Hyppää sisältöön
· Leena

Lontoo ykkösenä Euroopassa myös 2019

Liikematkatoimisto CWT:n Meetings & Events –yksikkö julkisti tällä viikolla ennusteensa vuoden 2019 suosituimmista kokous- ja tapahtumakohteista Euroopan, Lähi-idän sekä Afrikan alueella (EMEA-alue). Arvio perustuu dataan, joka löytyy CWT:n 2019 Meetings & Events Future Trends -raportista, joka julkaistaan kokonaisuudessaan vielä tällä viikolla.

Ennuste vuoden 2019 suosituimmista kokous- ja tapahtumakohteista (vuosien 2018 ja 2017 sijoitus suluissa):

  1. Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta (1/1)
  2. Moskova, Venäjä (6/-)
  3. Barcelona, Espanja (5/2)
  4. Berliini, Saksa (8/3)
  5. Hampuri, Saksa (-/-)
  6. Wien, Itävalta, (-/-)
  7. Tukholma, Ruotsi (-/-)
  8. Köln, Saksa (-/-)
  9. Pariisi, Ranska (2/5)
  10. Frankfurt, Saksa (-/7).

Vuoden 2019 listalta löytyy neljä uutta kohdetta: Ruotsin Tukholma (7), Itävallan Wien (6) ja Saksan Hampuri (5) sekä Frankfurt (10), joka tekee paluun listalle vuoden tauon jälkeen. Vastaavasti aiemmista suosikkikohteista vuoden 2019 listalta ovat pudonneet Madrid (9/6), Istanbul (3/-), Amsterdam (4/4) ja Dubai (7/-).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Brexit saattaa johtaa tiukempaan rajavalvontaan Britanniassa, mikä voi tarkoittaa pidempiä jonotusaikoja lentokentillä jatkossa. Tämä on yksi huolenaihe”, kertoo Ian Cummings, CWT Meetings & Eventsin EMEA-alueen johtaja. ”Mikäli Britanniaan pääsemisestä tulee matkustajille – eritoten aasialaisille – haastavaa, osa Britanniassa järjestettävistä tapahtumista saattaa siirtyä Pariisiin.”

Toistaiseksi Lontoon suosio kohteena kuitenkin säilyy siitäkin huolimatta, että käynnissä olevat Brexit-neuvottelut luovat epävarmuutta sen suhteen, miten Britannian ero Euroopan Unionista tulee vaikuttamaan lentoyhtiöihin, viisumeihin sekä rajavalvontaan.

Venäjällä järjestetyt jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut näyttävät kasvattaneen Moskovan suosiota kohteena. Lisäksi Pariisi, Barcelona sekä Berliini pysyvät suosittuina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapahtumien ja kokousten matkustajakohtaisten päiväkustannusten odotetaan nousevan kuudella prosentilla vuonna 2019, saavuttaen 216,60 euron tason.

Euroopan komission Eurostat -tilastointiyksikön mukaan Euroalueen inflaatio oli 2.1 % heinäkuussa, mikä ylitti Euroopan keskuspankin asettaman alle 2 %:n inflaatiotavoitteen. Yhdistyneessä kuningaskunnassa Englannin keskuspankki korotti lainakorkoa vasta toisen kerran vuosikymmeneen.

Maailmanpankin mukaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella nähdään vuoden 2018 aikana 3.1 % talouskasvu, mikä on suurempi kuin vuoden 2017 kasvu (2 %), ja kasvun uskotaan jatkuvan samanlaisena vuosina 2019 ja 2020. Kasvu johtuu maailmantalouden suotuisista olosuhteista, öljyn vakaana ja korkeana pysyvästä hinnasta sekä konfliktien jälkeisestä uudelleen rakentamisesta.

Siitäkin huolimatta, että turvallisuuskysymykset ovat aina tärkeitä tapahtumia sekä kokouksia järjestettäessä, eivät Britanniassa, Saksassa, Espanjassa sekä Ranskassa vuosina 2016 ja 2017 tapahtuneet terrori-iskut ole vaikuttaneet Lontoon, Berliinin, Barcelonan tai Pariisin suosioon kohteina merkittävästi.

Samanaikaisesti Lontoon suosion kanssa myös Britannian muut kaupungit, kuten Birmingham, Manchester sekä Liverpool jatkavat kasvuaan kiinnostavina kohteina. Tavanomaisesta poikkeavat tapahtumapaikat, kuten urheiluareenat hakevat tapahtumista ja kokouksista lisätuottomahdollisuuksia ja toisaalta samalla tarjoavat tapahtumasuunnittelijoille enemmän ja erilaisia vaihtoehtoja.

Myös Kreikan kohteilla menee hyvin. Ateenan suosio kasvaa, ja Mykonoksen kaltaiset saaret ovat suosittuja kannustinmatkojen kohteita sekä loistavia vaihtoehtoja esimerkiksi Ibizalle, eteläiselle Ranskalle, ja muille Välimeren kohteille.

 

Leena