Tsekki, Määri

Barokkiajan luomukset Unescon maailmanperintölistalla

Tšekin Määrin maakunnan pikkukylissä
pyöräillään ja maistellaan viinejä

Praha on Tšekin tasavallan suosituin vierailukohde, mutta monipuolinen maa tarjoaa paljon muutakin. Määrin maakunnan eteläosassa on satoja viinitiloja ja yli tuhat kilometriä pyöräilyreittejä. Pienten, barokkiajan luomusten ja linnojen kyllästämien kylien välillä voi liikkua helposti joko junalla tai pyörällä.

 Miia Manner, Tsekki                                                                                              

Tsekin tasavalta tunnetaan maailmankuuluna olutmaana, mutta viinimaaksi sitä ei yleensä mielletä, vaikka maassa on noin kahden tuhannen vuoden taakse ulottuva historia viininviljelyssä. Tänä päivänä lähes 18 000 hehtaarin alueella on yhteensä noin 1 300 viinitilaa, joista suurin osa sijaitsee Brnon eteläpuolelle levittäytyvällä Määrin viininviljelyalueella.
Määrin pikkukylissä ja -kaupungeissa on myös lukemattomia vierailun arvoisia kartanoita, linnoja, puutarhoja ja barokin aikaisia nähtävyyksiä, joista useat on listattu Unescon maailmanperintölistalle.

Olomoucin Horní námestín -aukion pyhän kolminaisuuden pylväs on Keski-Euroopan korkein barokkiajan kivipatsas.
Junalla Olomouciin

Olomoucin kaupunki sijaitsee noin 250 kilometriä itään Prahasta ja sinne hurauttaa junalla kahdessa ja puolessa tunnissa. Kaupungin keskusta loistaa koristeellisilla barokin ajan luomuksillaan. Tunnetuin niistä on 35 metriä korkea, näyttävä pyhän kolminaisuuden pylväs, joka hallitsee viihtyisän Horní námestín -aukion näkymää.  Kivipylväs on listattu Unescon maailmanperintöihin ja kaupunki löytyy Lonely Planetin ”Ten hidden gems of Europe” -listalta.

Aukiolla sijaitsee myös astronominen kello, jonka alkuperäinen versio rakennettiin barokkikaudella. Kello tuhoutui toisessa maailmansodassa mutta rakennettiin uudelleen sosialismin aatteita noudattaen. Se kajahtaa joka päivä klo 11 ja pitää toiminnallisen esityksen, jossa pääroolissa ovat kelloon rakennetut, työväkeä edustavat hahmot.

 

Kirkkoja ja katedraaleja

Olomoucin historiassa kirkoilla on ollut tärkeä rooli. Tunnetuin ja näyttävin katedraali on Václavin katedraali, jonka historia ulottuu 1100-luvulle saakka. Olomoucissa ollaan ylpeitä myös W.A. Mozartin evakkovierailusta 1700-luvun loppupuolella: vasta 11-vuotias Mozart loi Václavin katedraalissa kuudennen sinfoniansa. Kaupungissa on myös kuusi barokkiajan kaunista suihkulähdettä.

Joulumarkkinoille

Joulun aikaan Olomoucin keskusaukiolla viihdytään joulumarkkinoilla, jotka vetävät vertoja mille tahansa keskieurooppalaisille joulumarkkinoille. Tänä vuonna markkinat järjestetään 20.11.-23.12. Markkinoilta voi ostaa vaikkapa paikallista syrečky-juustoa, joka joko hurmaa tai inhottaa voimakkaalla tuoksullaan.

Viinitilalle

Tšekeissä on kaksi viininviljelyaluetta, Määri ja Böömi. Valtaosa tiloista, 96 prosenttia, sijaitsee Määrin alueella. Määri levittäytyy Tšekkien toiseksi suurimman kaupungin, Brnon, ympärille. Alue jakautuu neljään erityyppiseen viininviljelyalueeseen, joilla tuotetaan valkoviiniä, punaviiniä ja roseviiniä. Lisätietoja wineofczecherepublic.cz.

 

Pálavan viininviljelyalueen maisema on silmää hivelevän kaunis.
Pyöräilyreittejä 1 175 kilometriä

Viinialueella kulkee satojen kilometrien mittainen pyöräreittiverkosto, josta on muodostettu lukuisia erimittaisia ja tasoltaan erilaisia reittejä. Brno Wine Trail -reitti on 130 kilometrin mittainen ja yhdistää kaksi erityyppistä viininviljelyaluetta, Brnon kaupungin ja Jihlavan jokilaakson kansallispuiston alueen.
285 kilometrin mittainen Moravian Wine Trail -reitti puolestaan kulkee kaikkien neljän viininviljelyalueiden lisäksi 70 kylän lävitse. 84 kilometriä pitkä Mikulov Wine Trail -reitti kulkee Tšekin ja Itävallan rajan tuntumassa alavassa maastossa. Reitti kulkee kuuluisan Pálavan viinialueen läpi, ja matkalla voi pistäytyä myös ihastuttavassa Mikulovin kylässä. Lisätietoja pyöräilyreiteistä stezky.cz.

Pyörällä myös pikkukyliin

Mikulovin rauhallinen pikkukylä uinuu kukkulan juurella aivan Itävallan rajan tuntumassa. Maisemaa hallitsee 1200-luvulla rakennettu kauniin keltainen linna Mikulov Chateau, joka kätkee uumeniinsa historiallisen viinikellarin, josta on löydetty ensimmäiset kirjalliset maininnat vuonna 1640. Linnaa ympäröi kaunis puutarha ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia. Linna toimii myös museona, jonka näyttelyt kertovat muun muassa linnan ja viininviljelyksen historiasta. Myös Mikulovin keskusaukiota kaunistaa barokin aikainen näyttävä kivipylväs.

Chateau Ledniceä ympäröi englantilaistyylinen puutarha.
Mikulovista Valticeen

Mikulovista Lednicen kautta Valticeen kulkee helppo, 25 kilometrin mittainen pyöräilyreitti. Lednicen linna Chateau Lednicen jyhkeä palatsimainen linna oli 1200-luvulta lähtien Liechtensteinin kuningashuoneen hallussa. Alun perin renessanssityyliin rakennettu palatsi rakennettiin uudelleen 1800-luvun puolessa välissä uusgoottilaiseen tyyliin. Palatsi yksi Tšekin tasavallan vierailluimmista kohteista, ja sitä ympäröi yksi maan suurimmista puutarhoista.

 

Lednice – Valtice -alue on yksi Unescon maailmanperintökohteista.
The National Wine Centre

Lednicestä tunnelmalliseen Valticen kylään pääsee Lednicesta pyörällä vajaassa tunnissa.

12 kilometrin mittainen reitti kulkee metsän siimeksessä ja peltojen laidoilla ohittaen lukuisia historiallisia monumentteja, jotka rakennettiin ajanjaksona, kun Liechtensteinin kuningashuoneen jäsenet viettivät aikaa alueella. Valticen kylään saavuttaessa ei viehättävää linnaa, Valtice Chateauta voi olla huomaamatta. Linnassa toimii The National Wine Centre -viinikellari, missä voi maistaa kymmeniä erilaisia, paikallisia viinejä, valita suosikkinsa ja ostaa pullon tai useammankin kotiin vietäväksi. Lisätietoja www.czechtourism.com.

2016

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X