Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

MARA: Kesä ei ollut kaikilla hyvä

MaRan jäsenkyselyn mukaan mennyt kesä ei ollut kaikilla hyvä. Hieman yli 60 prosentilla sen jäsenyrityksistä liikevaihto aleni vähintään 20 prosenttia verrattuna kesään 2019. Hieman yli 20 prosentilla liikevaihto kasvoi ainakin jonkin verran.

Odotukset syksystä ovat alavireiset. Yli 70 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihdon vähenevän ainakin 20 prosentilla. Vain seitsemän prosenttia odottaa kasvua. Kaksi kolmasosaa yrityksistä on saanut valtiolta tukea tappioihinsa vähemmän kuin 30 prosenttia. Lisäksi kahdeksan prosenttia ei ole saanut tukia lainkaan.

Suomalaiset matkustivat innokkaasti kotimaassa, mutta kotimaiset asiakkaat eivät kuitenkaan riittäneet paikkaamaan ulkomaalaisten asiakkaiden jättämää aukkoa. Erityisesti tämä näkyi pääkaupunkiseudulla ja sen hotelleissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelli- ja kylpyläalan kesä oli muutenkin hyvin kaksijakoinen. Hieman yli puolella liikevaihto aleni vähintään 20 prosentilla kesään 2019 verrattuna. Toisaalta 30 prosentilla liikevaihto kasvoi ainakin jonkin verran, kymmenellä prosentilla jopa yli neljänneksen. Leirintäalueiden kesä oli erittäin vahva, sillä kahdella kolmasosalla liikevaihto kasvoi ainakin jonkin verran, viidesosalla peräti yli 30 prosenttia.

Peräti 71 prosenttia yrityksistä ennakoi liikevaihtonsa alenevan vähintään 20 prosenttia syys-marraskuussa verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019. Vain seitsemän prosenttia odottaa liikevaihtonsa kasvavan. Heikoin tilanne on kongressi- ja messualan yrityksillä, joista kaikki odottavat liikevaihtonsa alenevan vähintään 30 prosentilla. Henkilöstö- ja opiskelijaravintoloista kolme neljäsosaa odottaa liikevaihtonsa alenevan vähintään 30 prosentilla.

Valtioneuvosto ja aluehallintovirastot ylläpitävät ja kiristävät rajoitustoimia, vaikka sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti ei ole lähelläkään ylikuormittumista tartuntalukujen kasvusta huolimatta. Ne tekevät päätöksiä yksinomaan ilmaantuvuus- ja tartuntalukujen perusteella ottamatta lainkaan huomioon rokotusten ansiosta parantunutta tautitilannetta, perustus- ja tartuntatautilakia sekä toimialojemme yritysten ja työntekijöiden taloudellista ja henkistä ahdinkoa”, Lappi sanoo.

Kaksi kolmasosaa MaRan jäsenyrityksistä on saanut valtiolta tukea tappioihinsa vähemmän kuin 30 prosenttia. Kahdeksan prosenttia ei ole saanut valtiolta tukea lainkaan. Heikoin tilanne on henkilöstö- ja opiskelijaravintola-alalla, jolla neljännes yrityksistä ei ole saanut tukea lainkaan ja lähes puolet on saanut tukea alle 30 prosenttia tappioistaan. Myös hotelli- ja kylpyläala on saanut tukea tappioistaan heikosti. Kolme neljästä yrityksestä on saanut tukea tappioistaan vähemmän kuin 30 prosenttia ja joka kymmenes ei ole saanut tukea lainkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

MaRan jäsenkyselyyn vastasi 557 yritystä, joilla on useita tuhansia toimipaikkoja ja kymmeniä tuhansia työntekijöitä seuraavilta toimialoilta: festivaalit, hiihtokeskukset, hotellit ja kylpylät, huvi-, teema- ja elämyspuistot, juhla- ja pitopalveluyritykset, kahvilat, keilahallit, kongressit ja messut, leirintäalueet, liikenneasemat, pikaruokaravintolat, pubit ja yökerhot, ohjelmapalveluyritykset, opiskelija- ja henkilöstöravintolat sekä ruokaravintolat.

Lähde: MARA

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.