Kuluneena kesänä koronaepidemia on vauhdittanut lähimatkailua ja yhä useampi suomalainen on löytänyt uudelleen Baltian sydämeen, Latviaan. Pääkaupungissa näkyi poikkeuksellinen määrä suomalaisia, joista useampi oli hyödyntänyt TallinkSiljan Päivä Riiassa -risteilyä. Myös Tallinnan kautta saapuneita autoilijoita näkyi paljon. Seuraavaksi vinkkejä, mitä Latviassa voi kokea – neljä päivää riitti tähän kierrokseen.
Via Baltican rantakylät ja auringonlaskut
A1-tie eli Via Baltica lienee useamman valinta, kun määränpäänä on Riika. Tämä tie ohittaa useamman idyllisen rantakylän, joista mainittakoon tunnelmallinen Salatsi. Kesäaikana A1-tien varressa näkyi useita kojuja, joissa myytiin tuoreita luonnonantimia, kuten mustikoita ja kanttarelleja. Enemmän tällaista kuhinaa kaipaisi myös Suomeen maanteiden varteen.
Via Balticalta kannattaa poiketa Riianlahden rantaan myös auringonlaskujen takia. Vastaranta on sen verran kaukana, että auringon painumista horisontin taakse ehtii ihailemaan aina viimeiseen sekuntiin saakka. Riian pohjoispuolella sijaitsevassa Saulkrasista löytyy jopa useamman kymmenen metrin korkuisia hiekkadyynejä, joiden huipulta on rauhoittavaa kuunnella Itämeren kohinaa piknikkiä viettäessä.
Latvian länsirannikkoa pitkin kulkee myös nk. auringonlaskureitti, jonka varrella voi pysähtyä telttailemaan dyynien läheisyyteen. Kävelyreitti jatkuu Länsi-Viron kautta aina kohti Tallinnaa.
Baltialaiset basaarit: kokeile blinejä ja tilliruokia
Sanotaan, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Minun sydämeeni se käy baltialaisen ruuan kautta. Via Baltica -tien varrella on useampia kyliä, joiden basaareilta sai paikallisia herkkuja, kuten Itämeren kalaa, täytettyjä blinejä ja rahkaleivoksia. Ruokaa oli höystetty tuoreella tillillä, kuten paikalliseen tapaan kuuluu.
Edullinen, elävä, energinen Riika
Seuraavana pysähdyspaikkana oli pääkaupunki Riika. Edullinen majoitus löytyi vanhan kaupungin kupeesta ja alue suorastaan kuhisi suomalaisia. Suurin osa Riian nähtävyyksistä tuntuu olevan vanhassa kaupungissa, joten pysähtyminen sen ytimeen tuntui helpoimmalta valinnalta. Pysäköintitilaa on vanhassa kaupungissa rajoitetusti, joten kannattaakin selvittää etukäteen, mihin auton laittaa parkkiin. Virossa ja Latviassa EasyPark on kätevä sovellus.
Riika on Baltian suurin kaupunki, joka on pullollaan historiaa. Harva kaupunki on historiansa aikana ollut osana niin montaa maata ja liittoumaa, mitä Riika on kokenut. Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluu jugendtyylinen arkkitehtuuri, mikä onkin peruja 1700- ja 1800-luvuilta, kun Riika kuului Venäjälle.
Riian keskustasta löytyy kolme pääaukiota: Doma Laukums, Ratslaukums sekä Livu Laukums. Doma Laukumsin ympäristössä voi tutustua mm. tuomiokirkkoon ja vanhempaan arkkitehtuuriin sekä Jugendtyyliin, Livu Laukums puolestaan tarjoaa kulttuuria ja yöelämää sekä livemusiikkia.
Riian hintataso ei päätä huimaa, tasokas ravintolaillallinen irtoaa juomineen 20 eurolla. Suosittelen pysähtymistä vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Krodzins “Vecmeita ar kaki” -ravintolaan, missä voi lämpimällä säällä syödä lounaan tai illallisen terassilla. Vaihtoehtoisesti voi vetäytyä myös tunnelmalliseen ja olohuonemaiseen kellariin. Täyden kympin palvelu ja upea hinta-laatu -suhde, maistuvaa ja monipuolista paikallista ruokaa!
Muuta koettavaa Riiassa:
- Pyhän Peterin kirkkotorni: Riian maisemat avautuvat 72 metrin korkeudesta
- Laiman karkkikauppa
- Ruotsalainen portti
- Jokipuiston rakkauslukot
- Edulliset ostokset kauppahallissa
- Kanaaliristeilyt
- Etnografinen museo
- Pyhän Pietarin kirkko
- Kävelyt Daugava-joen rannassa
Rentoudu Jurmalan rannoilla
Riiasta pääsee siirtymään kätevästi bussilla Jurmalaan, joka on täydellinen rentoutumispaikka lämpimänä kesäpäivänä. Valkohiekkarantoja ja dyynejä on silmänkantamattomiin, ja rannalla voi valikoida pysähtymispaikkansa joko läheltä rantakuppiloita tai hieman syrjemmästä, jos haluaa omaa rauhaa.
