Hyppää sisältöön
· Leena

Hongkongin ensimmäinen luotijuna

Hongkong sai syyskuun 23. päivänä vihdoin oman luotijunan, tosin kolme vuotta myöhässä, kun ”Vibrant Express” aloitti liikennöinnin Hongkongin ja Pekingin välillä.

Noin 2400 kilometrin pituinen matka taittuu alle yhdeksässä tunnissa, kun aikaisemmin matka-aika oli 24 tuntia.

Junalippujen hinnat lähtevät 148 eurosta ylöspäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

On selvää, että uusi luotijunayhteys tulee kilpailemaan lentoyhtiöiden kanssa.

Vaikka juna ei voitakaan lentokonetta nopeudessa (lentoaika Hongkongin ja Pekingin välillä on noin 3.5 tuntia), voittaa se matkustusmukavuudessa.

Samalla kun uusi junayhteys nopeuttaa matkustamista Hongkongin ja Manner-Kiinan välillä, tarjoaa se molemmille osapuolille mahdollisuuden päästä hyödyntämään Kiinan 25 000 kilometrin pituisesta rataverkosta.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Hongkongin hallitus arvioi, että keskimäärin 80 000 matkustajaa käyttää yhteyttä päivittäin Manner-Kiinan puolelle, kohteina muun muassa Guangzhou.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luotijuna käyttää Hongkongin uutta 11 hehtaarin kokoista West Kowloon Terminusta, joka massiivisuudellaan on muuttanut kaupunkikuvaa merkittävästi.

Hongkongista lähtiessä rajamuodollisuudet hoidetaan juna-asemalla.

Manner-Kiinaan liikennöivät bussifirmat pelkäävät asiakaskatoa uuden luotijunayhteyden vuoksi, joskin loppuvuodesta avautuvan Hongkong-Zhuhai-Macao sillan, joka on maailman suurin merisilta, uskotaan tuovan uusia bussimatkustajia.

 

Timo Kauppinen
Leena