Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hotelliyrittäjäksi Portugaliin

Oletko haaveillut ikiomasta konseptihotellista, mutta sopivaa paikkaa ei vain ole löytynyt?

Nyt voit iskeä kyntesi upeisiin kulttuurihistoriallisiin rakennuksiin, jotka sijaitsevat aurinkoisessa Portugalissa. Miten olisi esimerkiksi 1800-luvulla rakennettu hienostunut pohatan palatsi, linnoitus siihen kuuluvine majakoineen tai ikivanha luostarirakennus? Portugalin viranomaiset ovat käynnistäneet historiallisten rakennusten säilyttämiseen tähtäävän REVIVE-hankkeen, joka voi tehdä unelmistasi totta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vougajoen suulla sijaitsevassa Aveiron olisi nyt tarjolla ikioma linnoitus, 1600-luvulla rakennettu Forte da Barra de Aveiro. Sotilaskotina aiemmin toimineen rakennuksen kupeessa kohoaa valkoinen majakka, jonka saa samaan pakettiin, mikäli rahkeet riittävät vanhan linnoituksen muuttamiseen moderniksi hotelliksi. Vuokra on vain 6 444 euroa vuodessa, ja vuokra-aika on 50 vuotta.

Yhtä pitkäksi ajaksi vuokrataan majesteettinen palatsi Palacete do Conde Dias Garcia, jossa asui aikanaan brasilialaiseen arkkitehtuuriin viehtynyt kreivi. Tämän 70 huoneen palatsin voi saada omaksi vain 18 264 euron vuosivuokralla. Pääkuva on samaisesta palatsista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Enemmän tilaa ja hengellisempää ilmapiiriä kaipaavalle on tarjolla entinen piispanpalatsi ja luostari Quinta do Paço de Valverde, joka muuntuisi uuden omistajan käsissä vaikkapa neljän tai viiden tähden luksushotelliksi. Vaikuttavan kiinteistön vuosivuokra on vain 10 000 euroa.

Viranomaisten käynnistämä win-win-hanke

Nämä vaikuttavat historialliset rakennukset ovat tulleet tarjolle osana Portugalin viranomaisten käynnistämää REVIVE-hanketta. Sen tavoitteena on antaa luoville sijoittajille mahdollisuus restauroida ja säilyttää arkkitehtonisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti arvokasta valtion kiinteistökantaa. Säilyttämisen arvoisia kohteita tarjotaan yksityisille sijoittajille sillä ehdolla, että ne otetaan matkailukäyttöön esim. hotelleina.

”Tällaiset kulttuurihistorialliset rakennukset ovat erittäin tärkeä osa Portugalin historiallista ja sosiaalista identiteettiä. Niiden muuntaminen esimerkiksi hotellikäyttöön voi samalla auttaa kasvattamaan kyseisen alueen vetovoimaa ja matkailua. Tässä mielessä REVIVE on win-win-hanke: Portugalin viranomaiset saavat apua kulttuurihistoriallisten merkkirakennusten säilyttämiseen, ja yksityiset sijoittajat saavat käyttöönsä uniikin ja tunnelmallisen rakennuksen esimerkiksi hotellitoimintaa varten”, toteaa Turismo de Portugalin Pohjoismaiden-johtaja Stig Sommerfeldt Kaspersen.

Monista tarjotuista rakennuksista näkee, että niillä on monisatavuotinen historia, ja useimmat ovat hellän huolenpidon tarpeessa. Jos kuitenkin rahat ja rahkeet riittävät, rappeutunut palatsi tai majakka voi nousta entiseen loistoonsa ja ilahduttaa siten sekä paikallisia että kansainvälisiä matkailijoita, joita tulee Portugaliin vuosittain 21 miljoonaa.

Käytännön tietoa

Omasta palatsista tai majakasta kiinnostuneiden kannattaa pitää kiirettä, sillä hakuajat päättyvät 6. maaliskuuta ja 4. toukokuuta 2020. Uusiakin kohteita tulee silti koko ajan, ja hankkeen verkkosivuilla on jo nähtävissä niistä joitakin.

Katso lisätietoja ja ehdot osoitteesta revive.turismodeportugal.pt

Faktaa

  • Yrityksen perustaminen vie Portugalissa viisi päivää, ja käsittelyvaiheita on kuusi. Kiinteistön rekisteröinnissä käsittelyvaiheita on vain yksi, ja se hoituu päivässä.
  • Matkailualan osuus bruttokansantuotteesta oli 13,7 % vuonna 2017, ja sen osuus työvoimasta oli 9,4 % vuonna 2016.
  • Portugalin bruttokansantuotteen ennustettiin kasvavan 1,7 % vuonna 2019.
  • Portugali tunnetaan miellyttävästä ilmastostaan, rikkaista luonnonvaroistaan, monista kansainvälisistä kouluistaan, hyvästä terveydenhuollosta sekä turvallisuudesta ja vieraanvaraisuudesta.

Matkakohteena Portugali on saanut lukuisia palkintoja, kuten maailman ja Euroopan parhaan matkakohteen palkinnot monena perättäisenä vuonna.

Lähde: Turismo de Portugal, https://invest.turismodeportugal.pt/porqueportugal/#razoes-setordinamico

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.