Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Inkooseen avattu The Barö -hotelli uskoo saaristomatkailuun myös talvikaudella

Länsi-Uudenmaan upea saaristoluonto tulvii The Barön näköalaikkunoista sisään niin huoneisiin kuin ravintolaankin. Hotelli avattiin viime kesäksi keskellä koronapandemiaa. Kesä ja syksy olivat lähimatkailulle suotuisaa aikaa. The Barön huoneet olivat loppuunmyytyjä kuukausi toisena perään. Talvikaudella asiakkaita houkutellaan tasokkailla ruokaelämyksillä, joita huippukokit tarjoavat omilla signature-menuillaan.

The Barön omistaja ja hotellinjohtaja Jussi Paavoseppä tuli hotelli- ja matkailualalle tavallaan sattumalta. Hänellä oli kokemusta rakennusalan yrityksestä, joka hankki Helsingistä asunnoiksi kunnostettavia piharakennuksia, ullakoita ja toimistoja. Hankkeiden koko vaan kasvoi ja projektit liikkuivat jo kokonaisissa kerrostaloissa jopa kortteleissa.
Rakennusten lisääntyvien sisäilmaongelmien myötä Paavoseppä innostui uudenlaisista tilaelementeistä. Niiden avulla pystyttiin toteuttamaan rakennus, jonka sisäilman koostumus voitiin varmentaa kemikaalin tarkkuudella. Kehitystyön tuloksena syntyi valmiita rakennusmoduleita, joita hankittiin niin kouluihin kuin sairaaloihinkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tummasävyisissä huoneissa on rauhallinen tunnelma.

Sopiva rantatontti löytyy

Vuonna 2019 Paavoseppä sai kaverinsa kanssa idean käyttää valmiita rakennusmoduleita majoitustarkoituksiin korkeatasoisina mökkeinä. Muutamaa tällaista oli jo tarjottu Lappiin hotelliyrittäjille.
Hotellialueeksi sopia merenrantatontti löytyi Inkoon Barösundista, 3,5 hehtaaria jylhiä rantakallioita, joista on hulppeat meri- ja saaristomaisemat ja noin tunnin ajomatka pääkaupunkiseudulle. Barösund Sea View Oy perustettiin kehittämään uutta hotellihanketta.
Inkoon saaristo on vanhaa kulttuurimaisemaa, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelunäkökohdat on otettava kaikessa rakentamisessa huomioon. ”Ekologisuus on hotellimme kantavana ajatuksena. Meillä on oma tehokas biopuhdistamo ja energiaa tuotetaan aurinkovoimalla. Rakentamisessa on huomioitu alueen herkkä luonto. Kaikki rakennukset on tehty suomalaisesta sydänpuusta ja muissakin rakennusmateriaaleissa olemme painottaneet päästöttömyyttä”, kertoo Paavoseppä.

Oma puhelinsovellus

The Barö avattiin keskellä koronapandemiaa. ”Jouduimme miettimään hotellin toimintaa niin, että hotellissa majoittuminen kuin erilaisten palveluiden tilaaminenkin on mahdollista ilman lähikontaktia henkilökunnan kanssa. Kehitimme oman puhelinsovelluksen, jonka kautta asiakas voi tehdä sisään- ja uloskirjautumisen sekä ravintola- ja aktiviteettivaraukset”, kertoo Paavoseppä.
The Barö toimii yhteistyössä inkoolaisten yrittäjien kanssa. Tavoitteena on lisätä Inkoon ja saariston tunnettuutta. Paikallisten kanssa järjestetyissä luontopalveluissa on mahdollista päästä tutkimaan saaristoa opastetusti. Hotellin vierestä lähtee lossi yli Bärönsalmen Orslandetin saareen, jossa on Bjursin ulkoilualue luontopolkuineen. Voi myös lähteä itsekseen soutelemaan ja ihailemaan läheisen Elisaaren ainutlaatuista tammilehtoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

The Berg ravintolasta avautuu upeat kallio ja merimaisemat.


Lisää huoneita tulossa

Ensimmäisessä vaiheessa valmistui 12 huonetta, rantasauna takkahuoneineen sekä ravintolarakennus, jossa laaja näköalaterassi. Kevään aikana valmistuu huoneita lisää ja kesällä huoneita on käytössä kaikkiaan 18. Siinä vaiheessa nykyisen tontin rakennusoikeus on käytetty kokonaan.
Huoneiden koko merenpuoleinen seinä on lasia. Ikkunoissa ei ole karmeja, joten luonto tosiaan tuntuu tulevan sisään huoneeseen. Sisustus on pyritty luomaan mahdollisimman ärsykkeettömäksi. Tummat puupinnat luovat rauhallisen tunnelman. Huoneet sijaitsevat erillään toisistaan, jolloin ylimääräisiä ääniä ei ole. Luonnon omat äänet, kuten linnunlaulu, kuuluvat huoneisiin sisään.
Tasokkuutta huoneisiin tuovat myös pienikokoinen takka ja Balmuirin vuodevaatteet. Huonehinta alkaa 238 eurosta ja kalleimmat huoneet ovat lähes 900 euroa vuorokaudessa. Hintoihin sisältyy aamiainen sekä aamusauna.

 

Huippukokit vierailevat Barössä.


Huippukokkeja vieraaksi

The Barön ravintola The Berg jakautuu kahteen osaan. Meren puolella on muutamia pöytäryhmiä, joista avautuu upea maisema kallioiseen rinteeseen ja Bärönsalmeen, jossa kulkee vilkas veneväylä. Toisen osan muodostaa U-kirjaimen muotoinen Chef´s Table, jonka keskelle jää ravintolan keittiö. Näin asiakkaat pystyvät seuraamaan kokkien työskentelyä ja annosten valmistumista. Asiakkaat ovat siis läheisessä vuorovaikutuksessa kokkien kanssa. Tammikuusta huhtikuuhun aina keskiviikkoisin ja torstaisin The Begissä vierailee huippukokkeja, kuten Shelterin Teemu Laurell, GRÖNin Toni Kostian, Inarin Kim Mikkola, ASKin Filip Langhoff sekä ORAn Sasu Laukkonen ym. Omalla viikollaan he ovat paikalla kahtena iltana ja valmistavat silloin oman Signature-menunsa. Silloin kerrallaan 35 henkeä pääsee nauttimaan 7-ruokalajin illallisen 119 euron hintaan. Huippukokkivierailut jatkuvat pääsiäiseen saakka ja alkavat jälleen vuoden 2023 tammikuussa.

 

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.