Loppukesästä Visit Estonialla oli näyttävä mainoskampanja Suomen medioissa teemana Löydä Viro. Kesällä matkustusrajoitusten vuoksi Viron matkailu ei päässyt alkamaan, vaikka se oli niin matkailuyritysten kuin laivayhtiöidenkin harras toive. Viron tilastokeskuksen mukaan vain 15 prosenttia kesäkuun matkailijoista oli ulkomaalaisia. Eniten heitä tuli Suomesta ja Latviasta eli naapurimaista.
Matkailijakadolla on ollut Virolle valtava taloudellinen merkitys. Vuonna 2020 ulkomaalaiset turistit toivat maahan rahaa miljardi euroa vähemmän kuin vuonna 2019. Viron keskuspankin mukaan myös vuoden 2021 neljän ensimmäisen kuukauden matkailutulojen menetykset ovat 145 miljoonaa euroa.
Syksy näyttää paremmalta
Syksyn osalta tilanne näyttää jo paremmalta. Suomalaisten matkustusvalmiutta selvittävän kuluttajatutkimuksen mukaan moni matkaa suunnitteleva harkitsee kohteeksi Viroa vielä tämän vuoden aikana. Nyt toiveet onkin korkealla lokakuussa alkavien syyslomien aikaan ja siitä alkaa pikkujoulukausi, joka vilkastuttaa etenkin loppusyksyn viikonloppuja.
Adventtiaika, joulu ja vuodenvaihteen pyhät ovat perinteisesti tuoneet Viroon paljon suomalaisia. Viron ravintolatarjonta, ostosmahdollisuudet, yöelämä sekä kylpylät kiinnostavat suomalaisia eniten Visit Estonian kuluttajatutkimuksen mukaan.
Viron matkailuviraston johtaja Liina-Maria Lepik kertoo, että Viron kaikki palvelut ovat nyt avoinna, kun on esittää Omakannasta löytyvä EU-koronarokotustodistus tai negatiivinen koronatesti. Lisäksi hotelleissa, ravintoloissa, museoissa ja muissa kohteissa on kiinnitetty erityistä huomiota miellyttävän matkakokemuksen varmistamiseksi.
Trendikäs Noblessner
Pandemian aiheuttaman matkailijakadon aikana ei Tallinnassa suinkaan lyöty hanskoja tiskiin, vaan uusia hotelleja avattiin ja vanhoja uudistettiin. Monia kohteita kehitettiin ja uusia hankkeita on suunnittelupöydillä.
Noblessnerin satamakaupunginosa Tallinnan keskustasta länteen on nyt trendikäs ja voimakkaasti kehittyvä alue. Sieltä löytyy paljon uusia kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseilta on mainiot näkymät huvivenesatamaan ja merelle. Alue oli pitkään suljettua telakka-aluetta, jonka halleissa rakennettiin laivoja aina vuoteen 2018 saakka. Sen jälkeen aluetta alettiin kehittää ja sinne on noussutkin muutamassa vuodessa kiehtova ja monipuolinen merellinen kokonaisuus.
Yksi alueen vetonauloista on Keksintötehdas PROTO. Siellä virtuaalitodellisuutta ja uusinta teknologiaa hyödyntämällä voi porautua maapallon ytimeen, ohjata kuumailmapalloa tai kävellä meren pohjassa.
Taiteen ystäville alueelta löytyy muutama tasokas galleria; Taidekeskus KAI, Temnikova & Kasela sekä Staapli 3 taidegalleria ja kahvila.
Oluenystävien ehdoton käyntikohde Noblessnerissä on Pohjala Tap Room -panimoravintola. Siellä on tarjolla 24 erilaista hanaolutta ja panimo on valittu maailman Top 100 panimoiden joukkoon.
Jos Noblessnerissa viihtyy pidempään, kannattaa tutustua myös merenrannalla sijaitsevaan Igluparkiin. Se on mökkikylä ja saunamaailma. Iglumaisissa pikkumökeissä voi majoittua, vuokrata työtilan tai neuvotteluhuoneen sekä saunoa ympäri vuoden. Saunojen terasseilta johtaa portaat mereen eli täällä pääsee löylyjen jälkeen uimaan, talvella jopa avantoon.
Maarjamäen linna ja puisto
Toinen mielenkiintoinen käyntikohde, Maarjamäen linna ja puisto (pääkuvassa), sijaitsee Pirita Teen varrella noin neljä kilometriä Tallinnan satamasta itään. Maarjamäen linna on vuodelta 1874. Siellä on yksi Viron historiallisen museon neljästä yksiköstä.
Tämän vuoden elokuussa vietettiin Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotisjuhlaa. Nyt on siis hyvä aika tutustua, Minun vapaa maani -näyttelyyn, joka vie aikamatkalle läpi sadan vuoden Viron tasavallan syntymästä nykypäivään.
Linnan päärakennuksessa sijaitsee myös uusi Riviera Palais -ravintola, joka on mainio paikka nauttia gourmet-tason lounas tai tavallista hienommat kakkukahvit upeassa linnansalissa.
Linnan puistossa on neuvostoaikaisten patsaiden näyttely. Kaikkiaan 21 patsasta vuosilta 1945-1990. Leninin ja muiden mahtimiesten patsaat edustavat aikaa, jolloin Viro oli Neuvostoliiton miehityksen alaisuudessa.
Maarjamäen linnan puistossa sijaitsee myös Viron elokuvamuseo.
Linnan edestä alkaa punainen katu, joka vie katsojan ikään kuin punaista mattoa pitkin keskelle virolaisen elokuvamaailman säihkettä. Näyttely esittelee virolaisen elokuvan historiaa ja kulissien takaista maailmaa.
Antti Haukkamaa
Jaa artikkeli: