Hyppää sisältöön
· Leena

Georgia tähtää varteenotettavaksi hiihtokohteeksi

Georgia matkamessuilla 7c100.

 

Suomalaiset kuulivat Georgian hiihtomahdollisuuksista ensi kerran 80-luvulla, kun ykköskeskukseen, Gudauriin rakennettiin länsimainen hotelli sisätenniskenttineen. Uudet tuolihissit ja vanhat helikopterit kuljettivat hiihtäjiä yli 3000 m korkeuteen.

Neuvostoliiton kadottua Kaukasus-vuoristoon 1985 perustettu Gudauri on kasvanut moninkertaiseksi ja uudet hissi- sekä majoitusinvestoinnit tuovat sen entistä lähemmäksi länsimaista hiihtokeskustasoa. Georgia satsaa talviturismiin ja muutama muukin hiihtoalue on saamassa kasvojenkohotuksen, mutta yli 2 000 metrin korkeudessa sijaitseva Gudauri on kokonaisuutena houkuttelevin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä hinta-hiihtosuhde 

Gudaurin paras vetovoimatekijä on hinta-hiihtosuhde. Päivälippu maksaa alle 15 euroa ja rinnehiihtoa riittää pitkäksi viikonlopuksi yli kilometrin korkeuserolla.

Off piste -harrastajille ja helikopterihiihtäjille vaihtoehtoja onkin loputtomiin. Rinnekunnostus on erinomaista, vaikka järjestelyissä välillä törmää eriskummallisuuksiin.

Tulevaksi kaudeksi suunniteltu yhteyshissi lähes tuplaa rinnekapasiteetin ja tuo takamaastojen upeat näkymät yli 5 000 m korkealle Kazbegille kaikkien ulottuville. Myös rinteiden profiilit muuttuvat parhaimmillaan erittäin vaativiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkä viiniperinne

Hintataso on halpa muutenkin, sillä hyvä saslik/khinkali -illallinen maksaa alle pari kymppiä hengeltä. Yhtenä viinin alkuperäseutuna tunnettu Georgia korostaa uutta, mutta perinteiseen ruukkukäymiseen perustuvaa viinikulttuuriaan ja tarjonta on erittäin laadukasta. Paikalliset suosivat puolimakeaa punaviiniä, mutta myös kuivempia vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Uutta majoituskapasiteettia

Gudaurin ongelma on ollut palveluiden hajanaisuus ja siihen liittyvä logistiikka ja jatkuva rakentaminen pitävät sisäiset tiet välillä huonossa kunnossa.
Kiinteistöyhtiö Red Co on poistamassa ongelmaa rakennuttamalla noin 5 000 vuodepaikan ”New Gudauria” gondolihissin ala-aseman yhteyteen. Kompleksin yleissuunnittelusta vastaa Ecosign, joka oli vastuussa myös Rukan etupuolen kyläkokonaisuudesta.

Uudisrakennuksista on valmiina vajaa kolmannes ja lopulta kokonaisuus kattaa myös viiden tähden luksushotellin kylpylöineen huoneistohotellien lisäksi. Huippuluokan loma-asunnon neliöhinta on noin 1000 euroa ja suomalaisetkin ovat tehneet kauppoja. Elämysmatkat on vienyt pieniä, lähinnä off piste -laskijoiden ryhmiä Gudauriin.

Perille pääsee kätevästi lentämällä Tbilisiin, mistä on noin kahden tunnin siirtymä Gudauriin.

Lisätietoa osoitteesta www.gudauri.info

 

Tatu Lehmuskallio

 

Leena