Hyppää sisältöön
· Leena

Olympiavoittaja Dario Cologna viihtyy Davosissa

Dario Cologna on moninkertainen olympiavoittaja, maailmanmestari ja Tour de Ski -kiertueen valtias. Sympaattinen sveitsiläinen kertoo Ikkunapaikan lukijoille urastaan, unelmistaan ja tiestään maastohiihdon huipulle. Hän paljastaa myös, mikä on hänen suosikkipizzansa, missä ovat parhaat hiihtomaastot ja minne mennä illan päätteeksi.

Mallioppilas ja monipuolinen urheilija

Dario Cologna syntyi maaliskuussa vuonna 1986 Graubündenin kantonissa Val Müstairin kylässä.

“Pienestä pojasta saakka olen nauttinut urheilusta. Pelasin jalkapalloa, pyöräilin ja kokeilin eri lajeja. Ollessani viiden vanha isäni vei minut eräänä kauniina talvipäivänä ladulle ja tutustuin murtomaahiihtoon. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Vanhempani ovat aina kannustaneet minua harrastuksissani, ja olen siitä heille todella kiitollinen. Menestyin myös hyvin koulussa ja se oli edellytys sille, että sain harrastaa mielin määrin urheilua.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dario voitti kolme kultamitalia nuorten maailmanmestaruuskisoissa ja menestys aikuisten sarjassa alkoi komeilla Tour de Ski -kiertueen ja maailmancupin voitoilla kaudella 2008-2009. Vuotta myöhemmin hän nousi korkeimmalle korokkeelle Vancouverin olympialaisissa voittaen 15 km vapaan hiihtotavan matkan.

Ovatko menestys ja kuuluisuus muuttaneet sinua ihmisenä?

“Toivon, että niin ei ole käynyt, ja että ystäväni voivat sen vahvistaa. Jos jotain niin menestys on antanut minulle rutkasti lisää itseluottamusta ja uskoa tekemiseeni. Se motivoi minua harjoittelemaan päivittäin. Mutta matkalla menestykseen on mahtunut myös epävarmuuden aikoja. Muutaman kauden kamppailin loukkaantumisten kanssa enkä menestynyt kovinkaan hyvin. Vaikeina aikoina olen joutunut kyseenalaistamaan tekemiseni. Loppujen lopuksi asenne kuitenkin ratkaisee. Olen aina ollut kova tekemään töitä ja odottamaan kärsivällisesti. Sitä kautta saavutetaan tulokset ja niin kävi minullekin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olet yksi hiihtomaailman menestyneimmistä urheilijoista, mitä saavutuksiasi arvostat itse eniten?

“Loukkaannuin kolme kuukautta ennen vuoden 2014 Sotšin olympialaisia enkä voinut harjoitella kunnolla kuuteen viikkoon. Kun sitten voitin kisoissa kaksi kultamitalia, oli se urani huippuhetki. Olin niin keskittynyt kisoihin, että päivä loukkaantumiseni jälkeen aloin jo suunnitella miten pääsen kuntoon ajoissa. Voitko uskoa, hiihdin jopa kelkassa istuen! En aikonut antaa periksi. Osallistuin pieneen hiihtokilpailuun vain hetkeä ennen Tour de Skin osakilpailua ja olin kahdestoista. Olympialaisiin oli aikaa neljä viikkoa ja kaikki olivat sitä mieltä, että tämä oli nyt tässä. Uskoin kuitenkin itseeni ja mahdollisuuksiini ja viimeisessä maailmancupin osakilpailuissa ennen Sotšia olin jo hopealla. Viikkoa myöhemmin voitin toisen olympiakultamitalini ja kun katsoin ihmisten reaktiota, ymmärsin mitä olin saavuttanut. Se oli ainutlaatuinen hetki.”

Viime vuonna Dario nappasi uransa kolmannen olympiavoiton Pyeongchangin olympialaisissa. Hänestä tuli ensimmäinen maastohiihtäjä, joka on voittanut saman matkan kolmissa olympialaisissa peräkkäin. Hän oli matkan ykkönen myös Vancouverissa 2010 ja Sotšissa 2014. Lisäksi hän voitti Sotšissa yhdistelmäkilpailun. Kaiken kaikkiaan kausi 2017-18 oli Dario Colognan comeback-vuosi ja motivoi häntä jatkossa kovaan harjoitteluun. Suunnitelmissa ei ole hiihtouran lopettaminen.

Sveitsi on ihanteellinen kohde talvilomalle

Dario asuu ja harjoittelee Davosissa ja siellä hän viihtyy parhaiten. “Rakastan vuoria ja kauniita pikku laaksoja, joita käytän kesät talvet harjoittelu maastona. Urheilijan elämä on kurinalaista, mutta viihdyn myös hyvän ruoan parissa ja illalliset ystävien parissa kuuluvat asiaan. Lempiruokani on pasta ja silloin tällöin lasi punaviiniä.”

Hänggi’s Restaurant Davosissa on yksi Darion lempipaikoista. Siellä tarjoilijat tietävät jo maanläheisen ja kohteliaan herrasmiehen annoksen; “Beef cubes with spätzle on a mustard sauce.” Myös hotelli Grischan ravintolat kuuluvat hiihtäjän suosikkeihin.
”Kaupungin paras pizzeria on Pizzeria Pate, ja paras pizza on Montagna, johon tulee mozzarellaa, tulista salamia ja gorgonzolajuustoa.
” Hyvää ruokaa edullisin hinnoin tarjoaa Café Weber, eritoten lounas on Darion mieleen. Tuoreita leivonnaisia ja vahvaa espressoa saa Kaffe Klatschista.
Huippu-urheilijaa ei usein nähdä juhlimassa mutta jos näin käy, on Ex-Bar paikka, jossa on kiva käydä oluella ja jatkoille voi eksyä Pöstli Clubille.

Parhaat hiihtomaastot löytyvät Davosin ympäriltä ja Graubündenista yleensäkin. Dario kehuu alueen monipuolisuutta. Maastohiihdon ystävien kannattaa kokeilla näitä: Flüela, Sertig Valley ja Dischmatal.
Keväällä kannattaa tehdä hiihtoretki Flüelasta Sentisch Horniin, maisema on maaginen auringon värjätessä ympäröivät vuoret.

Öinen kelkkaretki Interhornissa on varsinainen energiapaukku.

“Minulle ainoa jääkiekkojoukkue on Hockey Davos Club, ja finaalipeleihin on pakko päästä, jos vain mahdollista. Kun vaihdan murtomaasukset lasketteluun, löydät minut useimmiten Parsennista. Se tunne, kun kiitää 12 kilometriä pitkää rinnettä Weissfluhjochista Küblisiin on fantastinen.”

Millaisia terveisiä lähetät lukijoillemme ja mitä moni ei tiedä sinusta?

“Hei Ikkunapaikan lukijat, löydätte minut Facebookista ja Instagrammista. Tervetuloa talvilomalle Davosiin. Moni ei tiedä sitä, mutta kukaan muu maailmassa ei solmi kengännauhojaan kuten minä!”

Teksti: Teppo Viiperi
Kuvat: Copyright Switzerland Tourism

Leena