Eduskuntatalon rappusilla järjestetään tänään kello 14 matkailualan mielenilmaus. Paikalle on ilmoittautunut satoja matkailun parissa työskenteleviä.
Mielenilmauksella halutaan muistuttaa, että matkailu on turvallista, kunhan se tehdään vastuullisesti. Nyt hallitus on rajoituksillaan vienyt matkailualan yrityksiltä oikeuden harjoittaa liiketoimintaa. Valtion tuista matkailulle ei ole herunut kuin roposia ja tuhannet työpaikat ovat uhattuna.
SMALin tekemän kyselyn mukaan sen jäsentoimistoista yli 20 % joutuu miettimään yrityksen hakemista selvitystilanteeseen, mikäli matkakauppa ei käynnisty vuoden loppuun mennessä. Valtaosa toimialalla työskentelevistä on ollut lomautettuna kuukausia.
Matkailuteollisuus työllistää Suomessa yli 142 000 ihmistä. Matkailuteollisuus on toimialana samaa kokoluokkaa kuin maa-, metsä- ja kalatalous yhteensä, ja puolet suurempi kuin elintarviketeollisuus. Matkailun kokonaiskysyntä on yli 15 miljardia euroa.
Hallituksen toimia kritisoivat jyrkästi niin matkailijoita Suomeen tuovat yritykset kuin Suomesta ulkomaille matkoja järjestävät matkanjärjestäjät.
Hallitus koettaa toiminnallaan estää matkailun konstilla millä tahansa.
Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista maihin, joissa uusien tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana.
Sen mukaisesti tällä hetkellä ilman matkustusrajoituksia voisi matkustaa Puolan, Kyproksen, Latvian ja Liechtensteinin sekä Suomen välillä.
Korkeamman ilmaantuvuuden maista Suomeen saapuvilta edellytettäisiin todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä. Maahan saapuvat voidaan tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin.
Karanteenin voisi päättää aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta tehtävän toisen testin negatiivisella tuloksella.
Kolmen vuorokauden karanteeni Suomeen saapuvilta matkustajilta ja sen lisäksi toinen testi tyssäsi talvimatkustuksen Suomeen.
”Onko tarkoitus pitää Suomi kiinni, vai voisiko testien kautta pitää Suomi auki?” kysyy Lapland Safaris ja Lapland Hotelsien omistaja Pertti Yliniemi.
Yliniemi ihmettelee miksi Suomessa käytetään pääsääntöisesti vain PCR-testausta, joka on erinomainen testi, mutta kallis ja tuloksen saaminen kestää kauan.
Yliniemen mukaan on myös muita hyviä testejä kuten antigeenitesti, jota käytetään maailmalla satoja miljoonia kappaleita. Antigeenitesti on hyvin yksinkertainen, vastauksen saa vartissa ja se maksaa vain kymmenisen euroa.
Yliniemen mukaan Aalto Yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan 25 tautitapauksen raja-arvoa voitaisiin nostaa 60:een jo sillä, että matkustaja tekee testin viimeistään kolme vuorokautta ennen matkalle lähtöä.
Ja mikäli matkustajalle tehtäisiin toinen testi heti Suomeen saapuessa, niin ilmaantumisluku voisi olla 100/100 000 ihmistä niin, että tartuntariski olisi sama kuin nykyinen 25/100 000.
Näillä kahdella testillä päästäisiin siihen, että Suomeen voisi tulla maista, joissa ilmaantumisluku on 100 per 100 000 henkilöä yhtä turvallisesti kuin nyt, kun raja on 25 per 100 000 henkilöä.
Tällöin Suomeen voisi saapua lomailemaan tällä hetkellä 22 Euroopan maasta ilman karanteenia.
”Tulokset on välitetty THL:lle, mutta sieltä ei ole kommentoitu asiaa”, Yliniemi sanoo.
Matkailutoimialan mielenilmauksella halutaan muistuttaa, että koronasta ei näillä näkymin päästä vähään aikaan eroon ja nyt pitää luoda raamit sille, miten matkailun voi turvallisesti ja vastuullisesti aloittaa.
Jaa artikkeli: