Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

USAn kausilippu-uudistus lisäsi rinnepäiviä

Talvikaudelle 2010-11 amerikkalainen Vail Resorts, yksi maailman suurimmista hiihtokeskusoperaattoreista toi markkinoille Epic Passin, kausilipun, joka kelpasi kaikissa yhtiön keskuksissa. Samalla peruspäivälippujen hinta alkoi kohota reippaasti ja vanhat kipurajat ylittyivät nopeasti. Myös yhden keskuksen perinteiset kausiliput poistettiin vähin äänin. Ketju jatkui sitten yhtiön aggressiivisella laajentumisella ja uudet keskukset liitettiin osaksi Epic Pass -järjestelmää.

Muutoksen takana oli tarve saada ihmeiset useammin keskuksiin ja käyttämään yhtiön muita palveluita, joista merkittävimmät ovat rinneravintolat, vuokraamot ja muut sidospalvelut. Hissit pyörivät joka tapauksessa, joten kasvanut kävijämäärä ei suoranaisesti lisää kuluja tulojen kasvuun verrattuna.

Päivälippuihin ja erilaisiin alennuskuponkeihin tottuneet hiihtäjät olivat ensin järkyttyneitä tuttujen lippujen kallistumisesta, mutta nopeasti huomasivat, että kausilipussa taitaakin olla ideaa. Vail toi markkinoille erilaisia Epic Passeja ja ehtoihin tutustumalla löytyi useimmiten sopiva versio. Esimerkiksi väistämällä huippuviikonloppuja ja -sesonkeja sai alennusta, samoin jos lipun osti ”kotimäestään” tai suostui, ettei lippu kelvannut tietyssä kohteessa kuin määrätyn ajan. Nopeasti huomattiin, että runsaan viikon hiihtopäivillä oli kausilippu kuitattu, varsinkin jos vertasi alati kohonneisiin päivälippuihin. Kaudella 2023-24 tiskiltä ostetut päiväliput maksavat suurimmissa keskuksissa jo lähes 300 dollaria. Itävallan Sankt Antonissa sama lippu kustantaa 75 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Epic Passin menestys sai hereille Alterra Mountain Companyn, USA:n toisen keskusjätin, jonka helmenä on Coloradon legendaarinen Aspen. Alterra loi 2018 oman kausilippunsa, Ikon Passin ja ulotti sen alati kasvavan imperiuminsa keskuksiin. Kehitys oli lähes identtinen Epic Passin kanssa ja lopulta markkina jakaantui kahteen kausilippuleiriin, jotka käytännössä kattavat nykyään kaikki Pohjois-Amerikan merkittävät keskukset erityisesti Kalliovuorilla. Sittemmin pienemmät ja yksityiset keskukset ovat perustaneet omia kausilippukokonaisuuksia, jopa niinkin, että myös Epic tai Ikon kelpaa näissä keskuksissa. Seitsemän lippuyhteisöä kattaa 303 keskusta USA:ssa ja 70 muissa maissa mukaan lukien Alpeilta esimerkiksi Dolomiti Superski, Kitzbühel, Les Trois Vallées tai Niseko ja Hakuba Japanista. Vail omistaa jo Andermatt-Sedrunin Sveitsissä ja huhujen mukaan on havittelemassa myös Crans-Montanaa.

Megalipuissa on kuitenkin monenlaisia ehtoja ja rajoituksia, joten innokkaan maailmanhiihtäjän kannattaa tutustua pikkupränttiin huolella. Liput tulevat myyntiin edellisen kauden keväällä ja hinnoittelu on dynaamista, joten aikainen ostaja saa edun ostoksestaan. Epic ja Ikon Passin hinta liikkuu 1000 dollarin molemmin puolin riippuen versiosta ja ostoajankohdasta.

Itävalta, Ranska ja USA ovat kausi kaudelta kilpailleet aika tasapäissä suosituimman laskettelumaan tittelistä, jonka määrityksessä käytetään ”skier visit” tai ”skier day” -parametriä. Kolmikko on vaihdellut ykköstilaa keskenään, mutta viime kaudella USA teki pesäeroa kahteen muuhun ja hyvin pitkälle kausilippujärjestelmän ja loistavan lumitilanteen vuoksi. Kaudella 2022-23 USA:n keskukset keräsivät 64,7 miljoona hiihtopäivää, lähes 7 % kasvu edelliskauteen verrattuna.

Alpeilla on tähän asti myyty pääasiassa keskuskohtaisia sesonkilippuja, mutta myös alueellisia kokonaisuuksia on markkinoilla kuten Dolomiti Superski tai Salzburger SuperSkiCard. Paljon hiihtävän kannattaa tutustua paitsi kausilippuihin myös muihin lippuversioihin, sillä digitaalisuus on mahdollistanut erilaisten lippujen hallinnoinnin entistä paremmin. Ainakaan vielä ei ole merkkejä, että eurooppalaiset toimijat seuraisivat Amerikan mallia, koska nykyinen viikkoihin perustuva lomalippumyynti on suhteellisesti kannattavampaa eivätkä keskusoperaattorit omista keskusten sidostoimintoja samalla tavalla kuin Pohjois-Amerikan jätit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Tatu Lehmuskallio

 

ikonpass.com

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.