Kaunasin lentoasema on nyt Fluxus Airport

Kansainvälisen taiteellisen Fluxus-liikkeen juuret ovat Liettuan Kaunasissa. Yoko Onon kaltaisia taiteilijoita käsittävän kansainvälisen yhteisön perustajan George Maciunasin perinnön kunniaksi hänen kotikaupunkinsa Kaunas on nimennyt kansainvälisen lentokenttänsä uudelleen Fluxus Airportiksi.

Syyskuun 10. päivästä alkaen matkustajat saapuvat ja lähtevät maailman ainoalle taiteen lentokentälle vuoden 2022 loppuun asti, jolloin Kaunasin vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina päättyy.

Kaunas 2022 -tapahtuman toimitusjohtaja Virginija Vitkienė uskoo, että on tärkeää muistaa, että Fluxus on merkki luovuudesta, leikkisyydestä, epäsovinnaisesta lähestymistavasta ja taiteesta, jossa ei ole sääntöjä eikä rajoja: “Se, että Kaunasin lentokenttä lähti tapahtumaan mukaan, osoittaa selvästi, kuinka osallistavia, stimuloivia ja houkuttelevia Kaunas – Euroopan kulttuuripääkaupunki 2022:n keskeiset tavoitteet ovat.”

Fluxuksen perustaja George Maciunas syntyi 8. marraskuuta 1931, jolloin Kaunas oli Liettuan väliaikainen pääkaupunki. Ensimmäisen tasavallan aika on nyt inspiraation lähde nykypäivän Kaunasille. Unescon muotoilukaupunkina, Unescon luovien kaupunkien verkoston jäsenenä ja Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2022 Kaunas on erottamaton osa Fluxusta ja George Maciunasin perintöä.

Vuoden 2022 kynnyksellä Kaunasista on tulossa suuri eurooppalainen näyttämö: siellä järjestetään yli 40 festivaalia, yli 250 esittävän taiteen tapahtumaa, joista 50 on ensi-iltoja, ja runsas musiikkiohjelma, jossa on noin 250 konserttia. Vuoden 2022 koko ohjelma julkistetaan 22. syyskuuta 2021 Euroopan kulttuuripääkaupunkifoorumia edeltävässä lehdistötilaisuudessa.

 

Lähde: Kaunas – European Capital of Culture 2022
Kuvat: A. Aleksandravicius

 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X