Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Himoitut lehdet – Tullin ja tupakan historia

Tullimuseo avautuu jälleen 1. kesäkuuta Suomenlinnan Susisaaressa. Uusi teemanäyttely ”Himoitut lehdet – Tullin ja tupakan historia” kertoo Tullin ja tupakkatuotteiden yli 400-vuotisesta yhteisestä historiasta. Vuosien saatossa suomalaisen yhteiskunnan suhde tupakkaan ja tupakkatuotteisiin on muuttunut melkoisesti. Muutokset ovat näkyneet myös Tullin tehtävissä.

Aluksi Amerikan mantereelta Eurooppaan tuotu tupakka oli kallis ylellisyystuote, ja sen tuontia Suomeen haluttiin rajoittaa. Valtiovalta kuitenkin tajusi nopeasti, että tupakasta oli mahdollista saada huomattavia tuloja valtiolle. Sen vuoksi tupakan tuotantoa ja viljelyä kotimaassa lisättiin 1700-luvulla. Suomeen syntyi raakatupakkaa jalostavaa teollisuutta, jota valtio tuki monin tavoin.

Tupakka tuotti rahaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1800-luvulla savuketeollisuudesta tuli merkittävä elinkeino myös Suomessa. Tuotanto kasvoi 1900-luvulla, mutta muutokset kulutustottumuksissa ja Euroopan integraatio johtivat tupakkatuotteiden valmistuksen vähenemiseen. Viimeiset suomalaiset tehtaat lopettivat 2000-luvun alussa. Sen jälkeen kaikki valmiit tupakkatuotteet on tuotu Suomen rajojen ulkopuolelta, eikä raakatupakkaa tuoda enää maahan.

Tullimaksujen lisäksi tupakasta on eri aikoina kannettu muitakin maksuja, kuten kulutus- ja valmisteveroja. Näidenkin verojen kanto ja valvonta on usein ollut Tullin tehtävä.

Tupakka ja rikollisuus

Tupakkaa on 1600-luvulta lähtien salakuljetettu sen kovan kysynnän ja verojen vuoksi. Erityisen rajusti salakuljetus kasvoi 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa – samaan aikaan kun suomalaisten tupakointi väheni. Syynä olivat muutokset Suomen rajoilla ja liikenteen vapautuminen. Viime vuosien ilmiö on ollut erityisesti nuuskan salakuljetus, joka johtuu siitä, että Euroopan unioni on terveyssyistä määrännyt nuuskalle kieltoja ja rajoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1900-luvun lopulla suhtautuminen tupakkatuotteisiin muuttui, kun niiden aiheuttamat vakavat terveyshaitat alettiin tiedostaa. Haitallisuudesta tuli 1970-luvulla myös tupakan verotuksen pääasiallinen peruste.

Näyttely kertoo tupakan tarinan 1600-luvulta nykypäiviin. Se esittelee esimerkiksi vanhoja tupakan salakuljetustapoja ja kertoo tupakkatuotteista suomalaisessa kulttuurissa. Esillä on myös ainutlaatuista, muista museoista lainattua esineistöä.

Näyttely avoinna Suomenlinnassa syyskuulle asti

Teemanäyttelyn lisäksi museossa voi tutustua myös suomalaisen tullitoiminnan historiaan yleisesti. Tullimuseo sijaitsee Hamilton-Polhem-kurtiinissa Suomenlinnassa, osoitteessa Suomenlinna B 20 D.

Tullimuseoon on vapaa pääsy.
Koronatilanteen vuoksi museon kävijämäärää rajoitetaan tarvittaessa, edellytämme myös kasvomaskin käyttöä.

 

Lähde: Tullimuseo

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.