Hiekkaranta on matala ja syvenee hitaasti, tämän vuoksi koin sen turvalliseksi paikaksi myös lapsiperheille. Näkyipä rannalla myös pyöräilijöitä ja lenkkeilijöitä Välimeren bulevardien tapaan.
Näin korona-aikakautena Latvian rannat toimivat hyvänä korvikkeena Välimeren hiekkarannoille. Ja Latviassahan kesä jatkuu pidempään kuin Suomessa, joten välillä rantakausi jatkuu syyskuulle saakka.
Cēsis: Pala vanhinta Latviaa
Latvian sisämaassa sijaitseva Cēsis on kuvankaunis ja historiallinen kohde. Kaupungin symbolina toimivat keskiaikaiset linnanrauniot, joita ympäröi rehevä puisto. Valitettavasti linnanrauniot olivat jo ilta-aikana suljettuna, joten paikalle kannattaa saapua ennen iltaseitsemää.
Kesäaikana Cēsiksen ympäristössä voi tehdä jokiristeilyjä, talviaikana paikalliset tapaavat luistella ja lasketella rinteillä. Cēsiksen keskusta tarjoaa myös runsaasti ostosmahdollisuuksia: keskustan pienistä putiikeista löytyy paikallisia käsityöesineitä ja paljon historian siipien havinaa.
Mainittakoon, että Cēsis toimii hyvin merkittävänä latvialaisena kulttuurikeskuksena. Normaalisti kaupungissa järjestetään heinä-elokuussa taidefestivaali, mutta tänä vuonna suurtapahtumat olivat koronan vuoksi peruttu.
Daugavpils – Väinänlinna
Rakkaalla kaupungilla monta eri nimeä: suomalaiset kutsuvat sitä perinteisesti Väinänlinnaksi, sillä kaupungin läpi virtaa Väinäjoki. Venäläiset ovat kutsuneet kaupunkia Dvinskiksi, mutta Latviassa se tunnetaan paremmin nimellä Daugavpils.
Kaupungissa liikkuessani kiinnitin huomiota sen monikielisyyteen. Daugavpils sijaitsee aivan Venäjän rajan tuntumassa, joten venäjän kieli on luonnollisesti tärkeässä roolissa. Latvian kaakkoisosassa voi kuitenkin törmätä myös vähemmistökieleen latgalli, ja onkin hieman kiistanalaista, onko kyseinen kieli yksi latvian murteista vai oma baltialainen vähemmistökieli.
Daugavpilsin tärkeimpään nähtävyyteen kuuluu hulppea linnoitus, jonka sisältä voi halutessaan vuokrata edullisesti neuvostoaikaisilla huonekaluilla sisustetun huoneiston. Hintataso oli kaupungissa Riikaa matalampi ja Venäjän läheisyys oli aistittavissa niin kulttuurissa, rakennuksissa kuin ihmisten tyylissä ja puheessakin.
Yövy mökkikapselissa
Latvian-reissun kruunasi yöpyminen Augszemen kansallispuistossa Sventes ezers -järven rannalla. 25 eurolla avautui mahdollisuus yöpyä “mökkikapselissa”, josta avautui näkymä suoraan järven yli auringonlaskuun. Paljon on tullut reissattua, mutta tällaista kokemusta en ollut vielä aiemmin löytänyt. Sventes Rasa on mökkikompleksi luonnonkauniilla paikalla ja järvivesi on kristallinkirkasta.
Itäisessä Latviassa on kaiken kaikkiaan paljon Suomea muistuttavaa järvimaisemaa, mutta paikoitellen järvet ovat hyvin reheviä ja sen vuoksi uiminen on hankalaa.
Lyhyesti Latvian ilmastosta ja teistä
Latvian ilmasto muistuttaa hieman Etelä-Suomen ilmastoa. Varsinkin maan itäosassa talvet ovat usein lumisia, mutta kesät lämpimiä. Rantakaistale on yhä usein talvisin lumeton, eikä jääpeitettääkään aina ehdi muodostua.
Jos Latviaan matkustaa autolla lumipeitekauden aikana, on hyvä tiedostaa, että maan kunnossapitokriteerit ovat selvästi löyhemmät kuin Suomessa. Teitä ei aurata yhtä herkästi ja erityisesti alempi tieverkosto voi olla hyvin vaikeasti ajettava lumisateella.
Latviassa on kuitenkin luonnonkauneutta jokaisena vuodenaikana: leudon talven hiljaisuus ja rannikoiden tyrskyt, kevään lehtometsän kukinnat, kesän idylliset rannat ja syksyn hurmaava lehtometsän ruska. Kaupungeista puolestaan löytää tekemistä säällä kuin säällä.
Markus Mäntykannas
Latvia 2020
Jaa artikkeli: