Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Valkoiset TukTukit ilmestyivät Helsingin katukuvaan

Risteily- ja lentoalataustan omaava Juho Rautio, Helsinki TukToursin perustaja, valmistui Helsinki oppaaksi muutama vuosi sitten. Jo ennen opintojaan hän mietti, että haluaisi tehdä jotain erilaista matkailun saralla Helsingissä. ”TukTukeja olin reissuillani nähnyt Euroopassa, en niinkään Aasiassa, koska en ole siellä niin paljon käynyt,” kertoo Juho. Valmistuttuaan Perho Liiketalousopistosta Juho alkoi tutkailla Suomen TukTuk markkinoita mutta eipä niitä juurikaan ollut. ”Sitten löysin maahantuojan, veljekset Miro ja Tino Kalliolan, jotka toivat sähkökäyttöisiä, hiljaisia sekä ympäristöystävällisiä TutTukeja Suomeen. Kävelin sisään ja ehdotin yhteistyötä. Onneksi heillä oli samansuuntaisia ajatuksia ja meistä tulikin liikekumppaneita ja homma pyörähti käyntiin,” muistelee Juho parin vuoden takaisia tapahtumia.

Keväällä 2020 kaveruksilla oli kaksi neljän hengen ympäristöystävällistä TukTukia käyttövalmiina ja kierrokset Helsingissä aluillaan. Oppaita, jotka sekä ajavat TukTukia että opastavat kierrokset on tällä hetkellä kolme. ”Pienellä ydinporukalla pyöritämme toimintaamme, toiveissa on toki kasvaa ja laajentua, mutta pääasiallinen kohderyhmämme, ulkomaiset turistit, ovat koronan takia poissa, joten nyt odotellaan parempia aikoja,” toteaa Juho. Helsinki Tuktours on hyvä esimerkki siitä, että vaikka olosuhteet ja ajankohta ovat kaikella tavalla väärät, uutta voi suunnitella ja aloittaa.

Valkoinen ja tyylikäs TukTuk saa ohikulkijat hymyilemään ja oppaat mieltävät olevansa hyvän tuulen ammatissa. ”Eräs koulupoika kerran ihmetteli, miksi nuo ihmiset istuvat kiinalaisessa autossa,” naurahtaa Juho. Moni asiakas vertaakin ajoneuvoa ja vauhtia Aasiassa kokemaansa seikkailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin TukTukit ovat isompia, vakaampia, 100 % sähköllä kulkevia ja turvallisia. Ne valmistetaan käsityönä Alankomaissa mutta osat tulevat Thaimaasta. Yhden ajoneuvon valmistus maksaa suunnilleen henkilöauton verran. TukTuk on rekisteröity ammattiajoneuvoksi, ja se rinnastetaan taksitoimintaan. Kuljettaja/opas joutuu myös suorittamaan taksinkuljettajan ajoluvan.

Kierroksemme voi varata netin kautta etukäteen eli ihan tavallista taksikyytiä meiltä ei saa. Teemme yleensä tunnin tai kahden mittaisia opastettuja kaupunkikierroksia Helsingin keskustan lähistöllä sijaitseviin kohteisiin ja nähtävyyksiin. Matkalla saa nauttia kauniista maisemista ja kuunnella hauskoja ja jännittäviä tarinoita Helsingistä. Asiakas voi tietysti aina esittää toiveen kierroksen sisällöstä oppaallemme, jolloin suunnittelemme reitin niiden pohjalta,” neuvoo Juho. 

Kulkuneuvot eivät ole kokonaan suljettuja, kauniilla ilmalla niissä ei ole sivuseiniä, joten kierroksen aikana aistii ympäristön äänet, kesän tuoksun ja raikkaan ilman. Koska TukTukit ovat pienempiä kuin henkilöautot tai bussit, niiden kyydissä pääsee myös kaduille ja alueille, joille ei tavallisilla kiertoajeluilla ole mahdollisuutta mennä. Matkustajien käytössä oleva tila on runsas ja henkilöautotasoinen; kaikki istuimet ovat menosuuntaan ja turvavyöt ja muu varustus on kaikkien sääntöjen mukainen.

Ympäristöystävällinen vaihtoehto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Yritys tarjoaa erilaisia, mielenkiintoisia ja vastuullisia elämyksiä. TukTuk on kulkuneuvona erinomainen keino näihin tavoitteisiin. Se ei saastuta lainkaan päästöillä, ja myös sen aiheuttama ympäristöhaitta pienen koon ja äänettömyyden takia on lähes olematon. ”Lataamme ajoneuvojen akut käyttäen tuulienergialla tuotettua sähköä. Käytössämme on vain muutama TukTuk ja koska jokaisen maksimi matkustajamäärä on vain neljä, ei kierroksista seuraa myöskään erityistä ruuhkaa suosituille kohteille,” kertoo Juho. 

Sähkökäyttöisten ja ympäristöystävällisten Tuktukien lisäksi yrityksessä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteita. Pieni, paikallinen toimija käyttää paikallisia yhteistyökumppaneita. Kaikki työntekijät ovat saaneet koulutuksen kestävän kehityksen periaatteisiin. ”Kehitämme toimintaamme koko ajan vastuullisemmaksi, koska mielestämme se on ainoa keino toimia hyvällä omallatunnolla,” toteaa Juho.

Omilla matkoillaan Juho lähtee puolisonsa kanssa risteilemään tai seikkailemaan Etelä-Amerikkaan. ”Kun englanti ei ole pääkieli tuntee olevansa kaukana kaikesta ja kulttuurit avautuvat uudella ja erilaisella tavalla. Nuorena vanhempamme veivät meidät telttamatkoille Eurooppaan, sisareni oli vielä alle kouluikäinen, kun telttailimme Venetsiassa. Luksusta en kaipaa, mutta hyvin järjestetty matka, jossa palaset toimivat sekä tietty taso majoituksessa ovat perusasioita, ja samppanjan voi tietysti aina kohottaa loman kunniaksi,” naurahtaa Juho. Näitä periaatteita pyritään noudattamaan myös Helsingin TukTuk-kierroksilla, joilla elämykset, hauskuus, ilo ja yllättävät reittivalinnat pitävät mielenkiintoa yllä.

Lisätietoa: www.helsinkituktours.fi

 

Teppo Viiperi
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.