
Helsingin ja Tallinnan välinen merireitti täyttää 60 vuotta
Suomen ja Viron välinen säännöllinen matkustajalaivayhteys täyttää 60 vuotta 7. heinäkuuta 2025. Reitti Helsingin ja Tallinnan välillä on noussut yhdeksi maailman vilkkaimmista, ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.
Suomen ja Viron välillä oli säännöllisiä laivayhteyksiä jo sotien välisenä aikana, mutta neuvostomiehityksen vuoksi Helsingin ja Tallinnan välinen säännöllinen matkustajaliikenne voitiin aloittaa vasta vuonna 1965. Tiistaina 7. heinäkuuta 1965 MS Vanemuine lähti seilaamaan Tallinnasta kohti Helsinkiä. Matkan teki ensimmäisen kuukauden aikana 4 000 ihmistä.
Nykyään maiden välillä kulkee vuosittain noin 7,5 miljoonaa laivamatkustajaa, ja väli on yksi maailman vilkkaimmista matkustajaliikenteen merireiteistä. Baltian kautta kulkeva yhteys on noussut myös yhdeksi Suomen viennin ja tuonnin tärkeimmistä väylistä.
”Kuusikymmentä vuotta sitten Suomi oli Virolle ikkuna maailmaan. Nykyisellä globaalin liikkuvuuden aikakaudellakin se on yhä monelle virolaiselle ensimmäinen ulkomaanmatkan kohde. Tallinna–Helsinki-reitti on kymmenille tuhansille ihmisille enemmän kuin matka – se on elintärkeä yhteys kahden kodin välillä”, Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov sanoo.
”Sekä Viro että Suomi ovat vientivetoisia talouksia, jotka ovat vahvasti riippuvaisia meriyhteyksistä tavaroiden ja palveluiden liikkumisen sekä toimitusketjujen kestävyyden kannalta. Tallinna–Helsinki-linja on vahva symboli maidemme läheisestä ystävyydestä, yhteisistä pyrkimyksistä ja liikkumisen helppoudesta, joka yhdistää meitä.”
Katamaraanikesät avasivat uuden markkina-alueen
Viking Line tuli mukaan Helsingin ja Tallinnan väliselle reitille vuonna 1989, jolloin Viking Cinderella alkoi tehdä risteilyjä Viroon. Alus ei kiinnittynyt laituriin, mutta sen tulliselvitys tehtiin Tallinnan redillä. Näin verovapaa myynti laivalla oli mahdollista. Vuoden kuluttua myös Isabella alkoi risteillä Viron-reitillä.
Kesäkaudella 1994 Viking Line aloitti päivittäisen matkustajaliikenteen Helsingin ja Tallinnan välillä katamaraani Viking Expressillä. 450 matkustajaa vetävä pika-alus ylitti Suomenlahden nopeasti.
”Jo ensimmäinen kesä oli meille erinomainen, ja kuljetimme enemmän matkustajia kuin yksikään muu linjan pika-alus. Saimme arvokasta kokemusta aivan uudelta markkina-alueelta”, Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo.
Kolmen katamaraanikesän jälkeen Viking Line päätti luopua pikalautoista. Alkoi uuden, nopealle Viron-reitille sopivan aluksen suunnittelu.
Viking XPRS oli heti menestys
Vuonna 2004 Viro liittyi EU:hun, ja Suomenlahden lauttaliikenteen edellytykset muuttuivat täysin. Laivojen verovapaan myynnin loputtua suomalaiset alkoivat käydä ahkerasti ostosreissuilla Tallinnassa ja työmatkaliikennettä oli paljon. Viking Line toi reitille Rosellan, joka ajoi päivittäin kaksi edestakaista lähtöä.
Uusi alus tilattiin Aker Yardsin Helsingin telakalta vuonna 2005. Siinä yhdistyivät nopeiden katamaraanien ja autolauttojen hyvät ominaisuudet. Viking XPRS -nimen saanut uutuuslaiva aloitti liikenteen keväällä 2008. Kyytiin mahtui kerralla 2 500 matkustajaa ja 230 henkilöautoa.
”Matkustajat ottivat Viking XPRS:n heti omakseen. Jo ensimmäisenä vuonna valloitimme neljänneksen Viron-reitin matkustajamarkkinoista, vaikka meillä oli käytössämme vain yksi alus”, Johanna Boijer-Svahnström muistelee.
Vuonna 2023 Viking XPRS siirtyi Suomen lipun alle, mikä vahvisti Viking Linen asemaa Suomen suurimpana meriliikenteen työnantajana. Laivan sisustusta uudistettiin laajasti alkuvuodesta 2025.
Kohti Suomenlahden vihreää käytävää
Suomenlahden ylittävän laivayhteyden suosion uskotaan jatkavan kasvuaan myös tulevina vuosikymmeninä, ja Helsingin ja Tallinnan kaupunkien yhteisessä FIN-EST Green Corridor -hankkeessa edistetään päästötöntä meriliikennettä noin 80 kilometrin pituisella reitillä.
Viking Line julkisti kesäkuun alussa konseptin reitille suunnittelemastaan maailman suurimmasta täysin sähkökäyttöisestä matkustaja-autolautasta, joka voisi aloittaa liikennöinnin jo 2030-luvun alussa.
”Palvelimme reitillä viime vuonna 1,8 miljoonaa matkustajaa, ja uskomme vahvasti sen tulevaisuuteen. Laivaliikenne Suomen ja Viron välillä on kehittynyt huimasti 60 vuoden aikana, ja päästötön yhteys takaisi sen kilpailukyvyn myös tulevina vuosikymmeninä”, Johanna Boijer-Svahnström sanoo.
Lähde: Viking Line
Kuva: Istockphoto