Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Uusia kirjoja kansallispuistoista

Samalla kun ihmiset ovat lähteneet joukolla luontoon ja kansallispuistoihin, uusia opaskirjoja tulee markkinoille.

Uusi retkeilykirja Kansallispuistot tutuiksi Suomi opastaa ja innostaa lukijansa elämysten äärelle.

Uudessa kirjassa esitellään kaikki aikaisemmin ilmestyneiden Kansallispuistot tutuiksi -kirjojen kansallispuistot sekä Suomen viisi valtion retkeilyaluetta: Evo, Iso-Syöte, Kylmäluoma, Oulujärvi ja Ruunaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kirjassa on vinkkejä eripituisille luontopoluille sekä mm. QR-koodi, jonka kautta saa puistosta aina ajankohtaiset tiedot.

 

Kirja kertoo sarjan aikaisemmin ilmestyneiden kirjojen tavoin puistojen luonnosta, eliölajeista, historiasta, reiteistä ja kulkuyhteyksistä, jotka antavat mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa oman retken suunnittelijalle. Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden kartat sekä lähtöpaikkojen osoitetiedot auttavat löytämään perille. Jokaisen kansallispuiston ja retkeilyalueen yhteydessä olevan QR-koodin takaa löytyy lisää sisältöä, jonka avulla kirja pysyy ajan tasalla, mikäli puistoissa tapahtuu muutoksia.

Sisältöä on tätä kirjaa varten uudistettu ja päivitetty. Kirjoittajat Pepe Forsberg ja Mikko Sorsa kertovat kirjassaan parhaat elämykset ja vinkit kaikista puistoista.

“Kirjan teko on ollut palkitseva prosessi. Uskomaton määrä ihmisiä auttoi meitä pääsemään tavoitteeseemme, minkä uskon näkyvän kirjassa rikkaana ja mielekkäänä lukukokemuksena. Teoksessa on mukana fiilikset omilta retkiltämme kaikista Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta”, kertoo Pepe Forsberg.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikko Sorsa haluaa muistuttaa kirjoituksillaan ihmisiä kauniimmasta maailmasta ja tavasta elää sekä luonnon tärkeydestä: ”Olemme erottamaton osa luontoa ja elämää maapallolla, jota määrittää yhdessä luominen ja vastavuoroisuus. Kansallispuistot ja muut suojellut luontoalueet ovat kaunis osa meitä.” Yhä useampi on tuntunut löytävän tiensä luontoon: ”Olen huomannut, että kansallispuistot kiinnostavat myös uusia retkeilijöitä, jotka eivät ole ennen käyneet näissä puistoissa. Ihmisiä kiinnostaa uudet elämykset kauniissa luonnossa”, toteaa Pepe Forsberg.

Luonto-ohjaaja Pepe Forsbergin suosiota niittävässä Kansallispuistot tutuiksi -Facebook-ryhmässä on jo yli 140 000 jäsentä, ja määrä kasvaa edelleen nopeasti.

 

 

Faktat:
Kansallispuistot tutuiksi Suomi, retkeilijän opas
• sidottu, kovakantinen kirja
• 336 sivua, koko 20,5 × 24,5 cm
• suositushinta 36,00 €

 

 

 

 

 

Myös toinen kirja kansallispuistoista on juuri ilmestynyt

Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu on Vuoden matkakirja 2020. Palkittu teos on kirja kaikille luonnossa liikkuville. Se tarjoaa vinkkejä patikointireissuille, henkeäsalpaavia maisemia ja hymyn huulille tuovaa tarinointia eräreissuilta.

Kansallispuistojen kutsu syntyi kirjailijan kiinnostuksesta kansallispuistoja kohtaan sekä isän ja pojan yhteisestä harrastuksesta.

“Pohdin asiaa tovin. Lopulta aloin lämmetä idealle. Olin kuitenkin hieman epävarma. Hyviä kansallispuistokirjoja ja retkeilyoppaita on melko paljon. Kun tuskailin asiasta kirjailijakollegalleni Laura Lindstedtille, hän kuittasi asian suurin piirtein näin: ”Sinähän olet runoilija. Jo se takaa, että kirjasta tulee omanlaisensa”, Kontio perustelee kirjaideaa teoksensa esipuheessa.

Tomi Kontio (s. 1966) on arvostettu runoilija ja kirjailija. Avain on julkaissut aikaisemmin Kontion ja Markku Kaskelan yhdessä kirjoittamat teokset Puhuvan talon tarinoita: Nella città eterna (2015), Minun Italiani: Saapasmaan suomalaistarinat (2017) ja Vaelluksia Italiassa (2019). Vaelluksia Italiaan on Vuoden matkakirja 2019.

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.