Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Istanbulin Neidontorni on taas avattu

Istanbulin legendaarinen Neidontorni on avattu uudelleen Turkin satavuotisjuhlan kunniaksi. Huolellisten kunnostustöiden ja useiden parannusten jälkeen muistomerkki toimii nyt myös museona.

Kiz Kulesi, eli Neidontorni on ikoninen rakennus Istanbulin Aasian puoleisen rannikon edustalla. Kulttuuri- ja matkailuministeriön vuonna 2021 aloittaman kunnostustyön valmistuttua sen ovet ovat jälleen avoinna. Bosporinsalmella sijaitseva muistomerkki toimii nyt myös museona.

Neidontorni rakennetiin alun perin 500-luvulla eaa. saarelle noin 20 metrin päähän nykyisestä Üsküdarin rannikosta tullin tarkastuspisteeksi hallinnoimaan Bosporinsalmen läpi kulkevia aluksia ja keräämään veroja. 1200-luvulla Itä-Rooman keisari Manuel Komnenos määräsi tälle pienelle saarelle rakennettavaksi puolustusrakennelman. Bosporinsalmen sisään- ja ulospääsyä valvoi rautaketju, joka kulki tornien välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sulttaani Mehmed II valloitti Istanbulin vuonna 1453, jolloin saarelle rakennettiin puinen torni, joka toimi vuosisatojen ajan vartiotornina, majakkana ja karanteenipaikkana. Tasavallan aikakaudella kaupungin satamaviranomaisen pitkään käyttämä torni luovutettiin Turkin puolustusministeriölle vuonna 1964 ja Turkin merenkulkualan yrityksille vuonna 1983. Tällöin se toimi tutka-asemana ja varastona. Myöhemmin se toimi lyhyen ajan ravintolana, jonne pääsi vain veneillä Üsküdarin rannalta.

Neidontornin rikkaalla historialla on useita legendoja

Keskellä Bosporinsalmea sijaitsevalla Neidontornilla on myös useita legendoja, jotka lisäävät tornin mainetta. Ensimmäinen legenda kertoo tarinan kuninkaasta ja hänen prinsessatyttärestään, jonka ennustaja näki ennustuksessaan kuolevan käärmeen puremaan. Kuningas rakensi Salacakin edustalla oleville kallioille Neidontornin suojellakseen tytärtään. Prinsessa ei kuitenkaan lopulta voinut välttyä kohtaloltaan, vaan häntä puri käärme, joka tuli linnaan hedelmäkorissa.

Toisen legendan mukaan Leandros rakastui Heroon, joka oli tornissa asuva Afroditen nunna. Leandros ui joka yö tornin valoa seuraten Heron luokse. Eräänä yönä myrsky sammutti tornin valon, Leandros eksyi ja hukkui Bosporinsalmeen. Surun ja menetyksen murtamana Hero teki itsemurhan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Viestintätoimisto Manifesto Oy 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.