Hyppää sisältöön
· Leena

Kulttuuripääkaupunki 2020 – Galway

Irlannin Galway on vuonna 2020 Euroopan toinen kulttuuripääkaupunki.  Toinen on Kroatian Rijena.
Irlannissa tapahtumien yhteisenä teemana on “maisema, kieli ja maahanmuutto”.

Galway 2020 -kulttuuripääkaupunkivuosi alkaa maksuttomalla tulifestivaalilla 1. helmikuuta 2020.

Viikon pituinen festivaali levittäytyy Galwayn kreivikunnassa kuuteen kaupunkiin ja kylään ja päättyy Galwayn kaupungissa järjestettävään huikeaan avajaisseremoniaan lauantaina 8. helmikuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Festivaalin aloitusajankohta on kunnianosoitus pakanalliselle imbolc-juhlalle, jota vietettiin kelttiläisen kalenterin ensimmäisenä kevätpäivänä 1. helmikuuta. Samalla juhlittiin naisia ja hedelmällisyyttä. Päivä tunnetaan myös Brigitin päivänä, joka on nimetty Irlannin tunnetuimpiin kuuluvan naispyhimyksen mukaan.

Myöhäisestä aloituksesta huolimatta Galway 2020 -vuosi kestää 12 kuukautta, koska ohjelmaa riittää aina tammikuuhun 2021 saakka. Juhlavuoden tapahtumakirjoon mahtuu musiikkia, teatteria, kirjallisuutta, taidetta, tanssia, elokuvia, arkkitehtuuria, urheilua ja makuelämyksiä. Suurin osa tapahtumista on maksuttomia, ja niissä on edustettuina yhteensä 33 maata.

Poimintoja kohokohdista:

Kaikkien aikojen suurin valotaideteos

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälisesti tunnettu suomalainen valotaiteilija Kari Kola luo Galwayn vuoristoiselle Connemaran alueelle maailman suurimman valoinstallaation.
Dramaattinen Savage Beauty -teos on osa perinteistä Pyhän Patrickin päivän juhlintaa. Kola loihtii nykytekniikan avulla vuoret vihreiksi ja luo siten kiehtovan installaation, josta tulee kaikkien aikojen suurin valaistu taideteos.
Kari Kola on työskennellyt valon parissa 17 vuotta ja luonut aiemmin valoinstallaatioita Hollannin Eindhoveniin, Saanatunturille ja Englannin Stonehengelle.

Margaret Atwood.

 

Naistenpäivän viettoa The Handmaid’s Talen kirjoittajan kanssa

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta on mahdollista nähdä ilmielävänä kirjailijalegenda Margaret Atwood, jonka Orjattaresi-romaani on poikinut myös suositun HBO-sarjan The Handmaid’s Tale. Atwood keskustelee irlantilaiskirjailija Susan McKayn kanssa siitä, miten kirjasta ja sarjasta on tullut naisten vapautusliikkeen symboli ja mistä hän ammensi inspiraatiota uuteen romaaniinsa The Testaments. Kirja on jatkoa Orjattaresi-teokselle, ja se on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä Testamentit.

Tekoälyä ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävä peilitalo
Galwayn kaupungissa ja Connemaran alueella on mahdollisuus nähdä huhti-lokakuussa irlantilaistaiteilija John Gerrardin upeat taideteokset Straw Work ja Leaf Work. Molemmat koostuvat led-näytöistä, joiden muodostamassa peilitalossa nähdään lehtien ja olkien peittämiä mystisiä olentoja. Tekoälyn ansiosta hahmot reagoivat kävijöiden liikkeisiin, joten teos muuttuu koko ajan ympäristön mukana. Teokset kirjaimellisesti heijastelevat ympäristöään peilitalon tavoin, ja kaikki toimii uusiutuvalla energialla.

Muinaiskreikkalaista runoutta uutena käännöksenä
Elokuussa Galwayn rannoilla voi osallistua intiimeihin tilaisuuksiin, joissa luetaan ääneen Homeroksen Odysseia-klassikkoa kreikkalaismuusikoiden säestyksellä. Luettavana on Emily Wilsonin tuore englanninnos, joka on ensimmäinen naisen tekemä Odysseia-käännös.  New York Times valitsi käännöksen yhdeksi vuoden 2017 sadasta tärkeimmästä kirjasta.

Lisätietoja Galway 2020 -tapahtumista: https://galway2020.ie/en

Connemaran kansallispuisto.

Galway

Galway sijaitsee Länsi-Irlannissa Atlantin valtameren rannalla. Alueen karut ja jylhät maisemat ovat maailmanluokassa ainutlaatuisia. Kaupunki tunnetaan myös historiastaan ja kulttuuriperinnöstään, joita täydentää vilkas nykymeno. Galwayn tunnetuimpia maamerkkejä on Connemaran niemialue, jonka maaperässä esiintyy vuolukiveä, vihreää marmoria ja maitokvartsia. Lisäksi alueella on satoja järviä ja soita, ja rannikkoa täplittävät lukuisat pikkusaaret. Galwayn väestöstä 35 % on alle 25-vuotiaita ja 24 % on syntynyt Irlannin ulkopuolella. Näin ollen kaupungissa on luova ja nuorekas ilmapiiri. Galwayssa on myös runsas kulttuuritarjonta, ja se nimitettiin Unescon elokuvakaupungiksi vuonna 2014.

Leena