Hyppää sisältöön
· Leena

FBTA Online Hot Seat -seminaari

Suomen Liikematkayhdistys järjesti seminaarin online-varausjärjestelmistä.
Suomessa yleisimmin tarjolla olevien itsevarausjärjestelmien – Amadeus Cytric, Arrivon (FCM), SAP Concur ja KDS Neo – toimittajat avasivat järjestelmiensä toiminnallisuuksia.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalta FBTAn TPS-toimikunnan Tommi Lassila, SEB, Aleksi Tarvainen, CWT ja  sekä online-järjestelmiään esitelleet Samuli Sakari Amadeus, Anne-Marjut Väänänen FMC Travel Solutions, Nella Muuriaisniemi American Express GBT/KDS Neo ja Kati Myllyniemi SAP Concur.

Markkinoille on viime vuosina tullut uusia toimijoita, jotka tarjoavat end-to-end-ratkaisuja eli liikematkustuksen varausprosessin hallintaa matkan suunnittelusta ja varaamisesta aina matkalaskuihin ja raportteihin saakka.

Amadeuksen eTravel Managementin (AeTM) markkinaosuus on ollut Suomessa perinteisesti lähes 100 % yritysten itsevarausjärjestelmänä, mutta nyt osuuksista ovat kilpailemassa myös Concur, KDS ja moni muu.

Amadeuskin luopuu AeTM:stä tuoden tilalle Cytricin, tarjotakseen nimenomaan end-to-end -vaihtoehdon asiakkaan niin halutessa.

Sari Viljamaa, FBTA.

”Liikematkapalveluja ostavat yritykset harvoin kilpailuttavat enää vain matkatoimistokumppanuutta, vaan olennainen osa on nimenomaan online booking tool ja nämä nähdään tietyllä tavalla ”pakettina”. Eli voiko valita online booking toolin ja pitää sen matkatoimiston vaihtuessa, vai joutuuko vaihtamaan myös työkalun – mikä on kallista ja sitä hankalampaa, mitä enemmän varaustyökalulla on käyttäjiä yrityksessä”, valottaa tilannetta FBTAn toiminnanjohtaja Sari Viljamaa.

Sakari Samuli, Amadeus.

Seminaarin aikana selväksi tuli, että muutosprosessi myös matkavarausjärjestelmissä on nopeaa. Amadeuksen Sakari Samuli mm. kertoi, että Cytricistä tulee uusi versio kuuden viikon välein. SAP Concurin Kati Myllyniemi kiteyttikin ”maailma muuttuu ja se muuttuu todella nopeasti”.

Kati Myllyniemi, SAP Concur.

Tekoälyä käytetään jo mm. FCM Travel Solutionsin lanseeraamassa SAM-mobiiliassistentissa. Anne-Marjut Väänäsen mukaan SAM muistuttelee mm. lentokentälle lähdöstä ja vinkkaa matkan varrella olevista ruuhkista tai lennon lähtöportin vaihtumisesta.

Anne-Marjut Väänänen, FCM Travel Solutions.

Liikematkojen ja vapaa-ajan matkojen varaustyökalut alkavat muistuttaa jo toisiaan. Käyttöliittymät ohjaavat tekemään oikeita ratkaisuja ja baraaminen on helppoa kuvakkeiden ansiosta. KDS:ää esitellyt Nella Muuriasiniemi AMEX GBT:stä kertoi järjestelmän käyttävän Googlen teknologiaa ja door-to-door haulla saadaan mm. julkisen liikenteen vaihtoehdot näkyviin.

American Express GBT:n Nella Muuriaisniemi esitteli KDS Neoa.

Vaikka ensisilmäyksellä varausjärjestelmät vaikuttavat tarjonnaltaan samanlaisilta, eri toimittajien ratkaisut poikkeavat toisistaan ja huolellisen tarkastelun perusteella on mahdollista löytää oman organisaation tarpeita parhaiten vastaava työkalu. FBTA:n Teknologia ja prosessit -toimikunta on laatinut perusteellisen kartoituksen seminaarissa mukana olleista varausjärjestelmistä ja se on jäsenkunnan hyödynnettävissä yhdistyksen materiaalipankissa osoitteessa www.fbta.net.

”Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos”, toteaa myös Sari Viljamaa. ”Tällä hetkellä käynnissä ei ole vain varausjärjestelmien kisa markkinaosuuksista, vaan myös lentoyhtiöjakelu on NDC:n myötä murroksessa. Ostajan on hyvä pysyä hereillä ja varmistaa, että voi jatkossakin mahdollisuuden vertailla eri yhtiöiden reittejä ja hintoja ja valita itselleen kulloinkin tarkoituksenmukaisimman”.

Leena