Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Turkin matkailussa oli vilkas ja pitkä syksy, lupaava kevätsesonki pysähtyi Ukrainan sotaan

Lämmin ja pitkä syksy on Alanyan alueen matkailuvaltteja. Lokakuu on siellä suomalaisten suosikkikuukausi. Kevätsesonki alkaa osin jo hiihtolomista ja pääsiäisestä kesäkausi pääsee kunnolla vauhtiin. Ukrainan sota vaikuttaa paljon ja vie nyt mennessään suurimmat asiakasryhmät.  Kylmän ja sateisen talven jälkeen ei koittanutkaan kaikkien kaipaama kaunis kevät.

Matkailu on Alanyan alueen pääelinkeino maanviljelyn rinnalla. Alueen tuloista 80 prosenttia tulee matkailusta. Alanya on osa suurempaa Antalyan aluetta. Molemmat kaupungit ovat matkailijoiden suosiossa. Vuonna 2019 Antalyan ja Alanyan Gazipasan lentokentille saapui yli 15 miljoonaa kansainvälistä matkailijaa. Pandemian aikana vuonna 2020 luvut laskivat 20 prosenttiin edellisen vuoden luvuista.
Vuoden 2021 sesonki jatkui Alanyassa yllättävän pitkään, marraskuun loppupuolelle saakka. Lokakuun matkailijamäärissä vuonna 2021 oli nousua 163 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Suurimmat matkustajamäärät 2021 tulivat Venäjältä, Ukrainasta, Saksasta ja Puolasta.
Talvikausi oli Turkissa pitkästä aikaa kylmä ja sateinen. Kaikki odottivat tulevaa kevättä ja uutta sesonkia, joka alkoikin lupaavasti. Nyt, kun venäläisiä eikä ukrainalaisia vähään aikaan tule, ennakoidaan matkailijamäärien tippuvan lähes puoleen.

Pauliina ja Kuddusi Müftüoglu Mountai Avena Boutique -hotellin turkkilaisen aamiaisen äärellä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisena kunnallispolitiikassa

Suomen Turusta kotoisin oleva Pauliina Karppijärvi-Müftüoglu on Alanyan alueen keskeisiä matkailuvaikuttajia. Hänet valittiin ensimmäisenä ulkomaalaisena Alanyan kaupunginvaltuustoon, jossa hän toimii kulttuuri- ja matkailulautakunnan puheenjohtajana.
Pauliinalla ja hänen miehellään Kuddusilla on Alanyassa kaksi hotellia. Neljäntähden Avena Resort & Spa Alanyan ranta-alueella ja boutique-hotelli Avena Mountain Taurusvuorten rinteillä. Se on rakennettu Kuddusin isovanhempien kesänviettopaikkaan hyödyntäen tilan vanhaa rakennuskantaa.
Korona-ajasta Pauliina kertoo, että maaliskuussa 2020 kaikki hotellit suljettiin ja kansainvälinen liikenne pysähtyi puoleksi vuodeksi. Loppuvuonna matkailua avattiin, mutta sesonki kesti vain kolme kuukautta ja silloin vajaa puolet hotelleista oli auki. Vuoden 2021 alkupuolella tuli uusi sulkuaika kolmeksi kuukaudeksi. Alueella oli paikallisilla asukkailla ulkonaliikkumiskielto. Alkukesästä matkailu alkoi jälleen palautua ja ensimmäiset matkailijat tulivat Venäjältä ja muista itä-blokin maista. Euroopasta matkailu alkoi syyskuussa, kun Eurooppa helpotti rajoituksiaan Turkista palaaville matkustajille.
Syksy jatkui vilkkaana ja myös normaalia pidempään.

Helpotuksia matkailuyrityksille

Turkin valtio auttoi omalta osaltaan matkailuyritysten selviämistä korona-ajan yli. Hotellien ja ravintoloiden kiinnioloajalta valtio maksoi 60 prosenttia henkilökunnan palkkakustannuksista. Tämä koski henkilökuntaa, joka oli ollut vähintään kolme vuotta samassa työpaikassa.
Arvonlisävero laskettiin prosenttiin ja monia muita veroja siirrettiin ja annettiin lisää maksuaikaa. Alanyan kaupunki ei myöskään perinyt jäteveroja eikä ulkosivu/mainosveroa siltä ajalta, kun paikat olivat kiinni.
Hotellin avauduttua yli 30 huoneen hotelleilta vaadittiin turvallisuus- ja hygieniasertifikaatti. Se edellytti mm. kaikkien tilojen jatkuvaa desinfiointia, kuumeen mittauksen sisääntulon yhteydessä, työntekijöiden pandemiakoulutuksen, yksittäispakatut pyyheliinat ja hygieniatuotteet huoneissa sekä terveydenhoitohenkilökunta paikalla hotellissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Alanyan Kale-linnoituksessa tehtiin korona-aikana uusia kaivauksia ja isoja kunnostustöitä.


Historiallisia kohteita kunnostettiin

Alanyan kaupunkikuvaa hallitsee merelle työntyvällä korkealla niemellä sijaitseva linnoitus eli Kale. Sen rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla. Linnoitusta kiertää kuusi kilometriä pitkä muuri, jossa on yhteensä 140 vartiotornia.
Pandemian aikana linnoituksessa aloitettiin uusia kaivauksia ja vanhoja rakennelmia kunnostettiin. Linnoituksen vanha kauppabazaari restauroitiin ja avattiin pienille käsityöyrittäjille.

Culinary Heritage -museo esittelee turkkilaista ruokaperinnettä.

Kokonaan uutena vierailukohteena alueelle avattiin vanhaan historialliseen rakennukseen sijoittuva Culinary Heritage -museo, joka esittelee perinteistä ruokakulttuuria. Alueen kulttuuriperintöä esillä myös Ömürlü Kemal Atli kültür evissä. Siellä voi tutustua alueen entiseen asumiseen ja perinteisiin silkkitöihin. Niillä oli tärkeä merkitys Alanyan alueen talouteen 1950-luvulla. Uutta on myös Herbarium, jossa on esillä alueen kasvillisuutta ja perinteisiä käsitöitä.
Linnan raunioiden läheisyydessä sijaitsee vanha selzukkien aikainen moskeija, joka on avattu vierailijoille. Linnoitusalueelle pääsee kätevästi nousemaan Kleopatra-rannalta lähtevällä köysiradalla. Linnoitusalueen raunioilla liikkumista helpottamaan on rakennettu tukevat ja leveät puiset kävelypolut.

Linnoitusalueen raunioilla on helppoa ja turvallista liikkua uusia puisia kävelyreittejä pitkin.

Pidempi sesonki

Myös Alanyan lähialueilla tapahtuu nyt paljon. Syedran muinaiskaupungissa on Alanyan museoviraston ja valtion toimesta aloitettu uusia arkeologisia kaivauksia. Syedran lähellä Demirtaksen kylässä vanhaan sulttaanin metsästyslinnaan on avattu metsästysmuseo.
”Paljon on saatu aikaan, vaikka korona-aika olikin rajoituksineen aika haastavaa. Uusia kohteita on avattu ja vanhoja kunnostettu, joten näkemistä riittää myös vanhoille Alanyan kävijöille. Matkailulautakunnassa kuitenkin uskomme, että panostukset alueen vanhaan kulttuuriperintöön, tuo meille myös uusia matkailijoita ja toivottavasti pidentää sesonkia talvikaudelle”, kertoo Pauliina Karppijärvi-Müftüoglu.

Bedesten on vanha bazaarialue, jonne avattiin uudet tilat pienille käsityöliikkeille.

 

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.