Slovenia

Alpeille, hiekkarannalle vai viinimatkalle?

Idyllinen ja monipuolinen Slovenia
houkuttelee helppoudellaan

Kahden miljoonan asukkaan Slovenia on aktiivilomailijan keidas, joka on helppo ottaa haltuun muutamassa päivässä. Euroopan pienimpään pääkaupunkiin Ljubljanaan lentää Helsingistä reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa.

 Miia Manner, Slovenia

Italian, Unkarin, Itävallan ja Kroatian syleilyssä lepäävän maan voi ajaa päästä päähän kolmessa tunnissa. Jos aamulla herää Alpeilta, voi syödä lounaan pääkaupungissa Ljubljanassa ja löytää itsensä illalla Adrianmeren rannalta.

Bled.
Järven rannalle

Slovenian Alpeilla sijaitseva Bledin kaupunki on Slovenian tunnetuimpia lomakohteita, joka houkuttelee kirkkaansinisellä järvellään ja pienelle saarelle rakennetulla barokkikirkollaan. Bledin alueella viihtyy myös aktiivilomailija, Triglavin kansallispuisto Bledin läheisyydessä kutsuu patikoimaan ja nauttimaan luonnosta. Sen dramaattisissa maisemissa on myös yksi Slovenian vanhimmista golfkentistä. Yksi Bledin vetonauloista on noin tuhat vuotta vanha linna, joka sijaitsee jyrkällä rantakalliolla yli sata metriä vedenpinnan yläpuolella. Ljubljanasta on matkaa Bled-järvelle noin 50 kilometriä.

Luontoon

Slovenian itäosassa, 120 kilometrin päässä Ljubljanasta sijaitsee maan suurin luonnonsuojelualue Kozjansko. Alueen pisin merkitty reitti, 32 kilometriä pitkä Podsreda Trail, kiertää alueen kattavasti ja sivuttaa myös paikalliset markkinat ja Podsredan keskiaikaisen linnan. Kozjansko on myös kiipeilijälle, lintubongarille ja valokuvaajalle mainio kohde. Luonnonsuojelualueella sijaitsee myös yksi Slovenian viidestätoista geotermisestä kylpylästä.

Old Vine, Mariborin kaupungissa kasvava viiniköynnös on maailman vanhin rypäleitä tuottava köynnös. Se edustaa alueen satoja vuosia vanhaa viinikulttuuria.
Rannikolle

Adrianmeren rannikolla sijaitseva Piranin kaupunki on säilyttänyt keskiaikaisen tunnelman, joka sekoittuu välimerelliseen kalastajakylämäisyyteen. Rantabulevardille sijoittuneet lukuisat ravintolat tarjoilevat italialaisesta keittiöstä vaikutteita saanutta ruokaa, jota höystetään Adrianmeren antimilla. Illallisen kruunaa alueen erikoisuus, Dulcis Mare -kouhuviini, jota kypsytetään kaksi vuotta 18 metrin syvyydessä meren pohjassa. Adrianmerestä pääsee nauttimaan myös hiekkarannalta käsin, Portorozin rannat sijaitsevat kiven heiton päässä Piranista.

Dulcis Mare -kouhuviinipullo kypsyy kaksi vuotta 18 metrin syvyydessä.
Maan alle

Luoteisosassa Sloveniaa, Piranin ja Ljublijanan välimaastossa sijaitsee Škocjan luolasto, joka ulottuu yli 200 metrin syvyyteen maan alle. Viiden kilometrin pituinen Škocjanin tippukiviluolasto on Unescon maailmanperintökohde, jonka erikoisuutena ovat maanalaiset vesiputoukset ja rotkot. Luolasto on yksi maailman suurimmista ja yksi UNESCON maailmanperintökohteista.

Viinitilalle

Maribor on Slovenian toiseksi suurin kaupunki, jota ympäröi sekä viininviljelykset että jylhät vuoristot. Viinitiloille tutustuminen käy kätevästi pyöräilyreittejä pitkin, matkan varrella voi piipahtaa nauttimaan maalaiselämästä matkailijoita palvelevilla maatiloilla. Kaupungin keskustassa viiniä voi maisteilla lukuisissa viininmaisteluhuoneissa ja -kellareissa. Mariboriin, kuten kaikkialle Sloveniaan, kannattaa suunnata myös talviaikaan: kaupunkia ympäröivillä vuorilla on useita hiihtokeskuksia, joista tunnetuin on Rocla. Mariboriin on Ljubljanasta 120 kilometrin matka.

Gondolihissiajelulla hivellään sekä silmää että makunystyröitä.

 

Illallinen gondolihississä

 Slovenian kiertomatkan kruunaa illalliselämys. Vain 25 kilometrin päässä Ljubljanasta, Krvavecin laskettelukeskuksessa valjastetaan kevään koittaessa gondolihissit illallispöydäksi. Ajelun aikana nautitaan kolmen ruokalajin illallisen lisäksi kauniista maisemista, auringonlaskusta ja pysähdyksen aikana paikallisesta musiikista. Seuraava illallinen järjestetään 15.7.2017. Lisätietoja jezersek.si/en/events.
Finnair lentää Ljubljanaan maaliskuusta lokakuun loppuun asti neljä kertaa viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

2016

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X