Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

IATAn ennuste koronaviruksen vaikutuksesta

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) on arvioinut, että koronavirus vaikuttaa Aasian ja Tyynenmeren lentoyhtiöiden matkustajamäärien kysyntään alentavasti noin 13 %.

Alueelle oli ennustettu 4,8 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna ja kun koronaviruksen vuoksi nettolaskua on ennustettu 8,2 prosenttia, kokonaisuudessaan matkustajamäärien lasku olisi 13 prosenttia.

Laskelmien mukaan tämä skenaario aiheuttaisi tänä vuonna 27,8 miljardin dollarin tulonmenetyksen Aasian ja Tyynenmeren alueen lentoyhtiöille, mistä 12,8 miljardia dollaria yksin Kiinan kotimarkkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aasian ja Tyynenmeren alueen ulkopuolisten lentoyhtiöiden ennustetaan menettävän 1,5 miljardin dollarin liikevaihdon Kiinan liikenteessä.

Tämä tarkoittaisi koko lentoliikenteelle tänä vuonna 29,3 miljardin dollaria (noin 5 %) pienemmät matkustajatulot verrattuna IATAn joulukuussa julkaistuihin ennusteisiin.

Ennusteiden olettamuksena on, että koronavirus pysyy paikallisena Kiinassa, eikä lähde leviämään maailmalla.

IATA kuitenkin arvio, että lentoliikenteessä nähdään samanlainen V-reaktio kuin SARS-vuonna 2003. Silloin kysyntä laski dramaattisesti mutta nousi ennalleen yhtä nopeasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toistaiseksi noin 200 000 lentoa on peruuntunut viruksen vuoksi.

Muun muassa British Airways on nyt ilmoittanut pidentävänsä lentojen keskeytyksiä Manner-Kiinaan ainakin 15.4. saakka,

 

Lähde: IATA

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.