Hyppää sisältöön
Kansallismuseo
· Riikka Krenn

Kotimaan museoissa kaikkien aikojen ennätysvuosi: 8,7 miljoonaa käyntiä

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot.

Vuosi 2023 on tilastojen valossa kaikkien aikojen huippuvuosi Suomen museoissa, sillä edellinen käyntiennätys vuodelta 2019 rikkoutui 1,1 miljoonalla.

Tuntuva kasvu edellisvuoteen nähden

Vuonna 2023 Suomen 152 ammatillisesti hoidettua museota ylläpitivät 326:ta museokohdetta, joissa vierailtiin 8 742 782 kertaa. Vuoteen 2022 verrattuna museokäynnit ovat kasvaneet 1,9 miljoonalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museoviraston vuosittain kokoama Museotilasto perustuu museoiden antamiin tietoihin. Päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetut museot vastaavat vuosittain edellistä vuotta koskevaan tilastokyselyyn. Vuoden 2023 tilastokysely lähetettiin 152 museolle, joista lähes kaikki vastasivat kyselyyn. Museotilaston tavoitteena on antaa vuosittain mahdollisimman luotettava yleiskuva museoiden toiminnasta.

Museoiden omat tulot ennätyslukemissa

Museoiden kasvaneet käyntiluvut näkyvät selvästi myös niiden tuloissa. Museoiden oman toiminnan tuotot olivat yhteensä 68,7 miljoonaa euroa, mikä on lähes 14 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kasvua on erityisesti museoiden pääsymaksutuloissa, jotka kasvoivat lähes 10 miljoonaa euroa. Kaikkiaan pääsymaksutuloja oli 39,3 miljoonaa euroa vuonna 2023. Suurin osa museoiden rahoituksesta tulee kuitenkin valtiolta ja kunnilta. Museoiden kokonaismenot olivat 317 128 439 euroa.

Lähde ja kuva: Museovirasto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.