Lille Metropoli on vuoden 2020 designpääkaupunki

Koillis-Ranskassa lähellä Belgian rajaa sijaitseva Lillen kaupunki on metropolialueineen vuoden 2020 maailman designpääkaupunki.

Lillen saama tunnutus on järjestyksessä seitsemäs. Maailman designpääkaupunki valitaan kahden vuoden välein. Helsinki sai tunnustuksen vuonna 2010. Lilleä ennen designpääkaupunkina oli Mexico City ja vuonna 2022 on vuorossa Espanjan Valencia.

Lillen Metropolialueella asuu noin kaksi miljoonaa asukasta. Se on väestöltään Ranskan nuorin metropolialue. Peräti 35 prosenttia Lillen väestöstä on alle 25-vuotiaita.

La Piscine on yksi mielenkiintoisimmista Lillen museoista. Vanha Art Deco -tyylinen uimahalli, joka on muutettu taidemuseoksi.

 

Lilleä pidetään julkisten palveluiden elävänä laboratoriona. Metropolin alueella on yli 600 designeen erikoistunutta yritystä.

Nuori väestö yhdistettynä alueen ennakkoluulottomaan ilmapiiriin oli yksi kriteereistä saada tämän vuoden designpääkaupunki -tunnustus.

Vuoden designtapahtumat ovat hyvä syy lähteä Lilleen. Siellä järjestetään myös joka vuosi Euroopan suurin antiikki- ja kirpputoritapahtuma, Grande Braderie, aina syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tänä vuonna tapahtuma on 5.-6.9.

Suomesta ei ole Lilleen suoria lentoyhteyksiä. Käytännössä helpoin tapa mennä sinne on lento joko Brysseliin tai Pariisiin, joista molemmista on hyvät junayhteydet Lilleen.

 

Antti Haukkamaa

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X