Silkkitien varrella sijaitseva Tbilisi on ollut idän ja lännen risteys vuosituhansien ajan. ”Meidän ei ole tarvinnut matkustaa mihinkään, kun uutiset on tuotu aina meille.”
Tbilisin turistitoimiston Nana Maraneli ja kaupungin investointimahdollisuuksista kertova Ivane Meskhi kävivät viime viikolla Suomessa kertomassa maan tämänhetkisestä tilanteesta. He muistuttivat, että Venäjä miehittää edelleen maasta noin 20 prosenttia, pohjoisessa Kaukasiassa Etelä-Ossetian sekä Mustanmeren rannikolla Abhasian. Mutta muualla maassa on rauhallista ja upea matkailullinen tarjonta.
Tbilisi on vireä 1,2 miljoonan asukkaan pääkaupunki, jonka vanhan kaupungin kauniit terassitalot on kunnostettu ja joista moniin on tehty viehättäviä pieniä putiikkihotelleja.
Tbilisi tuli aikanaan tunnetuksi sen monista upeista kylpylöistä, joita oli aikanaan 60, ja joista on jäljellä vielä 10. Tarina kertoo, että kaupunkiin tulijat ohjattiin ensi töikseen kylpyyn, ja näin kaupunki säästyi tuhoisilta kulkutaudeilta. Tbilisi tarkoittaakin kuumaa paikkaa.
Georgia pitää sitkeästi kiinni maineestaan maailman vanhimpana viinimaana. Yksi sen maukkaimmista viineistä on Saperavi-rypäleistä tehty viini. Ja viinin kanssa nautitaan niin idästä kuin lännestä vaikutteita saaneita herkullisia antimia. Nälkäiseksi ei maassa jää kasvissyöjätkään, sillä vaikka lihaa on tarjolla paljon, myös kasvikset ovat saaneet mainiot maut.
Nana Maraneli mainitsee vielä, että vaikka venäläisiä nuoria miehiä on paennut Georgiaan lähes satatuhatta, he majailevat pääasiassa lähellä Venäjän rajaa, mutta monia Georgiaan muuttaneita perheitä tapaa Tbilisissä. Monissa medioissa on kerrottu, kuinka rikkaat venäläiset ovat nostaneet etenkin asuntojen hintoja, mutta myös ravintoloissa hinnat ovat nousseet. Kaikesta huolimatta Georgia ja Tbilisi on ainutlaatuinen matkakohde.
Lue tästä matkastani Georgiaan pari vuotta sitten:
Leena Aalto
Jaa artikkeli: