Hyppää sisältöön
· Leena

Kilpikonnat suuressa vaarassa ilmaston lämpenemisen vuoksi

Ilmaston lämpeneminen vinouttaa kilpikonnien sukupuolijakaumaa niin, että suurin osa syntyvistä konnista on nykyään naaraita.

Australian pohjoiskärjessä pienellä Milmanin saarella liemi- ja karettikilpikonnien munintarantoja on varjostettu ja hiekkaa kasteltu lämpötilan laskemiseksi.

Munintarantojen hiekan viilentäminen on välttämätöntä, sillä viime vuonna julkaistu tutkimus kertoo, että yli 99 prosenttia pohjoisella Isolla Valliriutalla syntyneistä liemikilpikonnan poikasista oli naaraita. Kilpikonnan sukupuoli määräytyy hiekan lämpötilan mukaan: mitä lämpimämpää hiekka munan ympärillä on, sitä todennäköisemmin syntyy naaraita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksissa on havaittu, että yli 29,1 asteen lämpötila tuottaa pääasiassa naaraita. Poikasia ei synny lainkaan, mikäli hiekan lämpötila ylittää 34 astetta.

Korjatakseen sukupuolijakaumaa Queenslandin yliopisto ja WWF kokeilevat Milmanin saarella erilaisia keinoja hiekan viilentämiseksi, jotta menetelmiä voitaisiin käyttää tulevaisuudessa myös muilla munintarannoilla.

Osaa kilpikonnien pesistä viilennetään öisin pienellä määrällä merivettä ja osa pesistä on varjostettu. Hiekkaan pesän viereen on asennettu myös lämpötilamittari, joka kertoo, mikäli hiekan lämpötila pysyy tarpeeksi viileänä, jotta koiraita voi syntyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pesintärantojen varjostaminen ei kuitenkaan riitä pelastamaan kilpikonnia tulevaisuudessa, mikäli ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä.

”Kilpikonnat ovat selvinneet tällä planeetalla miljoonia vuosia, ja nyt ne ovat todellisessa vaarassa ihmisten aiheuttamaan ilmaston lämpenemisen takia. Tarvitsemme erittäin nopeita päätöksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi joka puolella maailmaa”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo.

 

Lähde ja kuvat: WWF

Leena