Hyppää sisältöön
· Ikkunapaikka

Kymmenen syytä vierailla Sarawakissa

Kaupallinen yhteistyö: Sarawak Tourism

Malesian suurin osavaltio Sarawak tarjoaa rentouttavan pakopaikan niille, jotka etsivät aitoja kokemuksia kaukana tyypillisimmistä turistikohteista. Sarawak sijaitsee Borneolla, maailman kolmanneksi suurimmalla saarella. Se on helposti saavutettavissa suurkaupungeista, kuten Kuala Lumpurista, Singaporesta tai Bandar Seri Begawanista.

Sarawakin monimuotoisuus valloittaa

Sarawakin 34 etnisellä ryhmällä on jokaisella omat ainutlaatuiset tarinansa, uskomuksensa, perinteensä ja kulttuurinsa. Voit tutustua niihin viettämällä päivän palkitussa Sarawak Cultural Village -museossa tai majoittumalla autenttisessa paikallisessa kotimajoituksessa.

Kaikkia aisteja hivelevän sukelluksen Sarawakin historiaan tarjoaa Borneo Cultures Museum, jonka viisikerroksiset näyttelytilat kattavat yli tuhat esinettä edustaen Sarawakin hämmästyttävän monimuotoista kulttuuria.

Nauti eri kulttuurien herkuista, tanssi perinteisen musiikin tahdissa, kuuntele tarinoita ja legendoja ja tutustu eri heimojen tatuointien merkityksiin. Opit myös, miksi Sarawakin pääkaupunki Kuching on nimetty Unescon luovan gastronomian kaupungiksi ja saanut World Crafts City -tunnustuksen.

Sarawakin monietninen kulttuuri, sen näyttävät maisemat ja luonnon upea monimuotoisuus tekevät osavaltiosta paratiisin moderneille matkailijoille, jotka suosivat juuri omiin kiinnostuksenkohteisiinsa ja intohimoihinsa räätälöityä matkustamista.

Seikkailun ystävät voivat nauttia monenlaisista aktiviteeteista, kuten patikoinnista, maastopyöräilystä, syvänmerensukelluksesta ja luolavierailuista. Kalastajat pääsevät kokemaan syvänmerenkalastusta Mirin vesillä.

Nyt on oikea aika löytää Sarawak – juuri nyt enemmän kuin koskaan!

1. Sarawak Delta National Geopark

Sarawak Delta Geopark levittäytyy 3 112 neliökilometrin alueelle Sarawakin eteläosassa. Se on osa Malesian kansallista geoparkien kehitysohjelmaa. Alue kattaa kaikkiaan 28 geokohdetta, 12 biokohdetta ja 14 kulttuurikohdetta.

Luonnon monimuotoisuus on täällä vertaansa vailla. Geopark tarjoaa elinympäristön monille Borneon ainutkertaisille lajeille, kuten orangeille, nenäapinoille ja keijukivigekoille.

Sarawak Delta tarjoaa kävijöille yhdistelmän luontomatkailua ja kulttuuria. Tärkeimpiä käyntikohteita ovat Fairy Cave, Wind Cave sekä Tasik Biru. Luontoelämyksiä tarjoavat biokohteet, kuten Ramsar, Kuching Wetlands National Park, Mount Santubong National Park sekä Sarawakin vanhin kansallispuisto Bako National Park. Kulttuurin ystävät voivat vierailla Sarawak Cultural Villagessa tai Jagoi Duyohissa.

2. Semenggoh Wildlife Centren orangit

Retki Semenggohin villieläinkeskukseen on hieno mahdollisuus tutustua Borneon uhanalaisiin orankeihin. Semenggohin orangit ovat osittain kesyjä ja tottuneita ihmiskontakteihin. Keskuksen orankipopulaation kasvu on mainio esimerkki Sarawakin pyrkimyksistä säilyttää alueen kasviston ja eläimistön monimuotoisuus.

3. UNESCO:n maailmanperintökohde Gunong Mulu

Sarawakissa on kaikkiaan 25 yleisölle avointa kansallispuistoa. Niistä suurin, 544 neliökilometrin laajuinen, on Gunong Mulu National Park. Se on liitetty UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 2000 Malesian ensimmäisenä kohteena. Gunong Mulun tärkeimmät nähtävyydet ovat neljä laajaa luolaa, lepakkojen havainnointiasema, sademetsän latvoissa kulkeva skywalk-polku sekä mahdollisuus jännittäviin luolastoretkiin.

Seikkailunnälkäiset voivat patikoida kansallispuiston pohjoisosassa sijaitseville 50-metrisille teräväreunaisille kalkkikivipylväille. Kokemus, jota ei kannata jättää väliin on myös miljoonien lepakkojen lento ulos luolasta auringon laskiessa. Gunong Mulussa pääset näkemään myös maailman suurimman luolakammion, Sarawak Chamberin, jonka sisään mahtuisi 40 Boeing 747-lentokonetta.

