Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Haiseva Sargassolevä leviää Karibiansaarilla

Epämiellyttävästä Sargassolevästä on tullut Karibialla massiivinen riesa. Siitä on tullut ilmastonmuutoksen myötä tuttu ilmiö, erityisesti kesän ja alkusyksyn sadekauden aikana.  Sargassolevää esiintyi jonkin verran Karibialla vuonna 2011, ja vuonna 2015 se teki massiivisen paluun, ja nyt se on turmellut rannat ja pilannut ihmisten lomat joka kesä.

Sargassolevä muuttaa turkoosin veden iljettävän ruskeaksi ja leväröykkiöt täyttävät rannat. Haju on kammottava, mieleen tulee lähinnä mätä kananmuna. Vaikka levä ei ole vaarallista, se on niin iljettävää, että mereen ei voi mennä.

Sargassolevää alkaa huuhtoutua rannoille maaliskuussa. Sen määrä kuitenkin kasvaa kesällä, kun lämpötila nousee. Ilmaston lämpeneminen ja lannoitteiden valuminen Brasilian joista Atlanttiin laskeviin vesiin sekä hurrikaanit ja trooppiset myrskyt, jotka sekoittavat merivedet, ovat todennäköisimmät syyt, jotka aiheuttavat sen esiintymisen joka kesä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Kaikilla alueilla – trooppisella Atlantilla, Karibianmerellä ja Meksikonlahdella – sargassolevän määrä kasvoi tämän vuoden toukokuun 18,8 miljoonasta tonnista 24,2 miljoonaan tonniin kesäkuussa. Se on Etelä-Floridan yliopiston merentutkimuslaboratorion mukaan uusi ennätys.

Sargassolevästä kärsivät eritoten kalastajat, sillä levä sotkeutuu siimoihin ja alusten moottoreihin. Mutta levästä kärsivät myös lomailijat, kun rantakohteiden rannat ovat täynnä haisevaa levää. Rantaravintolat joutuvat hajun vuoksi sulkemaan, sillä asiakkaat pysyvät mahdollisimman kaukana haisevista rannoista.

Tänä vuonna sargassolevästä ovat kärsineet eritoten Barbados, Caymansaaret, Dominikaaninen tasavalta, Puerto Rico, Saint-Martin/Sint Martin, Jamaika ja Meksikon Karibianmeren puolen rannikko.

Rantojen puhtaanapitoa tehostetaan muun muassa kelluvilla esteillä ja verkoilla, joita käytetään aaltorajan ulkopuolella, jotta sargassolevä saadaan pysäytettyä ja ohjattua uudelleen ennen kuin se pääsee huuhtoutumaan rantaan. Esteisiin jääneen sargassolevän kerääminen tapahtuu veneillä.
Rannoille ajautuneen Sargassolevän poistamiseen hiekasta käytetään raskaita traktorityyppisiä koneita. Hotellityöntekijöiden armeijat haravoivat rannat päivittäin, joskus kahdesti päivässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dominikaaninen tasavalta on asentanut mereen kahdeksan mailin pituisen esteen yrittäessään hillitä levän leviämistä Punta Canan alueen rannoilla.

Ongelmana on myös se, mitä levälle tehdään, kun se on poistettu rannoilta. Jamaica Gleaner -lehden mukaan jamaikalaiset viranomaiset tutkivat, voitaisiinko sargassolevää käsitellä ja käyttää uudelleen.

Caymansaarten ympäristöministeriö käynnisti heinäkuun lopulla kokeilun, jossa käytetään jättimäistä pumppujärjestelmää, joka imee valtavan leväpeitteen North Soundin reunalta West Bayssä, suodattaa sen ja palauttaa veden takaisin mereen, kertoo Cayman Compass. Työntekijät onnistuivat poistamaan yli 2 800 neliömetriä levää, ennen kuin pumpun käyttö kävi mahdottomaksi levän hajotessa.

“Caymansaaret ovat yksi monista Karibian maista, jotka joutuvat kamppailemaan yhä suuremman, jokakesäisen sargassoleväongelman kanssa”, pääministeri Wayne Panton sanoi. “Yritämme kaikki selvittää, miten voimme tehokkaasti ennakoida ja hallita tätä ongelmaa.”

“Sargassolevän esiintyminen Karibialla on osa ‘uutta normaalia'”, Jamaikan kansallisen ympäristö- ja suunnitteluviraston tiedottaja sanoo.

 

Lähde: Travel Weekly

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.