Hyppää sisältöön
· Minna Floman

Matkailu- ja ravitsemisalan palkkatulo laski lähes viidenneksen

Matkailu- ja ravitsemisalan palkansaajien ansiotulot laskivat koronakriisissä 2019-2020 edelliseen vuoteen verrattuna yli 319 miljoonaa euroa, eli 16,89 prosenttia. Suhteellisesti suurin lasku oli majoitusalalla, eli yli 27 prosenttia, mutta määrällisesti suurin lasku oli ravitsemistoiminnassa, peräti 238 miljoonaa euroa.

Alan tilastoja on koonnut Fiksukuluttaja.fi -niminen blogi, jota ylläpitää kaksi kotitalouksien raha-asioista kiinnostunutta anonyymiä kolmekymppistä yrittäjää. He tutkivat Verohallinnon tietokannasta majoitus-ja ravitsemisalan palkansaajien ansiotulojen ennakkotietoja vuodelta 2020 ja vertasi niitä vuoteen 2019.

Luvut ovat yksityistaloudessa merkittäviä, esimerkiksi hotelleissa keskiansio laski yli 2 200 euroa vuodessa. Silti lasku on pienempää kuin koko toimialan liikevaihdon lasku. Tämä kertoo siitä, että alan työntekijät ovat pystyneet tukemaan taloutta työttömyyskorvauksilla ja muilla tuloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko matkailu- ja ravitsemisalan palkansaajien määrä väheni viime vuonna suhteessa edelliseen vuoteen 15 394 henkilöllä, eli 10,16 prosenttia työvoimasta.

Linkki tutkimukseen.

Lähde: Fiksukuluttaja.fi

Minna Floman