Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Olympia Kaukomatkatoimisto 70 v. – Eeron periaatteet kantavat edelleen

Olympia Kaukomatkatoimisto juhlii tänä vuonna jo 70-vuotispäiviään. Vuonna 1952 Helsingissä järjestettiin olympialaiset. Eero Julin oli tehnyt bussimatkoja Eurooppaan jo pari vuotta aiemmin, mutta olympiavuosi innosti Eeron perustamaan matkatoimiston vaimonsa Anjan kanssa. Nimensä matkatoimisto sai olympialaisten mukaan.

Eero Julin tarjosi matkustajille eksoottisia banaaneja.

 

Vastavalmistunut teekkari innostui matkustamisesta ja uusiin maihin sekä kulttuureihin tutustumisesta kesällä 1948, kun hän kierteli moottoripyörällä Eurooppaa opiskelukaverinsa kanssa. Jo seuraavana kesänä Julin järjesti ensimmäisen sodanjälkeisen suomalaisen bussimatkan Keski-Eurooppaan ja Italiaan. Eväät kulkivat bussin katolla: palvattua sianlihaa ja spagettia, jota Julin keitteli matkalaisille USA:n armeijan tehokeittimellä. Rahavarat eivät matkalaisilla olleet suurensuuret: valuuttaa sai ottaa vain viisi Englannin puntaa henkeä kohden, eikä Suomen rahaa vaihdettu missään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Urheilijoiden kuljetuksia

Olympiavuonna 1952 Julin perusti vaimonsa Anjan kanssa matkatoimiston, joka nimettiin kisojen mukaan. Matkojen toteuttamiseen tarvittavien autojen hankkiminen oli kuitenkin siihen aikaan lisenssien varassa.
Julin keksi ehdottaa Suomen olympiakomitealle, että jos he puoltaisivat kymmenen Volkswagen Kleinbussin ostoa Olympia Auto Oy:lle, hän luovuttaisi ne kisojen ajaksi korvauksetta komitean käyttöön.
Järjestely onnistui, ja niin autot, joihin Julin itse valitsi pätevimmiksi katsomiaan teekkareita kuljettajiksi, valjastettiin urheilijoiden ja lehdistön kuljetuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Aatelismies mekaanikkona

Jo perustamisvuoden syksyllä toimisto järjesti ensimmäisen matkansa Euroopan ja Turkin halki Lähi-itään, joka silloin oli todellinen kaukomatkakohde. Julin toimi itse matkoilla matkanjohtajana, koska ”hermot eivät kestäneet odottaa kotona.” Olympian alkuaikojen kohteita olivat mm. Jerusalem ja Egypti.
Julinilla oli kaikilla matkoilla mukana taitava saksalaissuomalainen VW-mekaanikko Hermann von Hueck, aatelismies. Mukana oli varaosat ja erikoistyökalut kokonaisen korjaamon tarpeisiin. Jos auto hajosi matkalla, oli tultava omillaan toimeen.

 

Teheraniin, Intiaan ja Afrikkaan

Vuonna 1956 Olympia järjesti ensimmäisen matkan Euroopan läpi Lähi-idän kautta busseilla Intiaan. Matkareitti kulki Bagdadista Teheraniin, sieltä Pohjois-Pakistaniin, Lahoreen, Delhiin ja lopulta Bombayhin. Matka kesti pysähdyksineen seitsemän viikkoa.
Jo muutaman vuoden kuluttua mentiin Afrikkaan aina eteläosia myöten.

 

Omalla charterilla

Olympian ensimmäinen matka maailman ympäri tehtiin Kar-Airin nelimoottorisella DC-6-potkurikoneella 60-luvulla, jolloin ryhmiä alettiin viedä myös Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan sekä Kaukoitään.
Yhtiön nimi vaihdettiin toimintaa paremmin kuvanneeksi Olympia Lentomatkatoimistoksi.
70-luvulla Olympian matkustajat valloittivat ”viimeisenkin” mantereen ryhmän noustessa maihin Etelämantereella.

 

Uranuurtaja Kiinaan

Vuonna 1974 Olympia aloitti ensimmäisenä eurooppalaisena matkatoimistona vakituiset ryhmämatkat Kiinaan, josta sittemmin tuli yksi toimiston tärkeimmistä matkakohteista. 80-luvulla Olympia kasvoikin pohjoismaiden suurimmaksi ryhmämatkojen järjestäjäksi Kiinaan.

 

Jotain muuta kuin tavanomaista

Eeron toiminta-ajatus aikoinaan oli luoda mahdollisimman laadukas tuote ja tarjota asiakkaille jotakin parempaa kuin kilpailijat. Hän ei koskaan tyytynyt tavanomaisiin kohteisiin, vaan avasi reittejä vaikeina tai jopa mahdottomina pidettyihin maihin, kuten Albaniaan ja Pohjois-Koreaan.
Ajatus osoittautui toimivaksi ja on ollut pysyvänä ohjenuorana myös seuraajien aikakausilla.
Tänä päivänä jatkumoa perheyrityksessä on jo kolmannessa sukupolvessa; Eeron ja Anjan lapsenlapset Leo Glad ja Tuomas Julin toimivat hallituksessa Sari ja Tuulikki Julinin lisäksi. Keväällä 2020 Tuomas aloitti hallituksen puheenjohtajana isänsä Matin siirryttyä hallituksen neuvonantajaksi veljensä Heikin seuraksi.
”Matkustamme tänäkin päivänä Eeron jalanjäljissä vieden matkustajia eksoottisille ja täynnä elämyksiä oleville kiertomatkoille ympäri maailmaa, myös sellaisiin kohteisiin, joihin monen olisi hankala päästä yksin”, hehkuttaa Olympia Kaukomatkatoimiston toimitusjohtaja Anne-Marjut Väänänen.

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.