4. Esihistoriallinen luola Niah National Parkissa

Niahin luolasto Niahin kansallispuistossa on tärkeä esihistoriallinen paikka, jonka löydöt viittaavat ihmiskunnan esihistoriaan jopa 65 000 vuotta sitten. Paikka on Malesian vanhin kirjattu ihmisasutus. Niahin kansallispuistoissa on myös yksi maailman suurimmista luola-aukoista, paleoliittisiä ja neoliittisiä hautapaikkoja sekä rautakautisia luolamaalauksia.

Niahin kansallispuiston odotetaan pääsevän UNESCO:n maailmanperintölistalle vuoden 2024 aikana.

5. Maista Sarawakin makuja

Sarawak tarjoaa upeita paikallisia herkkuja ja eri heimojen omia erikoisuuksia. Alueen etninen monimuotoisuus ja paikalliset raaka-aineet yhdistettynä maailmalta tulleisiin tuulahduksiin luovat ainutlaatuisen ruokakulttuurin, jollainen löytyy vain täältä.

Erityisesti Kuchingin kaupunki tunnetaan ruokakulttuuristaan. Se on listattu yhdeksi UNESCO Creative Cities Networkin (UCCN) 49 uudesta gastronomiakaupungista. Maista ainakin näitä: Sarawak Laksa, Sarawak Kolok Mee, Ayam Pansuh (kanakeitto bambulla) ja Kek Lapis Sarawak (paikallinen kakku).

6. Osallistu Rainforest World Music -maailmanmusiikkifestivaaleille

Palkittu maailmanmusiikkifestivaali, Rainforest World Music Festival (RWMF), on vuosittainen kolmipäiväinen musiikkifestivaali, joka juhlistaa maailman musiikin monimuotoisuutta. Tapahtuma järjestetään Kuchingissa Sarawak Cultural Villagessa. Festivaalivieraille on luvassa kolmen päivän verran musiikkityöpajoja, käsityönäyttelyitä sekä konsertteja päälavalla.

Yli 350 paikallista ja kansainvälistä esiintyjää on jo esiintynyt RWMF:ssä. Heihin kuuluvat muun muassa Black Umfolosi Zimbabwesta, Gipsy Kings featuring Tonino Baliardo, Big Mountain Jamaicalta ja Yhdysvalloista, Tarika Madagaskarilta, Joey Ayala Filippiineiltä ja Huun Huur Tu Venäjältä. Seuraava Rainforest World Music Festival järjestetään 28.–30. kesäkuuta 2024.

7. Sukella Sarawakin syviin vesiin

Sukeltajien paratiisi, Miri-Sibuti Coral Reefs National Park on jopa 800 erilaisen korallilajin kasvupaikka. Sukelluskohteita on noin 40, ja ne kaikki helposti saavutettavista Mirin kaupungista.

Myös Kuching tarjoaa useita mielenkiintoisia sukellusmahdollisuuksia, kuten riuttasukellusta Talang Satang National Parkin saarilla ja hylkysukellusta toisen maailmansodan hylyillä Santubongin syvissä vesissä. Paras aika sukeltaa täällä on maaliskuusta lokakuuhun.

8. Shoppaile Sarawakin hienoja käsitöitä

Sarawakin käsityöperinteen säilyttäminen on paikallisille hyvin tärkeää. Käsitöiden merkitys on suuri paitsi paikallisidentiteetin myötä, myös koska se tuo tärkeän elinkeinon ja edistää alueen kulttuurimatkailua. Hienot kankaat, ainutlaatuiset puuveistokset, kauniit helmityötä ja rottingista ja palmusta valmistetut esineet ovat upeita matkamuistoja kotiin vietäväksi.

Sarawakin pääkaupunki Kuching on myös ensimmäinen kaupunki Malesiassa, joka on saanut World Crafts Councilin Internationalin myöntämän World Crafts City -statuksen.

9. Henkeäsalpaavat vesiputoukset

Etenkin Sarawakin etelä- ja keskiosissa on paljon vesiputouksia. Long Sanissa sijaitsevat Keluanin vesiputoukset tunnetaan myös nimellä Three Sisters eli Kolme Siskoa. Ne syöksyvät alas kauniiseen luolamaiseen altaaseen. Paikka on täydellinen virkistävään pulahdukseen.

Toinen huomionarvoinen vesiputous on Bronangin vesiputous, joka löytyy Bausta Adisjoen yläjuoksulta.

10. Koe paikallinen kyläkulttuuri

Mikä olisi parempi tapa tutustua alkuperäiskansojen elämään kuin päivä paikallisten kanssa aidossa pitkässätalossa? Tällaiset paikat sijaitsevat usein noin tunnin ajomatkan päässä lähimmästä kaupungista. Joihinkin pitkätalokohteisiin on kuljettava veneillä vesiteitse tai viidakon läpi. Sarawakissa on kaikkiaan 48 Malesian matkailu-, taide- ja kulttuuriministeriön (MOTAC) rekisteröimää kotimajoituskohdetta.

>> Lue lisää Sarawakin matkailumahdollisuuksista!

Kaupallinen yhteistyö: Sarawak Tourism

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.