Pyöräilyloma Tšekeissä

LOMASTA NAUTTIMINEN EI VAADI HUIPPUKUNTOA

Tiukka ote ohjaustangosta, kevyt polkaisu ja sähköpyörä ampaisee liikkeelle. Olemme Prahassa ja määränpää on Dresden 220 kilometrin päässä.

Reitti kulkee pitkin Elben rantaa ja matkan varrelle osuu niin pieniä kyliä, kohtuukokoisia kaupunkeja kuin luonnonpuistojakin. Kaikki on hoidettu valmiiksi, meille jää ainoastaan maisemista ja sähköpyörän kyydistä nauttiminen.

 

”Reitti on hyvin tasainen, se kulkee koko matkan Elben rantaa ja voitte ajaa koko matkan pyöräteitä”, opastaa Vitek Procházka Europe Bike Toursilta. Hän on tuonut pyörät hotelliimme, mikä näyttää olevan pyöräilijöiden suosiossa, parkkihallissa on kymmeniä pyöriä. Meidän lisäksi siellä on toisetkin sähköpyörät.

Pyöräilymatkojen suosio on ollut viime vuosina mukavassa kasvussa. Hyvät pyörätiet ja pitkälle viedyt palvelut helpottavat matkaan lähtöä. Europe Bike Tours on varannut meille kaikki hotellit ja kuljettaa matkatavarat paikasta toiseen. Ne jätetään aamuyhdeksältä respaan ja ne odottavat seuraavassa yöpymispaikassa.

Kaikki hotellit on valittu selkeästi niin, että ne palvelevat pyöräilijöitä. Ne sijaitsevat pyöräteiden lähellä ja niistä löytyy lukittavat pyöräsuojat.

 

Pyörälaukuissa kulkevat päivän aikana tarvittavat tavarat.

Pyörässä on sivulaukku, jonne saa päivän aikana tarvittavat kamppeet ja juomat mukaan. Siellä on myös pyörän ensiapulaukku, jos rengas sattuisi puhkeamaan. Mukaan annetaan vielä lista matkan varrella olevista pyöräkorjaamoista.

Jokaiselle päivälle on oma karttansa.

Tärkein on kartta. Siinä on tarkat ohjeet päivän reitistä. Mukana on myös lyhyet esittelyt matkan varrella olevista nähtävyyksistä.

Suuri osa pyöräilijöistä näytti ajavan itsekseen mutta Europe Bike Tours järjestää myös opastettuja pyörämatkoja.

 

Useita reittejä

Europe Bike Toursilla on useita eri reittivaihtoehtoja, mutta Praha-Dresden on Vitekin mukaan suosituin. ”Reitin voi ajaa joko 5 päivässä tai leppoisammalla vauhdilla 6 päivässä. Silloin päivämatkat ovat 20-60 kilometriä, ja siinä ehtii jo tutustua nähtävyyksiinkin, eikä tarvitse hoppuilla”, Vitek sanoo.

Vaikka maisemia komistivat monin paikoin korkeat kukkulat, pyörätie Elben rannalla oli tasaista.

Viime vuosina suosiotaan on kasvattanut 800 kilometrin pituinen Praha-Budapest -reitti. ”Mikäli koko matkan ajaa, aikaa menee pari viikkoa, mutta suosittelen, että tylsimmät osuudet menee junalla. Pyörän saa niihin kätevästi mukaan”, Vitek vinkkaa.

Hänen mukaansa myös kolmen päivän Prahan kierros on suosittu. Asiakas pääsee itsekseen tutustumaan Prahan nähtävyyksiin ja sen ympäristöön. Hintakin on kohtuullinen, majoituksineen ja pyörineen vain 165 euroa. Ja Europe Bike Tours varaa myös lisäöitä hotelleissa.

 

Kevyesti sähköllä

Meidänkin reittimme rinnalla kulki juna, joka huonolla säällä olisi ollutkin hyvä vaihtoehto. Meitä kuitenkin onnisti ja saimme pyöräillä loistosäissä yhtä pientä sadekuuroa lukuun ottamatta.

Opasteet pyöräreiteillä.

Pyörätiet olivat huippukunnossa ja opasteet hyviä. Vain kerran ajoimme harhaan, heti Prahasta lähdettäessä, kun huikea meno sähköpyörällä vei kaiken huomion. Pyörässä itsessään on kahdeksan vaihdetta ja sähköavustimessa viisi eri voimakkuutta. Parhaimmillaan vauhtimme oli 30 kmh.

Parhaimmillaan pyörä oli silloin, kun huristelimme kukkuloiden päällä sijaitsevia linnoja katsomaan. Vaikka vähän kyllä nolotti, kun jyrkissä ylämäissä pyyhälsimme kevyesti ohi lihasvoimalla ylös polkevien pyöräilijöiden.

Huikeat maisemat

Lyhimmillään päivämatkamme olivat parikymmentä kilometriä. Silloin ehti kaikessa rauhassa tutustua nähtävyyksiin, nauttia pitkiä lounaita tai istuskella Elben rannan ravintoloissa nauttimassa auringonpaisteesta ja hienoista maisemista.

Elben yli pääsi kätevästi erilaisilla lautoilla. Hinta liikkui euron parin paikkeilla.

 

Välillä pyöräreitti siirtyi Elben rannalta toiselle. Pyörät ajettiin silloin pieniin lauttoihin, jotka kuljettivat kyytiä tarvitsevat muutamalla lantilla joen yli.

 

 

Tšekin ja Saksan rajalla sijaitsee upea luonnonpuisto, jota kutsutaan Böömin Sveitsiksi. Sinne kannattaa varata aikaa ja käydä vaeltamassa huikeissa maisemissa.

 

Olutmaassa kun oltiin, niin välillä ajeltiin kilometrikaupalla humalasalkojen vierustoilla.

 

Kaiken kaikkiaan pyöräilyloma oli mahtava kokemus, eikä varmasti jää viimeiseksi. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä viikon Praha-Dresden matkan majoituksineen ja pyörineen saa edullisimmillaan 350 eurolla. Sähköpyörä ja lisävarusteet nostavat hieman hintaa.

 

Välillä ajeltiin pienten kylien rauhallisia raitteja

Lue lisää Europe Bike Toursin monista eri pyöräilyvaihtoehdoista: https://www.europe-bike-tours.eu/

Leena Aalto, elokuu 2019

Haluatko kirjautua ulos?
X