Euroopan kulttuuripääkaupunki Kaunas houkuttelee runsaalla tapahtuma- ja kulttuuritarjonnallaan

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on monille vielä tuntematon ja jäänyt maan pääkaupungin Vilnan varjoon. Nyt siellä kannattaa käydä, sillä Kaunas on tänä vuonna yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista Serbian Navi Sadin ja Luxembourgin Eschin ohella. Kaunasissa on vuoden aikana yli 1000 kulttuuritapahtumaa, jotka jatkuvat pitkälle syksyyn.

Kaunasin kaupunkikuva muistuttaa Keski-Euroopan pikkukaupunkeja. Tunnelmallinen vanhakaupunki sijaitsee kahden joen Niemenin ja Nerisin yhtymäkohdassa. Kaunas liki 400 000 asukkaallaan on Liettuan toiseksi suurin kaupunki. Air Balticaa pitkin pidemmälle Eurooppaan ajelleet ovat siellä varmasti pysähtyneet, mutta monille se on vielä tuntematon. Nyt sinne pääsee Suomesta kätevästi sekä Finnairin että Ryanairin suorilla lennoilla.

Runsas tarjonta

Tapahtumia ja kulttuuria on tarjolla paljon aivan vuoden loppuun saakka. Kaikkiaan 1000 kulttuuritapahtumaa, yli 40 festivaalia, 60 näyttelyä ja yli 250 konserttia. Kaunas on valjastanut ohjelmatarjonnan toteutukseen 100 hengen tiimin ja lisäksi 1000 hengen vapaaehtoisjoukon.

Elzé Vysniauskaite, Eglé Rytmetyté sekä Irene Achonen vierailivat Helsingissä kertomassa Kaunasin kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumatarjonnasta.

Kaikkiaan 2000 taiteilijaa esiintyy vuoden aikana eri tilaisuuksissa. Vuoden slogani on From Temporary to Contemporary, joka muodostaa trilogian The Confusion, The Confluence ja The Contract. Näihin keskittyy vuoden päätapahtumat, jotka ajoittuvat tammikuuhun, toukokuuhun ja marraskuuhun. Tammikuussa pääosassa olivat näyttelyiden avajaiset, konsertit ja näyttävät valo- ja tuliesitykset. Toukokuussa tapahtumat keskittyvät Neris- ja Niemen-jokien rannoille korostaen vesielementin taianomaisuutta. Vuorossa on vesishow, sirkusesityksiä akrobaatteineen ja musiikkiteemaisia jokiristeilyjä. Marraskuussa pääosassa ovat lukuisat oopperaesitykset ja erilaiset taidenäyttelyt.

Myyttinen peto

Kaunas on luonut kulttuuripääkaupunkivuodelle myyttisen tarinan, joka nivoo yhteen vuoden eri tapahtumat. Tarinan mukaan Kaunasin kaupungin alla luolien vesissä elää hirviö, joka herää henkiin aina tapahtumien aikaan. Hirviö ei olekaan paha, vaan se haluaa suojella kaupunkia. Hirviö on jo nähty mitä kummallisimmissa paikoissa, Kaunasin linnassa, rautatieasemalla, raitiovaunuissa ja jopa Vilnan kirjamessuilla. Se näyttäytyy myös kaikissa vuoden tärkeimmissä tapahtumissa ja näin siitä on muodostunut juhlavuoden maskotti, the Beast.

Kaunasin pääpostiin on avattu kulttuurikeskus CulturEUkraine. Tilat ovat ukrainalaisten taiteilijoiden käytössä ja sinne ovat tervetulleita myös järjestöt ja yhteisöt. Keskuksen halutaan olevan paikka, joka levittää ukrainalaisten ääniä ja todellisuutta kaikkialle Eurooppaan. Taiteilijat voivat käyttää tiloja jatkaakseen työtään. Näin halutaan osoittaa voimakasta tukea sodasta kärsivälle Ukrainalle.

 

Modernismi näkyy arkkitehtuurissa

Kaunas oli vuosina 1919-1940 väliaikaisesti Liettuan pääkaupunki. Tuona aikana, ensimmäisen ja toisen maailmasodan välissä, kaupunkikuvaa muutettiin määrätietoisesti pikkukaupungista eurooppalaiseksi pääkaupungiksi. Tuona aikana Kaunasiin rakennettiin 12000 uudisrakennusta. Monia julkisia rakennuksia ja myös yksityisiä toimistorakennuksia suunniteltiin ajan hengen mukaisesti art deco -tyylisiksi. Modernismin käytännönläheistä tyyliä kutsutaan meillä funkkikseksi. Kaunasissa on tuolta ajalta peräti 44 rakennusta, jotka ovat saaneet Euroopan kulttuuriperintötunnuksen. Suuri osa niistä on julkisia rakennuksia, joihin voi mennä ihailemaan myös sisätiloja aivan ilmaiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Liettuan pankkipalatsi, Kaunasin pääposti ja kirjasto, Vytautas Suuren sotamuseo ja lukuisat elokuvateatterit, kirkot ja yliopiston rakennukset.

Kaupungin matkailutoimistosta saa Modernist´s Guide -kartan, johon on merkitty valmiita kävelyreittejä, joiden varsille jää lukuisia kulttuuriperintötunnuksen saaneita rakennuksia.

Lisää Kaunasista täältä.

 

Antti Haukkamaa

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X