Hämeen Linnan uudessa ”Metsien kuninkaalliset” -näyttelyssä on esillä toukokuussa Kuusamosta löytynyt noin 4000 vuotta vanha hirvenpääkirves. Se löytyi, kun isovanhemmat siistivät mökkirantaa, jotta lapsenlapset pääsevät helpommin uimaan. Isoja kiviä siirrettiin rautakangella, ja yhden kiven alta putkahti kivikautinen hirvenpääkirves. Kanki raapaisi pienen särön hirven kuonoon, mutta muuten sen kunto on moitteeton. Nyt se on esillä Hämeen Linnan uudessa ”Metsien kuninkaat” -näyttelyssä.
Metsien kuninkaat -näyttelyssä esille pääsevät metsiemme kiistattomat valtiaat; karhu, susi, hirvi ja ilves. Tämä nelikko on jo vuosisatoja ollut tarinoiden, uskomusten, mytologian ja heraldiikan aiheina. Nelikkoa on pelätty ja kunnioitettu, mutta myös metsästetty ja kuvattu monissa koriste- ja käyttöesineissä. Ne ovat myös seikkailleet monissa saduissa.
Niille on myös kehitetty lempinimiä, joista lukuisat ovat yhä käytössä. “Jäänmurtajien tai Susijengin kaltaisten voimaa merkitsevien nimien lisäksi suomen kieltä ovat värittäneet sananlaskut ja sanonnat kuten tavaran katoaminen hukkaan sekä monipuoliset kiertoilmaukset. Aikoinaan niitä keksittiin, koska ajateltiin eläimen nimen lausumisen kutsuvan eläimen esiin”, näyttelytuottaja Emma Eskola Suomen kansallismuseosta kertoo.
Näyttelyyn on koottu tapoihin ja perinteisiin liittyvää esineistöä. Näyttelyssä voi ihmetellä esimerkiksi korvapulikoita ja silmälappuja, joita käytettiin peijaisissa, jotta eläin ei saisi tietää kuka sen tappoi.
Myös näyttelyssä nähtävien eläinten osien, kuten karhun hampaiden ja kynsien ajateltiin sisältävän erityistä voimaa. Niitä käytettiin suojaavina amuletteina aina rautakaudelta 1800-luvulle. Vyöhön ripustettiin hampaita ja tyynyn alle piilotettiin kynsiä pahan ehkäisemiseksi.
”Toisaalta karhu on nelikon ainoa, joka lelumaailmassa on saanut söpömaineen nallekarhujen kautta. Tätä juhlitaan näyttelyn nallekarhu-kavalkadissa”, Eskola kertoo.
Näyttelyssä on esillä myös taiteilija Jenni Tieahon upeita luonnonmateriaaleista tehtyjä aiheeseen liittyviä veistoksia, kuten hirvenpäitä ja yli kaksimetrinen suden sulhanen.
Esillä on myös valokuvaaja Ossi Saarisen ottamia kuvia, kaikista muista paitsi sudesta. ”Sitä en vielä ole luonnossa kohdannut.”
Metsien kuninkaalliset -näyttely on avoinna Hämeen linnassa 16.6.2023–28.1.2024.
Jaa artikkeli: