Adrianmeren rannalla sijaitseva Montenegro on vähän jäänyt Kroatian suosion varjoon. Maalla ei ole yhtä pitkää rantaviivaa eikä hienoa saaristoa kuin Kroatialla. Mutta vastapainona on upeat vuoret luonnonpuistoineen, lukuisat merenpoukamat pikkukivirantoineen ja edullinen hintataso niin majoituksissa kuin ravintoloissakin.
Montenegro on maana vähän kummajainen. Se ei ole vielä EU-maa, mutta virallinen ehdokasvaltio kylläkin. Maassa otettiin eurot käyttöön yhdessä Kosovon kanssa vuonna 2002. Mutta Euroopan rahaliittoon maa ei kuulu.
Montenegron naapurimaita ovat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, Kosovo ja Serbia. Näistä vain Kroatia kuuluu EU-maihin eli sen ja Montenegron välinen raja on myös Schengen-alueen ulkoraja. Rajamuodollisuudet siis normaalia tiukemmat.
Montenegro on suhteellisen pieni maa, pinta-ala vajaa 14 000 neliökilometriä. Maan pääkaupunki on Podgorica, joka on sisämaassa ja uudehko hallintokaupunki. Maassa on asukkaita reilu 600 000 ja heistä 78 prosenttia on kristittyjä ja 19 prosenttia muslimeja. Kansainväliset lentokentät ovat Podgoricassa ja rannikolla Tivatissa. Suomesta Tivatiin on suorat lennot kesäkautena Norwegianilla kerran viikossa.
Kroatian peesissä
Suomalainen Mertsi Lindfors tuntee hyvin Montenegron matkailumahdollisuudet. Hänellä on vuodesta 2011 ollut paikallisten yhtiökumppaneiden kanssa Kroatian Splitissä incoming-toimisto Kira Travel, joka hoitaa matkailua kaikkiin Balkanin maihin. Lindforsin vastaa myynnistä Suomen päässä.
Hänen mukaansa Montenegron matkailu on päässyt mukavasti kehittymään suositun Kroatian peesissä. ”Montenegro on yksi alueen kehittyneimmistä maista, jossa vielä on suhteellisen edullinen hintataso. Toki sielläkin parina viime vuonna on ollut korkea inflaatio ja hinnat nousseet, mutta niin ruoka kuin majoituksetkin ovat edelleen edullisia”.
Rantalomailua ja kiertomatkoja
Rannikolla pääkohteita ovat Kotorinlahti ja Budva (kuvassa yllä) hienoine hiekkarantoineen sekä pienemmät rantapaikat kuten Petrovac ja Igalo. Petrovac on kaunis ja sympaattinen rantakaupunki, Budvaa rauhallisempi. Igalo on puolestaan lähellä Kroatian rajaa oleva kaupunki, jossa vanhaa ja charmikasta kylpyläkulttuuria.
Balkanin maat ovat pieniä ja maasta toiseen pääsee liikkumaan helposti. Kiertomatkat alueen maissa ovatkin suosittuja. Finnair lentää kesäkautena Kroatian Dubrovnikiin ja Splitiin. Norwegianilla on suorat lennot näiden Kroatian kohteiden lisäksi Suomesta Montenegron Tivatiin ja Kosovon Pristinaan. ”Näitä yhdistämällä saadaan helposti monipuolisia kiertomatkoja Kroatiassa ja Montenegrossa. Kun siihen vielä yhdistää Albanian ja Kosovon niin saa aikaan kattavan Balkanin yhdistelmämatkan”, Lindfors toteaa.
Vuonomainen Kotorinlahti
Montenegrossa on pari erikoisempaa nähtävyyttä, Kotorinlahti ja Skadar-järvi. Kotorinlahti tuo mieleen Norjan vuonot. Se on Adrianmereltä sisämaahan kapean salmen kautta yhdistyvä neljän lahdenpoukaman muodostelma. Sen ympärillä vuoret laskevat jyrkkänä mereen jopa liki 2000 metrin korkeudesta. Maisemat ovat siis jylhät.
Yhden lahdenpoukaman päässä on keskiaikainen Kotorin kaupunki. Sitä pidetään yhtenä Euroopan hienommista luonnonsatamista, jonne myös kansainväliset risteilyalukset rantautuvat. Kotorin vanhakaupunki ja sen yläpuolella vuoren rinteessä oleva Pyhän Johanneksen linnoitus ovat suosittuja vierailukohteita. Kotorin alue on kulttuuriperintönsä ja luonnonkauneutensa ansiosta Unescon suojeluksessa.
Skadarin lintuparatiisi
Skadar, eli Skutarijärvi on toinen mielenkiintoinen nähtävyys. Noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä rannikolta sijaitseva järvi on Balkanin suurin järvi ja samalla se on rajajärvi Montenegron ja Albanian välillä. Noin kolmasosa järvestä kuuluu Albanialle.
Skutarijärven alue on kansallispuistoa, jota pidetään lintuparatiisina. Järvelle tehdään veneretkiä, ja tällä voi bongata jopa pelikaanin.
Veneretkillä on maisemien ihailun lomassa tapana tarjota priganica-munkkeja hunajaan kastettuna sekä kapteenin valmistamaa brandyä ja viiniä.
Monta kokemusta rikkaampana
Montenegrossa ruoka oli erinomaista, mereneläviä oli tarjolla runsaasti, samoin maukkaita juustoja ja kinkkuja. Alueen viinit kannattaa myös mainita, erinomaisia ja edullisia.
Vanhoja kirkkoja ja luostareita hyvin hoidettuine puutarhoineen löytyi myös.
Keväiset sateet, jopa hyvin rankat, ovat tälle vuoristoseudulle tyypillisiä.
Yllättävää oli, että kesän sesonki oli toukokuun puolivälissä vasta aluillaan. Hotellit availivat oviaan ja monessa paikassa vielä teitä ja piha-alueita viimeisteltiin kesäkuntoon. Majapaikassamme Slovensko Plazassa uima-altaat olivat vielä tyhjillään ja suihkusta tuli vain kylmää vettä. Sadesäällä ei aurinkopaneelit tuottaneet riittävästi sähköä laajalle hotellialueelle.