Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

EU: Euroopan matkailun huippukohde 2022 -kilpailu

EU järjestää uuden EDEN (European Destination of Excellence) –kilpailun kestävän kehityksen mukaisen matkailun uranuurtajien palkitsemiseksi.

Aloitteessa palkitaan pienten (asukasluku 25 000–100 000) eurooppalaisten matkakohteiden parhaat saavutukset kestävän kehityksen mukaisen matkailun ja vihreiden siirtymäkäytänteiden alalta.

Euroopan komissio käynnisti EDEN-hankkeen ensimmäisen kerran vuonna 2007 aloitteena, jossa palkitaan ei-perinteisiä, uusia kestävän kehityksen mukaisia matkakohteita Euroopassa kansallisten kilpailujen pohjalta. Aloitetta on uudistettu ja päivitetty Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti, ja sen avulla pyritään palauttamaan COVID-19-pandemian heikentämien matkakohteiden tilanne ennalleen ja parantamaan niiden kriisinsietoa. Sen piiriin kuuluvat EU-maat sekä muut kuin EU-maat, jotka osallistuvat COSME-ohjelmaan. Kilpailu on kohdistettu pienille matkailukohteille, jotka pystyvät osoittamaan erinomaiset saavutuksensa kestävän kehityksen alalta ja inspiroimaan muita matkakohteita toteuttamaan vihreätä siirtymää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän mennessä 175 matkakohdetta 27:stä eri maasta on saanut palkinnon vuosittain vaihtelevan aiheen perusteella.

Eurooppalaiset matkailun huippukohteet on EU-aloite, jonka toteuttaa Euroopan komissio. Sen tavoitteena on tunnistaa ja palkita pieniä matkakohteita, joilla on käytössään onnistuneita käytänteitä kestävän kehityksen mukaisen matkailun tehostamiseen vihreiden siirtymäkeinojen avulla. Kilpailun pääperiaatteena on edistää kestävän matkailun kehitystä matkakohteissa, jotka tuovat lisäarvoa taloudelle, planeetalle ja ihmisille.

Voidakseen kilpailla vuoden 2022 eurooppalaisen matkailun huippukohteen tittelistä matkakohteiden on osoitettava parhaat käytäntönsä, jotka liittyvät kestävän kehityksen mukaiseen matkailuun ja vihreään siirtymään.

Riippumaton kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli arvioi hakemukset ensin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa vaiheessa kolmea valittua kaupunkia pyydetään esittelemään ehdokkuutensa eurooppalaiselle palkintolautakunnalle.

Eurooppalainen palkintolautakunta valitsee vuoden 2022 eurooppalaisen matkailun huippukohteeksi yhden voittajan, joka julkistetaan marraskuussa 2021.

Voittaneen matkakohteen katsotaan olevan matkailualan kestävän kehityksen uranuurtaja, joka on sitoutunut Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteisiin. Se saa viestintä- ja brändäystukea EU-tasolla alan asiantuntijoilta vuoden 2022 ajan.

Matkakohteiden edustajia pyydetään osallistumaan kilpailuun täyttämällä verkkolomake. Hakemusten jättämisen määräaika on 16. kesäkuuta 2021 klo 17:00 CET.

 

Kaikki uusimmat uutiset saat tietää käymällä Eurooppalaiset matkailun huippukohteet -verkkosivustolla.

 

Lähde: EDEN (European Destination of Excellence)

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.