Hyppää sisältöön
· Leena

Hiekkapoliisi kiertää Ranskan rantakohteissa

Harva meren rannalta simpukoita keräävä turisti tietää rikkovansa lakia.

Yhden kauniin kiven ottaminen matkamuistoksi tuntuu pieneltä asialta, mutta kun miljoona turistia tekee saman joka vuosi, se uhkaa jo rannan ekosysteemiä. Massaturismin lisääntyessä rantakohteissa on alkanut kiertää kivi- ja hiekkapoliiseja.

Suomessakin uutisoitiin, kuinka Italian aurinkorannalta hiekkaa varastaneita ranskalaisturisteja uhkaa kuuden vuoden vankilatuomio.  Kyse ei suinkaan ollut lapsen taskun pohjalle jääneestä kourallisesta, vaan turistien autosta löytyi useita hiekalla täytettyjä muovipulloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Ranskassa ympäristönsuojelulaki kieltää niin hiekan kuin kivien ja simpukankuorienkin keräämisen rannalta. Rikkeestä voi saada peräti 1500 euron sakon.

Sen sijaan veden tuomia oksia ja puunpaloja voi ottaa sakotta. Ajopuut eivät kuulu minkään lain piiriin, tosin ympäristönsuojelijat muistuttavat, että myös ne ovat tärkeitä rannan kasvistolle ja eläimistölle.

Rantojen entistä tehokkaampi suojelu lähti liikkeelle siitä, että viranomaiset huomasivat joidenkin keräävän suuria määriä hiekkaa, kiviä ja simpukankuoria myydäkseen niitä sitten pienissä pusseissa internetissä.

Ranskan rantakohteissa kiertää lomasesongin aikaan niin sanottuja hiekkapoliiseja, jotka ensisijaisesti valistavat turisteja.  Sakko rävähtää toistaiseksi vasta sitten, jos viesti ei mene perille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Virpi Latva
Leena