Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kambodžan suursatsaukset matkailuun

Kaakkois-Aasiassa on meneillään useita lentokenttien kehittämisprojekteja, joista nyt on avattu Kambodžassa sijaitseva uusi Siem Reap-Angkorin lentokenttä. Uusi lentokenttä, jota Kiina on rahoittanut 1,1 miljardilla dollarilla, on osa Belt and Road -hanketta.

Uusi kenttä korvaa Siem Reapin kansainvälisen lentokentän (REP), joka avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1932 ja joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Angkor-kompleksista.
Uusi lentokenttä sijaitsee 40 kilometrin päässä Angkorista, ja se rakennettiin erityisesti siten, että lentokoneet ja niiden aiheuttama melu saataisiin pois maailman kuuluisimmista historiallisista rakennelmista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Uusi Siem Reap-Angkorin kansainvälinen lentokenttä pystyy vastaanottamaan suuriakin koneita, sillä sen kiitorata on 3,6 kilometriä pitkä. Lentokenttä voi aluksi ottaa vastaan jopa seitsemän miljoonaa matkustajaa ja 10 000 tonnia rahtia vuodessa.

Ennen pandemiaa matkailijamäärät olivat nousseet vauhdilla: hieman yli kahdesta miljoonasta ulkomaisesta matkailijasta vuonna 2009 jo 6,6 miljoonaan vuonna 2019.  Kiinan osuus kaikista ulkomaisista matkailijoista oli 34 prosenttia eli yli kolmannes. Vuonna 2021 osuus supistui 23,3 prosenttiin ja vuonna 2022 vain 4,7 prosenttiin.

Kambodžan matkailuministeriön julkaisemat tilastot kertovat, että maa vastaanotti 3,5 miljoonaa kansainvälistä turistia vuoden 2023 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. Ministeriö arvioi koko vuoden matkailijamääräksi noin 4,5-5 miljoonaa kansainvälistä turistia,

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet näistä matkailijoista suuntaavat Siem Reapiin tutustumaan Angkor-kompleksiin, joka on Unescon mukaan yksi Kaakkois-Aasian tärkeimmistä arkeologisista kohteista.
Yli 400 neliökilometrin laajuinen puisto sisältää khmerien valtakunnan eri pääkaupunkien jäännöksiä 900-luvulta 1400-luvulle. Mutta vain kourallinen sen kohteita – nimittäin Angkor Wat, Angkor Thom ja Bayon – saavat suurimman osan matkailijoista.

Uuden lentokentän lisäksi maahan on rakenteilla uusi risteilyterminaali Kambodzan etelärannikolle Kampotiin. Sen toivotaan houkuttelevan myös risteilymatkustajia maahan.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.