Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

The Happy Hamletin suomalaisyrittäjä päätyi USAn ja Afrikan kautta Ranskaan

Kouvolasta kotoisin oleva suomalais-tsekkiläinen Suska Karjalainen pitää ranskalaisen kumppaninsa Nicolas Prevotin kanssa majataloa Lounais-Ranskassa. The Happy Hamlet sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Toulousista, lukemattomien pikkukylien keskellä Faurouxissa. Paikka on erikoistunut erilaisiin retriittehin ja kansainvälisiin matkailijoihin.

Majatalo sisältää viisi makuuhuonetta ja oikealla olevassa rakennuksessa on keittiö ja iso yhteistila erilaisille tapahtumille ja retriittien yhteisohjelmille. Pääsääntöisesti bed and breakfast toimintaa ei ole, sillä vapaita viikkoja ei ole.

Majatalon nimessä komeileva Hamlet ei viittaa William Shakespearen synkkämieliseen prinssiin vaan englanninkielen, kyläpahasta tarkoittavaan sanaan. The Happy Hamletin laajan ja rehevän tontin sisään mahtuu 5-huoneinen majatalo, valtava talli, lukuisia terasseja ja luonnonvesiallas. Pellolla paimentavat vuohet ja alpakat, kana-aitauksesta saa tuoreita munia ja puista viikunoita, oliiveja ja granaattiomenoita. Kiireettömyys ja hetkessä eläminen on läsnä kaikkialla.

Karjalainen neuvottelee läheisen Au P’tit Moissac -ravintolan yrittäjän kanssa ryhmävierailusta.

Markkinoinnista matkailuun

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

47-vuotias Karjalainen on tehnyt monipuolisen ja kansainvälisen uran markkinoinnin parissa. Hän on asunut muun muassa Moskovassa, Prahassa ja New Yorkissa. Suomessa hän vastasi pitkään Suomen Jääkiekkoliiton markkinoinnista, mutta vuorotteluvapaa vei New Yorkiin ja jääkiekko vaihtui startup-yritysten tukemiseen.

“Sitten matkustin New Yorkista siskon luo Djiboutiin Afrikkaan ja tutustuin Nicoon. Parin vuoden päästä 35 tunnin matka ovelta ovella alkoi käydä pitkäksi ja piti keksiä muuta.”

Karjalainen muutti Djiboutiin, jossa hän työskenteli muun muassa katulasten parissa.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuohitilasta majataloksi

 

Vuonna 2015 pariskunta muutti Ranskaan. He olivat pitäneet Djiboutissa pienimuotoista B&B -paikkaa ja päättivät perustaa majatalon Ranskaan. Kolme kuukautta, 26 000 kilometriä ja 86 kohdetta myöhemmin löytyi vanha vuohenjuustotila, josta syntyi The Happy Hamlet.
Suomalainen arkkitehti Eeva Katz auttoi paikan kunnostuksessa. “Paikka oli hyvässä kunnossa ja rakennusteknisesti se ei ollut sillä tapaa haastava, että olisi täytynyt pelätä vaikka seinän sortumista”, 17 vuotta Ranskassa asunut Katz kertoo.

Remonttitöiden määrä oli suuri. “Paikassa oli ranskalaisittain asuinkuntoinen rakennus, joka tarkoitti sitä, että ensimmäisen talvena meillä oli sisällä 9 astetta lämmintä”, Karjalainen naurahtaa.

Pariskunta muutti Hamlettiin maaliskuussa 2016 ja ensimmäinen retriitti järjestettiin heinäkuussa 2017.
Hamletin 57 asiakkaan sali muuntuu helposti moneksi ja siellä on järjestetty joogaretriittien ohella muun muassa valokuvaukseen, kokkaukseen, kirjoittamiseen, neulomiseen ja hyvinvointiin keskittyviä retriittejä.

Hamletissa voi majoittaa kerrallaan 15 asukasta.

Hamletin tontilla kasvaa monipuolisesti hyötykasveja ja erilaisia herkkuja. Lähiympäristöstä löytyy myös kivoja pieniä kävelyreittejä. Talon koirat lähtevät melkein aina mukaan tarkistamaan ettei vierailuja eksy.

Kestävät periaatteet

“Me emme paikkaa perustaessa edes ymmärtäneet kuinka suuresti voimme hyödyntää lähiruokaa. Tämä on maanviljelyseutua ja käyttämistämme raaka-aineista noin 80 ─ 90 prosenttia tulee naapuritiloilta”, Karjalainen kertoo.

Tontilla sijaitsee puhdasvetinen lähde, mutta sen vettä ei Ranskan lainsäädännön vuoksi voi antaa asiakkaiden juotavaksi. Puutarhaa sillä kuitenkin voi kastella.

Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät sisustuksessa. “Käytettyjen ja hylättyjen asioiden hyväksikäyttö on ollut minulle aina tärkeää.”

Majatalojen huoneiden teematkin valikoituivat sen mukaan, minkälaisia laattoja Karjalainen haali läheisen marokkolaisen toimijan varastoista.

Saksalainen Geo Saison -lehti valitsi The Happy Hamletin Euroopan 50 kauneimman majoituspaikan joukkoon vuonna 2020.

Suuri sali mahdollistaa erilaisten retriittien järjestämisen The Happy Hamletissa.

Korona muutti asiakaskuntaa

 

Karjalainen oletti Hamletin vetoavan vain kansainvälisiin turisteihin, mutta korona-aikana kävi ilmi, että paikka on myös ranskalaisten mieleen. Nyt yöpymisistä noin puolet tulee Ranskasta ja kävijöistä vajaa puolet Suomesta. Tälle vuodelle on buukattu 18 viikkoretriittiä, joista 14 on suomalaisten taholta. Ranskalaisten viikonloppuretriittejä on kymmenkunta. Usein osallistujat ovat järjestäjästä riippumatta monikansallisia.

“Meillä on korkea paluuprosentti. Tänne on palattu jopa seitsemän kertaa.”

 

Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.