Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Baleaarien 138 miljoonan matkailuvero jaetaan 27 hankkeeseen

Baleaareilla hyväksyttiin hiljattain 27 uutta hanketta, jotka rahoitetaan kestävän matkailun veron (ITS) tuotoilla. Kaikkiaan hankkeita tuetaan 138,3 miljoonalla eurolla.

ITS-vero peritään kaikilta Baleaareilla yöpyviltä, ja vero on sesongin ja yöpymispaikan mukaan suuruudeltaan 0,5-4 euroa per yö ja henki. Vuonna 2016 käyttöön otetun veron tuotoilla on toteutettu yli 164 hanketta, joiden tavoitteena on tehdä Baleaareista entistä kestävämpi matkakohde. Tänä vuonna painopistealueena on ollut saarten vesihuolto.

Viheralueita ja parempaa juomavettä Mallorcalla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mallorcalla käynnistetään kaikkiaan kahdeksan uutta hanketta, joita tuetaan lähes 100 miljoonalla eurolla. Suurin hanke on Itä-Mallorcalla sijaitsevan Llevantin alueen viherkäytävä. Tarkoituksena on lisätä luontokohteita rakentamalla useita puistoja ja polkuja ja kannustaa siten ihmisiä kävelemään tai pyöräilemään autoilun sijasta. Mallorcan suurimpien kaupunkien vesihuollon parantamiseen kohdennetaan lisäksi 14,3 miljoonaa euroa.

 

Kestävää vesihuoltoa Menorcalla ja Formenteralla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Menorcalla on osoitettu 20 miljoonaa euroa saaren vesihuollon parantamiseen. Se on erityisen kovilla kesäkaudella, jolloin saarella on myös paljon matkailijoita. Rahoitusta on niin ikään varattu suojeltujen rakennusten kunnostamiseen. Formenteralla optimoidaan saaren vesihuollon kierrätysprosesseja yli 2 miljoonalla eurolla.

Jälleenrakennusta Ibizalla

Myös Ibizalla toteutetaan useita hankkeita, joiden tavoitteena on parantaa vesihuoltoa. Rahoitusta on osoitettu lisäksi kulttuurisesti tärkeän Don Pepe -rakennuksen uudelleenrakentamiseen San Antonion kaupungissa. Rakennus alkoi muutama vuosi sitten osoittaa sortumisen merkkejä, ja nyt se on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi kiinteistö huomattavasti kestävämmistä ja vastuullisemmista materiaaleista. Rakennuksessa toimi aiemmin hotelli, jolla oli suuri merkitys saaren kulttuurille ja matkailulle

Lähde: Agencia de Turismo de Baleares

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.