Hyppää sisältöön
· Leena

Juurimaisia makuja Siljalla Linella

Helsinkiläisravintola Juuren keittiömestari Jukka Nykäsen laatima Menu Nordic by Juuri tekee syksyn ajan kunniaa suomalaiselle ruokakulttuurille Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant –ravintoloissa aina tammikuun alkuun saakka.

Kauden raaka-aineista valmistuu laivoilla hienostunut viiden ruokalajin suomalainen menu. Kunkin pääraaka-aineen rinnalla on lisukkeita, joita on käytetty mielikuvituksellisesti; maa-artisokkaa on esimerkiksi kolmella eri tavalla ja punajuurta viidellä eri tavalla. Myös marjat, kuten karviaiset ja pihlajanmarjat ovat luovasti mukana.

Suomalaisuus näkyy menussa joka tavalla. Suomalaisuus ja suomalainen ruokakulttuuri on osa Juuren konseptia ja ruokafilosofiaa. Menussa on poimittu makuja satavuotiaan Suomen ruokaperinteestä sekä lännestä että idästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Menu Nordic by Juuri on tarjolla Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloissa sekä Baltic Queenin ja Victoria I:n Gourmet-ravintoloissa 6.9.2017–10.1.2018.
Hinta viineineen Club One –jäsenille 109 €, muille 118 €.

Menu Nordic By Juuri

Olutliemessä suolattua nautaa, maa-artisokkaa ja pihlajanmarjaa
Savagnin Ouillé Arbois, Domaine de la Pinte, Jura, France 10 cl

Olutliemessä suolattu naudan filee aloittaa menun. Se saa seurakseen maa-artisokkaa friteerattuina lastuina, kreeminä ja marinoituna. Kylmänä tarjoiltavan fileen lihaisa maku saa syksyistä kirpeyttä pihlajanmarjoista, mikä tekee annoksesta pirteän ja raikkaan.

Paistettua kuhaa, perunaa, herakastiketta ja tilliä
Laumersheimer Riesling vom Kalksteinfels, Philipp Kuhn, Pfalz, Germany 10 cl

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuhafilee on toisen annoksen pääraaka-aine. Vakuumissa kypsytettynä kalassa ovat tallella kaikki puhtaat maut. Kuhan pinnalla on pähkinävoita antamassa väriä ja rapeutta. Annoksen perunat on paahdettu uunissa, murskattu ja kosteutettu savukuhakalaliemellä.

Täytettyä sipulia, karviaista ja vuohen gruyere –juustoa
Gau-Odernheim Spätburgunder, Becker Landgraf, Rheinhessen, Germany 12 cl

Kypsennetyn sipulinpuolikkaan silputtu sisus yhdistetään vuohengruyère-juuston, leivän ja yrttien kanssa seokseksi, jolla sipuli täytetään. Gruyère-juustoa on myös kastikkeessa. Lisukkeissa sipulia on mukana karviaisetikassa marinoituna ja hunaja-valkosipulivoissa paahdettuna.

Hirveä kahdella tavalla, punajuurta ja hapankermaa
Cornas Brise Cailloux, Domaine du Coulet, Rhône, France 12 cl

Hirveä nautitaan fileenä ja murekepihvinä. Filee on kypsytetty pannulla voissa ja sen jälkeen uunissa. Murekepihvi on maustettu punajuurella jota on annoksessa mukana myös haudutettuna, pyreenä, kuivattuna ja hillona. Makumaailma tuo mieleen itäisen ruokakulttuurin borssin sävyt.

Mustikka-kermaviilisorbettia, mustikkaa ja talkkunaa
Maury Vintage, Mas Amiel, Languedoc-Roussillon, France 8 cl

Mustikkaa tarjotaan jälkiruokana pyreenä, kermaviilisorbettina, hillottuna ja jauheena. Länsi-Suomen säväyksen annokseen tuo talkkuna eli varsinaissuomalaisittain piapo. Sitä on keksinä ja vaahtona. Annos on raikas yhdistelmä hapanta ja makeaa.

Leena