Hyppää sisältöön
· Leena

Englantilainen ripulihuijaus

”Englantilaiset ripulihuijaukset” ovat levinneet vitsauksena Espanjaan.

Periaate on yksinkertainen; Kanarialla, Baleaareilla tai Bedidormissa all inclusive-hotellissa majoittunut pari ilmoittaa lomansa jälkeen matkanjärjestäjälle, että he sairastuivatkin ruokamyrkytykseen ja vaativat siitä nyt rahallista korvausta, sillä ruokamyrkytys oli pilannut matkan.

Loman päättymisen ja valituksen välillä on voinut kulua tovi aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet hakevat helppoa rahaa huijausruokamyrkytysten kautta. Tilastot puhuvat karua kieltä; Kanarialla huijausruokamyrkytyksen määrä kasvoi yhden vuoden aikana 1400 % ja Baleaareilla 700 % .

Espanjalaisten hotelleiden edustalla on nähty jopa asianajajia päivystämässä, jotka lupaavat englantilaisille lomarahat takaisin ruokamyrkytystapauksilla.

Koska matkanjärjestäjät laittavat laskun suoraan hotellille, ovat monet hotellit hiljaa maksaneet korvaukset, sillä vaakakupissa painaa paljon matkanjärjestäjän mahdollinen menetys.

2016/17 huijausruokamyrkytykset maksoivat arviolta 100 miljoonaa euroa Espanjan hotellisektorille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Britanniassa vaateen pieleen menneestä matkasta voi tehdä jopa kolme vuotta matkan jälkeen.

Esimerkiksi Benidormissa hotellisiivoojat on laitettu etsimään englantilaisten asiakkaiden vessoista todisteita mahdollisista ripulioireista.

Eräs Gran Canarialla majoittunut pariskunta ilmoitti lakimiehen kautta 15 kuukautta lomansa jälkeen, että he olivat saaneet ruokamyrkytyksen paikan päällä.

Hotellin omassa vastineessa kävi ilmi, että pariskunta oli loman aikana nauttinut 109 alkoholijuomaa eli 12 annosta päivittäin, vaikka pariskunnan oman ilmoituksen mukaan he olivat olleet sängyssä loman toisesta päivästä lähtien.

Toistaiseksi kaksi ruokamyrkytyshuijausta on viety oikeuteen. Ensimmäinen parikunta tuomittiin maksamaan 4100 euroa ”epärehellisestä asenteesta” (he hakivat 11 300e korvauksia) ja toista paria (hakivat 58 800e korvausta) uhkaa 18 kuukauden – 6 vuoden vankilatuomio, jos heidät todetaan syyllisiksi huijaukseen.

2016 Espanjassa vieraili 75.6 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa, heistä englantilaisia oli 17.8 miljoonaa.

Timo Kauppinen
Leena