makuja.

Tiimi tutustui myös ravintola-alan oppilaitoksiin Nairobissa.

− Oli silmiä avaavaa huomata, kuinka omaa ammattialaa harjoitellaan toisella puolella maailmaa, ei niin kehittyneessä maassa, hyvin samoin metodein ja toimintamallein kuin meillä. Tämän havaitsin kahdella oppilaitosvierailulla. Kattamista, asiakkaan kohtaamisesta, cocktailien valmistamista opetettiin kuten meilläkin. Perusidea on sama, vaikka puitteet ja tietotaito on Suomessa kehittyneempää, Niina Vahtera sanoo.

Niina Vahtera ja Tomi Aho ovat toteuttaneet Suomi-ruokaviikon kahdesti Suomen suurlähetystössä Bangkokissa ja kerran Suomen suurlähetystössä Lissabonissa. Seuraavaksi tiimi matkaa syksyllä Etelä-Korean Souliin.

 

Päivi Arvonen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.